ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Хмельницькому для захисників на передову модернізували й відправили тисячі захисних шоломів типу FAST

Відео Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 4 хв. 5 Квітня 2022, 11:17

У Хмельницькому, в одному з автомобільних гаражів, три хлопці налагодили модернізацію старого зразка нових або вживаних шоломів для наших захисників України. Працюють вони вже не перший рік. З їхнього гаражного «конвеєру» замовникам вже надійшла не одна тисяча шоломів на зразок американського FAST Ballistic High Cut.

Дмитро Столярчук працює тут вже другий рік. Каже, що від початку широкомасштабного вторгнення російських військ в Україну перейшли з друзями на майже цілодобовий режим і без вихідних та свят.

Працюємо на «нуль» і глибше…

– Святкувати будемо усі разом лиш тоді, коли знищимо кремлівського окупанта. Наш керівник, який розробив ідею модернізації і поставив її на конвеєр Андрій Г. (прізвище навмисно не вказуємо.- Авт.), у перші дні після 24 лютого призвався за мобілізацією і наразі у складі одного з підрозділів ССпО ЗС України б’є ворога на передньому краї нашої оборони. Ми з хлопцями закриваємо купу спецзамовлень по шоломах тут, у Хмельницькому. Замовлень багато, чесно, не вистачає рук, та ми справляємося. Наразі виконуємо окремі заявки виключно для операторів Сил спеціальних операцій, воїнів полку «Азов», для інших силових структур, які працюють на «нулі» і глибше, – каже Дмитро.

Якщо детальніше, то хлопці займаються спеціальною модернізацією вживаних, старих чи нових шоломів під потреби спецпризначенців, чи загальновійськові, де потрібно встановлення активних навушників, радіогарнітури, приладів нічного бачення, маскування тощо.

Якісно – швидко – багато

– Підкреслю, ми не виготовляємо шоломи, ми беремо, як правило, українського виробництва «Темп-3000», які виготовлені з пара-арамідної тканини чи надвисокомолекулярного поліетилену. Також працюємо з кевларовими, та рідше, бо зараз треба: якісно – швидко – багато, а з кевларовими гратися довше. Ми робимо з них репліки так званого Фаста. Це безвухі шоломи – аналог американського шолома спецпризначення (FAST Ballistic High Cut), на який встановлюються шрауд для приладів нічного бачення, тепловізійні прилади, рейки для кріплення всякого тактичного добра, кавер і внутрішня підвісна система, – розповів Дмитро і додав, що металевий обвіс – їхній авторський, його роблять лише тут, в хмельницькому гаражі. Тому свої шоломи хлопці легко впізнають на різних документальних фото чи відео з найгарячіших локацій російсько-української війни.

Аби зробити півтора десятка шоломів майстри витрачають 3-4 дні. Кажуть, що темпи дещо знизились від початку широкомасштабного вторгнення, бо перейшли виключно на самозабезпечення у виготовленні елементів обвісу. Певну його частину раніше замовляли з-за кордону. Зараз, через проблеми з логістикою, майже все, крім стального обвісу, який робить одне із підприємств, відшивають, виготовляють, штампують, вигинають, обробляють, фарбують у гаражі власними силами. Потім монтують, збирають і відправляють нашим хлопцям на війну. Єдине, що їм потрібно – це самі шоломи, які переважно приносять чи пересилають замовники.

…Ще бронежилети, плитоноски, обвіс на АК

– Ми не обмежуємося лише шоломами. Реалізуємо власні кілька проєктів із виготовлення бронежилетів, плитоносок, зручного алюмінієвого обвісу на АК, який саме в кінці лютого мали відстрілювати у 8-му полку ССпО, та не встигли. Усе робимо за власні кошти і за вторговані від продажу модернізованих шоломів. У вартість готового шолому ми включаємо лише ціну матеріалу обвісу, деталей для його кріплення, за саму роботу ми не беремо жодної копійки. Вартість нашого готового шолому сягає близько 3 тисяч гривень, – каже Дмитро.

Щодо класифікації рівня захисту готових модернізованих хлопцями шоломів, то його, як такого, що відповідає певним вимогам і стандартам, не існує, від слова – ВЗАГАЛІ!

«Перепил» немає класу захисту…

– Ми беремо на переробку цілісний, перевірений держвипробуваннями штатний «Темп-3000», чи будь-який інший шолом з відповідним сертифікованим рівнем захисту. Та лиш варто вам викрутити з нього заводський болт чи зняти кант – все, ви втрутились у цілісну його конструкцію-систему. А ми його розпилюємо, відрізаємо вуха, переобладнуємо, модернізуємо. Так, на виході ми отримуємо кращий і зручніший виріб, та жодних офіційних гарантій щодо стандарту вимог до класу захисту шолому ми давати не маємо права. Як і будь-хто з інших майстрів так званого в народі перепилу. Якщо ж ви зустріли на просторах інтернету чи вам хтось сказав, типу: «Перепил FAST 2 чи 3 класу захисту» – не вірте. Перепил не має класу, він просто буває хороший чи не дуже – все! В Україні є лиш один офіційний виробник і постачальник сертифікованих, з відповідними рівнями захисту шоломів – це компанія UaRms, все! А з нашого гаража у Хмельницькому виходять надійні, міцні, зручні перепиляні шоломи, які рятують життя нашим захисникам. Свідченням тому є численні фото і відео, які надсилають нам їхні власники з війни, – констатує Дмитро і як вагомий аргумент до сказаного додав, що Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний теж користується їхніми шоломами, причому давно.

Фото і відео автора

Фото із Валерієм Залужним – відкриті джерела

Позаштатний кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Голова парламенту закликав президента ПАРЄ посилити обороноздатність України

Голова парламенту закликав президента ПАРЄ посилити обороноздатність України

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у Стразбурзі зустрівся з президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Теодорусом Русопулосом.

На Харківщині ворог атакував КАБом поштове відділення: поранено двоє людей

На Харківщині ворог атакував КАБом поштове відділення: поранено двоє людей

Окупанти обстріляли селище Золочів Богодухівського району Харківської області.

Міноборони розповіло про реформу фінансового контролю

Міноборони розповіло про реформу фінансового контролю

В оборонному відомстві хочуть залучити найкращі світові практики в реформу фінансового контролю.

Литва та оборонний концерн Rheinmetall підписали Меморандум про будівництво заводу з виробництва боєприпасів

Литва та оборонний концерн Rheinmetall підписали Меморандум про будівництво заводу з виробництва боєприпасів

Сьогодні, 16 квітня, Литва підписала меморандум про взаєморозуміння з німецьким оборонним концерном Rheinmetall, який закладає основу будівництва на території країни заводу з виробництва артилерійських боєприпасів.

На Запоріжжі під суд піде дезертир-шпигун

На Запоріжжі під суд піде дезертир-шпигун

Завершене розслідування кримінального провадження щодо військовослужбовця однієї з військових частин у Запоріжжі, який самовільно залишив місце служби та подався шпигувати на користь російського агресора.

Голова парламенту обговорив із Генсеком Ради Європи повернення депортованих українських дітей

Голова парламенту обговорив із Генсеком Ради Європи повернення депортованих українських дітей

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук провів зустріч із Генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич. Сторони обговорили створення офісу Реєстру збитків, повернення незаконно депортованих українських дітей до рф.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Кухар, контрактна служба

від 22000 до 55000 грн

Черкаси, Черкаська область

Комірник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

DevOps engineer

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Водій-зв’язківець, морська піхота

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Бухгалтер (матеріальний облік), військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

Військова частина А4458