ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Львові розповіли, як діяти для збереження культурної спадщини в часи війни

Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 12 Березня 2022, 11:38

Практичні поради музейникам інших міст надали професор кафедри художнього дерева Львівської національної академії мистецтв Роман Яців та приват-доцент Львівської національної академії мистецтв, заступник завідувача кафедри реставрації творів мистецтва Юрій Островський.

Науковці підкреслили, що варварське ставлення московських окупантів до культури загальновідоме. Це стосується не лише ХХ ст., а й попередніх століть, і для нас багато технологій уже відомі, тому що москва ніколи не шанувала культуру. Моковити орієнтовані на варварський спосіб загарбання нових територій, абсолютно нехтуючи тими чи іншими моделями культурного розвитку людства. І Україна є найбільш ураженою саме від московської зарази й відповідно є дуже багато небезпек, які стосуються того великого спадку, який сучасна країна набула впродовж тисячоліть.

Захист культурної спадщини — справа не лише великих міст, а й малих громад. Потрібно максимально уберегти від можливих втрат сакральну архітектуру, етнографічні предмети побуту, ікони, малярство, графіку, скульптуру, предмети декоративно-ужиткового мистецтва. Дуже багато пам’яток, які розкривають нашу особливість, нашу унікальність, нашу ідентичність у високих формах і елітарного, і традиційного мистецтва потребують дуже системного, професійного захисту.

Дерев’яне будівництво:

Передусім це стосується таких об’єктів національної спадщини, як, наприклад, дерев’яне церковне будівництво. У храмах зберігається величезна кількість творів мистецтва, які надзвичайно цінні. Інколи вони навіть не дослідженні. Тому потрібно вже організовувати охорону церков, чергування біля дерев’яних храмів. Також завчасно подбати про забезпечення протипожежної охорони, протипожежного інвентарю, наповнення піску, гасильних матеріалів і просто організувати якесь чергування біля таких храмів, аби убезпечити їх від спалення.

Архіви:

Щодо музейництва і музейних об’єктів. Перша черга — збереження оригінальних історичних документів. Їх потрібно перепакувати між листами картону, використовуючи обгортання так званими конвертами або складанням спеціального фільтрувального паперу. Бажано зробити їхні фотокопії, опис, проставити інвентарні номери, а спаковані та зав’язані папки поскладати та зберігати окремо, бажано у протипожежних сейфах.

Картини:

Щодо інших творів мистецтва, як-от іконопис, багато з яких також зберігається в регіональних музеях. Потрібно найцінніші з цих творів перенести й упакувати в спеціальні скрині. Для цього варто отримати OSB-плити, пакувальні пухиристі плівки, збити дерев’яні бруски в конкретні коробки, щоб за розмірами сортувати і вкладати ці твори. В такі скрині вмонтувати картини з дистанціями по розкладанню між творами. Також слід вкласти туди опис предметів, які зберігаються, бажано з фотографіями та інвентарними номерами. Тоді цю скриню зачинити й опечатати її печатками вашого музею. Надалі перевезти в безпечні місця, в пивниці. Якщо поблизу є якісь замки чи монастирські об’єкти, можна просити перемістити їх туди. Домовлятися з відповідальним за ці об’єкти про безпечне зберігання творів.

Подібна структура має стосуватися і поліхромної дерев’яної скульптури, якої є багато в наших храмах. Тому бажано, щоб кожен з таких об’єктів мав окрему збиту скриню. Скульптура повинна бути огорнута від оббиття за рахунок бульбашкових пакувальних плівок. Надалі у скринях цю скульптуру треба зафіксувати так, щоб вона не рухалася та не могла нищитися під час транспортування.

Щодо творів графіки, але дійсно вартісних раритетів ваших експозицій, то всі вони повинні бути перекладені безкислотним папером, загорнутими в конверти, упаковані з документуванням. Також бажано опечатувати такі папки для подальшого їх зберігання. Для них можна виготовляти окремі скрині, куди їх вкладати. Намагатися, щоб це були жорсткі картонні конверти, поскладані вертикально й зафіксовані під час транспортування та переміщення.

Стосовно кераміки, порцелянових виробів чи інших керамічних творів мистецтва, то їх теж бажано укладати у скрині, пакувати з допомогою плівок, фіксувати зберігання у скринях, позбавляючи їх руху від подальших руйнацій під час транспортування.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Херсонщині внаслідок російських обстрілів поранені 4 людини

На Херсонщині внаслідок російських обстрілів поранені 4 людини

У неділю вдень військові рф здійснили артилерійський обстріл Станіслава у Херсонській області.

На Східному напрямку ЗСУ ліквідували 955 окупантів та знищили 10 танків

На Східному напрямку ЗСУ ліквідували 955 окупантів та знищили 10 танків

На східному напрямку Сили оборони продовжують завдавати противнику втрат у живій силі та техніці. За минулу добу військові ліквідували 955 окупантів та знищили 10 танків.

Ветерани можуть скористатися програмою пільгового кредитування для бізнесу: деталі

Ветерани можуть скористатися програмою пільгового кредитування для бізнесу: деталі

«Ощадбанк» представив нову програму «Бізнес 4.5.0» для мікро-, малого та середнього бізнесу.

Окупанти у неділю скинули 11 керованих авіабомб на правобережжя Херсонщини

Окупанти у неділю скинули 11 керованих авіабомб на правобережжя Херсонщини

У неділю росіяни скинули 11 керованих авіабомб на правобережну частину Херсонської області.

У Львівській та Волинській областях триває будівництво захисних споруд для енергетичних підстанцій

У Львівській та Волинській областях триває будівництво захисних споруд для енергетичних підстанцій

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей оглянув хід будівництва другого рівня захисту на енергетичних підстанціях.

Майже 180 разів росіяни обстріляли українські ТЕС від початку широкомасштабного вторгнення

Майже 180 разів росіяни обстріляли українські ТЕС від початку широкомасштабного вторгнення

Від 24 лютого 2022 року російська армія вже майже 180 разів атакувала українські теплові електростанції.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Санітарний інструктор

від 23000 до 23000 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Медична сестpа, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Інспектор прикордонної служби

від 20000 до 25000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Кропивницький

Старобільський РТЦК та СП

Водій

від 50000 до 120000 грн

Київ

Військова частина А7039