ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Наше військо беретів «не дарує»

Армія і суспільство Публікації
Прочитаєте за: 2 хв. 20 Лютого 2022, 9:16

Про види беретів в Збройних Силах України АрміяInform писала неодноразово. Цей головний убір виконує дві функції — окрім ознаки приналежності до роду військ або військової спеціальності, він ще є й кваліфікаційною ознакою. Військовик, який його носить, має перед тим пройти певний курс підготовки та витримати обов’язковий іспит на право його носіння. У багатьох арміях світу берети вказують на належність підрозділів до елітних військ. Це не дивно, адже якщо підрозділи мають виконувати особливу місію, то повинні мати щось, що відокремлює від інших. Наприклад, відомий американський «зелений берет» є «символом досконалості, знаком доблесті та відмінності у боротьбі за свободу».

Перші берети, як частина однострою, з’явилися ще у XVI-XVII століттях. На початку ХХ століття першими почали носити чорні берети французькі та англійські танкісти під час І Cвітової війни. З того часу колір беретів танкістів у майже всіх арміях світу — чорний.

Під час ІІ Cвітової війни британські десантники обрали берет малинового кольору. За колір десантники отримали прізвисько «вишеньки». Відтоді малиновий берет став неофіційним символом десантників у всьому світі. Як розповідає історик Василь Павлов, «особливою відзнакою берет став вже після ІІ Cвітової війни, і кожен підрозділ наповнює його своїми сенсами. В американських спецпризначенців, приміром, були «зелені берети», у радянських десантників — блакитні».

В ЦАХАЛі (Армії оборони Ізраїлю) право носити берет усі без винятку солдати отримують лише після того, як пройдуть марш-кидок, який так і називають — «похід за беретом».

Сьогодні в деяких підрозділах Збройних Сил України солдати отримують берети тільки після проходження випробувань — так, в окремій гірсько-штурмовій Закарпатській бригаді берет отримують ті, хто пройшов гірську підготовку та штурмову смугу.

Морські піхотинці отримують берет лише після того, як пройдуть марш-кидок на право носити берет кольору штормового моря. Як розповідає Вадим Сухаревський, «для молодого хлопця 18-19 років, який йде до армії, дуже важливо відрізнятися, бо це значно формує його бойовий дух. Приміром, я пам’ятаю себе самого, коли, потрапивши в частину, буквально зі сльозами на очах отримував цей берет після серйозного іспиту. Морська піхота берети «не дарує».

Тож нині кожен український воїн, що пройшов іспит на право носити певний берет, ніколи не дозволить іншим носити його незаслужено. Це частина військової етики й навіть ідеології».

Фото Віктор Залевський

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Українська військово-медична академія розпочала навчання для слухачів «Офіцерського курсу»

Українська військово-медична академія розпочала навчання для слухачів «Офіцерського курсу»

Українська військово-медична академія Медичних сил Збройних Сил України розпочала навчання для слухачів програми «Навчальний взвод резерву офіцерського складу».

На півдні за добу зафіксували проліт 64 розвідувальних БПЛА

На півдні за добу зафіксували проліт 64 розвідувальних БПЛА

Окупанти тиснуть артилерійськими обстрілами, завдають авіаційні удари, застосовують велику кількість ударних дронів різних типів, не припиняють аеророзвідку.

На березі річки затримали волинян, які намагалися переправити ухилянтів до Польщі на човні

На березі річки затримали волинян, які намагалися переправити ухилянтів до Польщі на човні

Оперативники Волинського прикордонного загону у взаємодії з польськими колегами викрили протиправну діяльність з незаконного переправлення осіб через кордон.

У Міноборони прокоментували можливість вручення повісток за кордоном

У Міноборони прокоментували можливість вручення повісток за кордоном

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін прокоментував можливість вручення представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки повісток українським військовозобов’язаним чоловікам за кордоном.

росіяни вдарили КАБом по Сумах

росіяни вдарили КАБом по Сумах

Вдень 25 квітня ворог застосував керовану авіаційну бомбу, вдаривши по інфраструктурі міста Суми.

У застосунку Signal запущено інформативний чат-бот для військовослужбовців та членів їхніх родин

У застосунку Signal запущено інформативний чат-бот для військовослужбовців та членів їхніх родин

Запущено інформативний чат-бот у застосунку Signal для військовослужбовців та членів їхніх родин за номером +380631087206. Застосунок наразі працює в тестовому режимі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Сапер (розмінування)

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Машиніст бульдозера, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Кропивницький

Військова частина А3406

Сержант з матеріального забезпечення

від 25000 до 120000 грн

Дніпро

108 ОБр Сил ТрО

Стрілець

від 20500 до 20500 грн

Городок (Житомирська обл.)

Військова частина А2192

Медик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Молодший медичний працівник (військова служба за контрактом)

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

Краматорський РТЦК та СП