ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Ковідна тисяча»… на потреби фронту

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 9 Лютого 2022, 13:43

Гість АрміяInform Марко Мельник — учасник Революції Гідності та ветеран російсько-української війни. Після звільнення з військової служби у 2016 році він зайнявся видавничим бізнесом — налагодив видавництво мемуарів про війну та історичної літератури.

Днями через власну книгарню markobook.com він ініціював реалізацію особливої поліграфічної продукції — «сертифікатів благодійника», запропонувавши пожертвувати «ковідну тисячу» на потреби фронту. Весь отриманий від продажу сертифікатів прибуток видавництво переказує на потреби Медичного батальйону «Госпітальєри» та на благодійні рахунки фонду «Повернись живим».

Багатьом людям, які берегли свою «ковідну тисячу» на особливий випадок, ця ідея сподобалася і, як стверджує видавець, за перші три дні від початку реалізації сертифікатів благодійника на техніку, ліки, обладнання та книжки для фронту зібрано понад 200 тисяч гривень.

Марко Мельник розповів кореспонденту АрміяInform про особисту історію та бізнес. Про те, чому ветеранам важливо організовувати власну справу і як вдається допомагати фронту сьогодні.

Поштовх до саморозвитку

«Моя історія почалася у пострадянському Кривому Розі, де в 1990-ті будь-які прояви українського життя мали вкрай низькі шанси на існування. Школа, що була в моєму дворі, була російською, проте чомусь мене вирішили віддати в українську гімназію, яка була значно далі від дому. Напевно, це й дало поштовх до саморозвитку. Вже у гімназії ми створили перше друковане видання, шкільну газету, де я був редактором, дизайнером і видавцем в одній особі. Пізніше журналістське хобі я мав і в інституті, де видавав інститутську газету, а після початку війни з Росією ми з побратимами створили газету полку «Азов» — перший фронтовий часопис в Україні, де журналістами були самі добровольці, а статті писали прямо у шанцях і під обстрілами».

 Жадання фронту

«2016 року я звільнився з військової служби, оскільки добровольців відвели від фронту, а політичне керівництво держави уникало «різких дій» зі звільнення окупованих територій і відкритої війни із загарбником. Я перебрався до Києва й зареєстрував власне видавництво. Головною ідеєю було збирати спогади моїх побратимів з війни та видавати їх у книжках та збірках. Я знав, що багато моїх друзів мали багато чого розповісти після гарячих 2014 і 2015 років. Це, без перебільшення, був найцікавіший період мого життя. Так народилася моя власна книжка «Жадання фронту», що мала стати та стала для моїх побратимів зразком того, як без досвіду літератора чи письменника можна видати власну книжку».

Світогляд служіння Україні

«Наше видавництво стало колективом, який допомагав ветеранам із редагуванням, коректурою, ілюструванням, версткою, друком, поширенням і презентаціями їхніх книжок. Таким чином побачила світ серія спогадів про війну, що зафіксувала справжні непідробні мотивації добровольців на війні та їхній світогляд служіння Україні. На моє переконання, це дуже важлива місія перед суспільством — поділитися досвідом тих, хто ризикнув заради незалежності і свободи всім, що мав.

Незабаром з’явилося розуміння, що варто видавати весь спектр патріотичної літератури для різних людей із різними інтересами. Так з’явилися серії патріотичної дитячої, історичної, художньої, філософської літератури. Загалом за 7 років роботи ми видали близько 120 найменувань видань різних напрямків. Почали співпрацю з державними інститутами й поповнюємо українські бібліотеки нашими книжками. За 5 років такої співпраці бібліотеки всіх областей України отримали від нас близько 10 тонн книжок, безоплатно для них».

Літературний клуб для ветеранів

«Одним із завдань видавництва із самого початку була реабілітація у творчий спосіб та ресоціалізація ветеранів війни через осмислення пережитого там та адаптацію цього досвіду до цивільного життя. Зараз я працюю над створенням літературного клубу для ветеранів, який діятиме на постійній основі та буде об’єднувати ветеранів-письменників, які вже мають досвід написання книжок, а також лідерів думок різних сфер і фахівців у видавничій галузі разом з усіма, хто хоче навчитися писати, мріє видати книжку або вже почав її писати і не знає, що далі робити з рукописом. Ми вже знайшли приміщення для цього й напрацювали список людей, які охоче візьмуть участь у проєкті. Також ми організовуємо YouTube-канал на тему національно-визвольної війни минулого й сучасності, де, зокрема, ветеранська тема буде однією з лейтмотивів. Головними спікерами будуть члени історичного клубу «Холодний Яр», який багатий на талановиті творчі особистості».

Благодійна програма допомоги фронту

«Найновішим нашим проєктом є благодійна програма допомоги фронту, яку ми проводимо спільно з фондом «Повернись живим» та «Госпітальєрами». Ми продаємо сертифікати благодійників через нашу книжкову крамницю markobook.com, приймаючи до оплати карти єПідтримка та перераховуємо еквівалент їхньої вартості на потреби фронту. Наша податкова система не має ніякої лояльності до ветеранів чи подібних проєктів, тому за кожні 10 тисяч ми маємо сплатити податків і комісій майже на тисячу гривень, але у період загострення ситуації на фронті прибуток відходить на другий план».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Кількість жертв російського ракетного удару у Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

Кількість жертв російського ракетного удару у Дніпрі зросла: з-під завалів дістали тіло жінки

На цю годину рятувальники дістали з-під завалів будинку у Дніпрі тіло жінки. Ще одну людину шукають.

В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

Гуманітарна координаторка в Україні Деніз Браун рішуче засудила удари військ росії по Дніпру та інших містах області.

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Армія рф обстріляла з артилерії Куцурбську громаду Миколаївської області.

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) мають намір посилити протиповітряну оборону України, аби врятувати життя життя наших громадян і захистити критично важливу інфраструктуру.

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Михайлівському Золотоверхому соборі відбулося прощання з активістом, сержантом 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Павлом Петриченком.

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Посол США Бріджит Брінк прокоментувала ранкову ракетну атаку рф по Дніпропетровщині, через яку загинули 8 осіб.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Охоронець приміщення

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Радіотелефоніст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП

Кулеметник до 189 об ТрО 123 Обр ТрО

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв, Миколаївська область

Бойовий медик

від 20000 до 20000 грн

Біла Церква

Військова частина А7298

Офіцер групи планування

від 29250 до 75000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Начальник радіостанції, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область