ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Боротьба з дезінформацією про COVID-19: ті, хто вірить у теорії змови, атакують… фактчекерів

Прочитаєте за: 4 хв. 7 Лютого 2022, 11:37

Портал перевірки фактів Faktrograf.hr, що базується в Хорватії, став об’єктом наклепницької кампанії та серії хакерських атак. До цього, ще на початку 2020 року, коли спалахнула пандемія COVID-19, співробітники редакції «Фактографа» також повідомляли поліції про понад 40 погроз, зокрема лунали й погрози смертю, інформує EUvsDisinfo.

Пандемія і далі наростала. І ось під час останньої кібератаки в середині грудня 2021 року вебсайт Faktograf зареєстрував понад 100 мільйонів спроб входу менш ніж за три дні. Сервери, переважно розташовані в Росії, Китаї, Індонезії, Бразилії та США, спричинили розподілену атаку, спрямовану на відмову в обслуговуванні (DDoS). Журналісти «Фактографа» зібрали якнайбільше даних про результати атаки та звернулися до відповідних органів, аби ті вжили необхідних юридичних заходів.

— Ми намагалися зібрати якомога більше інформації про атаку та захистити наш сайт. Уся зібрана інформація була передана в поліцію, але ми досі не отримали жодної конкретики від правоохоронців, — розповіла виконавчий директор «Фактографа» Ана Бракус.

«Фактограф» — партнер програми Meta, що здійснює контент-перевірку фактів у головній соціальній мережі компанії — Facebook. Саме це завдання, особливо після початку пандемії, поставило журналістів, які перевіряють факти, під серйозну небезпеку.

У лютому 2020 року портал підготував понад 600 статей, які допомогли оскаржити та розвінчати дезінформацію, пов’язану з пандемією

«Фактограф» — партнер програми Meta, що здійснює контент-перевірку фактів у головній соціальній мережі компанії — Facebook. Саме це завдання, особливо після початку пандемії, поставило журналістів, які перевіряють факти, під серйозну небезпеку.

Погрози, на жаль, тривають і досі. Ана Бракус повідомила, що нещодавно головний редактор «Фактографа» Петар Відов отримав дуже тривожне текстове повідомлення на свій телефон: «Я особисто поб’ю тебе й відріжу пальці на обох руках…» Про це, звісно, знову повідомили в поліцію. 

— Ми не сумніваємося, що ця насильницька загроза пов’язана з нашою журналістською роботою, — каже Ана Бракус. — Важко описати той тиск, який ми постійно відчуваємо. Нам пощастило, що у нас така чудова команда журналістів, які тримаються разом і підтримують одне одного.

У лютому 2020 року портал підготував понад 600 статей, які допомогли оскаржити та розвінчати дезінформацію, пов’язану з пандемією в Хорватії та регіоні Західних Балкан. 

Теми перевірки фактів охоплювали ймовірні серцево-судинні ризики від вакцинації. Крім того, розвінчували міфи про вакцину, що «спричиняє масову смерть» за кордоном. Фактчекери «Фактографа» протистояли заявам деяких із найбільш відомих хорватських противників вакцинації.

Faktrograf.hr застосував практичний підхід, який дозволив відповідати на 400 спонтанних запитань і запитів читачів про COVID-19 та допоміг створити в розпал глобальної кризи в галузі охорони здоров’я велику регіональну мережу перевірки фактів — SEE Check.

Faktrograf.hr застосував практичний підхід, який дозволив відповідати на 400 спонтанних запитань і запитів читачів про COVID-19 та допоміг створити в розпал глобальної кризи в галузі охорони здоров’я велику регіональну мережу перевірки фактів — SEE Check. Вона охоплює шість організацій з п’яти країн Південно-Східної Європи, трьох із Західних Балкан (Боснія та Герцеговина, Сербія, Чорногорія) та двох держав-членів ЄС (Хорватія та Словенія), які спільно працюють над підвищенням медіаграмотності та боротьбою з медіадезінформацією.

Зловживання судами та європейська підтримка

Хоча переслідування та погрози журналістам не нові в регіоні, кількість та масштаби кібератак, яких зазнав вебсайт Faktrograf.hr, нечувані.

Публічна наклепницька кампанія проти «Фактографа» вийшла на новий рівень, коли місцевий громадський підприємець — відома фігура руху проти вакцинації — опублікував на кількох платформах соціальних медіа інформацію про фінансування фактчекерської платформи. «Фактографа» накрила нова хвиля образливих повідомлень, погроз смертю у соцмережах та судових позовів. До речі, погрози судових позовів стали ще одним способом змусити журналістів замовкнути. 

Судові справи зазвичай ініціюють ті, хто створює та допомагає поширювати дезінформацію. Вони мають єдину мету — фінансове виснаження та придушення незалежних чи опозиційних ЗМІ.

Та команда «Фактографа» отримала підтримку від своїх читачів, учасників платформи SEE Check, а також регіональних і глобальних партнерів з перевірки фактів та асоціації журналістів, як-от: Європейська федерація журналістів (EFJ), місцева хорватська асоціація журналістів (HND) та Союз журналістів Хорватії (SNH).

Провідна фактчекерка, яка працює в Боснії та Герцеговині, співзасновниця платформи SEE Check і членкиня Консультативної ради Міжнародної мережі перевірки фактів (IFCN) Тіяна Цвітічанин, коментуючи ситуацію, зазначила: «Пандемія COVID-19, окрім чисельних трагічних наслідків щодо здоров’я та смертей людей, на жаль, дала можливість багатьом поширювати небезпечну дезінформацію, використовувати страх і невпевненість у своїх особистих вигодах і в цьому процесі підривати самі основи спільної реальності. За таких обставин ті, чия робота ґрунтується на встановленні достовірності фактів — науковці, журналісти, фактчекери — на жаль, стали об’єктами різного роду атак з боку радикалізованих осіб, що вірять у теорії змови. У цих умовах надзвичайно важлива солідарність». 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Гранатометник

від 22000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 3022 НГУ

Стрілець-зенітник у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Інспектор прикордонної служби (Гвардія наступу “Сталевий кордон”)

від 25000 до 125000 грн

Черкаси, Черкаська область

Електрик

від 21000 до 121000 грн

Умань

81 окремий батальйон управління

Начальник зв’язку в батальйон, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Лікар медичного пункту

від 27800 до 30270 грн

Миколаїв, Миколаївська область