ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чому козацьке Різдво – найкраще?

Історія Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 3 Січня 2022, 13:57

А тому що козаки святкували його як ніхто інший на славу! Справа в тому, що Різдво за часів Запорізької Січі вважалося одним з найбільших свят. Новий рік сприймався значно простіше: козаки збиралися у вузькому колі, гарно і смачно вечеряли, без особливих напоїв чи вишуканих наїдків, і грали в карти. Правда, наступного дня вони вирушали вітати своїх старшин, і свято набувало ширшого розмаху – зі смачнішими наїдками, напоями і подарунками. Але без традиційних сьогодні вихідних днів.

Головний майданчик козацького Різдва – Гетьманат

Про те, як святкували Різдво козаки можна дізнатися зі «Щоденника» Якова Марковича – одного з найбагатших і найосвіченіших українців середини XVІІІ століття, який з 1717-го по 1767 роки детально описував життя Гетьманщини.

Автор стверджує, що головним майданчиком козацького Різдва був Гетьманат.  У XVIII столітті це – спочатку Батурин, а потім  Глухів. Ще вранці 6 січня у столицю з’їжджався весь тогочасний бомонд: духовенство, генеральна старшина, полковники, урядники найбільших центральних установ, старосвітське панство. Прибували з вишуканими дарунками. Це була чорна ікра (кав’яр), заморські смаколики на кшталт цитрусових – свіжих та зацукрованих, солодощі, вина, тростини, годинники, шовкові пояси й хустки та багато іншого. А от місцевим козацьким старшинам дарували простіші подарунки: макові калачі, золоті дукати, цукрові голови.

Яків Маркович пише, що до вечірньої зірки майже не їли, мали хіба що легкий обід. Затим відбували на Богослужіння. А от коли спалахувала перша зірка, починався пишний бенкет, який тривав доти, поки гості могли стояти на ногах.

Козаки – майстри феєрверків

Модними тоді стали феєрверки та салюти — на них витрачалося чи не половина річного запасу пороху. Влаштовувала шоу генеральна артилерія. Це були ракетно-бомбові симфонії, а з порохових свічок і гнотів викладалися фігури-вензелі з ініціалами гетьмана та найшановніших запрошених.

На площі виходили співаки і музиканти. Литаври і труби, сурми і ріжки, хори спудеїв та канцеляристів – це все було красиво, урочисто і дуже святково!

Меню по-козацьки

Що ж було неодмінним атрибутом різдвяно-новорічного столу? Меню кожного з цих свят мало свою специфіку. Кількість і послідовність подавання страв залежали від статусу господаря та його статків. Іноземці часто нарікали, що на гетьманських учтах страви виставляли не всі одразу, а почергово виносячи їх з кухні. Знесилені ситною їжею гості потім заледве сиділи за столом. У старшин нижчих рангів та в заможних козаків було прийнято мати не менше шести перемін страв.

Святвечір, звісно, не обходився без традиційної куті, яку, щоправда, подавали переважно при посполитому столі. На пансько-старшинському бенкеті її заміняли калачами й булками з маком і родзинками. Неодмінний атрибут різдвяних та новорічних учт – м’ясні страви. Що більше їх нараховували, то багатшим і пишнішим вважався стіл. У гетьманській і старшинській світлиці готували «шляхетну кухню». Насамперед дичину: лосятину, оленину й м’ясо птахів – дрофа, куріпок і тетеревів, а також м’ясо молодих тварин – молочних поросят, телят і козенят. На щабель нижче були різноманітні печені та смаженина з баранини, свинини та воловини. Ці страви подавали з тушкованою капустою і пшеничними кашами із різними пряними й гостро-солодкими поливками. Каплуни були теж серед м’ясних смаколиків, якими часто гостилася знать. Їх подібно до сучасних бройлерів дбайливо відгодовували на м’ясо і так само, як голубів, запікали в маслі з прянощами та травами.

На заможність столу вказував також асортимент закусок, які подавали не лише перед початком бенкету, але й між перемінами основних страв. Особливо цінували привозні делікатеси – кав’яр, осетрові балики, свіжопросолену білугу, міногів, голландські оселедці, турецькі оливки. Серед місцевих “легоминів” – солоні гриби, в’ялені та копчені язики, шинка, ковбаси. Наприкінці XVIII століття поступово стали популярними французькі та німецькі новинки – паштети, соуси та різноманітні тверді сири.

Вінцем будь-якого старосвітського бенкету був десерт, для якого господарі не шкодували грошей, а рідкісні продукти та інгредієнти могли купувати заздалегідь, ще влітку.

Що ж до алкогольної карти Гетьманщини, то виглядала вона принципово інакше, аніж зараз. По-перше, через майже цілковиту відсутність шампанського й ігристих вин, котрі з’явилися на європейському ринку лише наприкінці XVIII століття. Білі ігристі вина коштували надзвичайно дорого й до того ж їх поставляли в Україну через Ґданськ і Вроцлав. Зазвичай пляшка такого трунку коштувала втричі дорожче від звичайного. Ласі до грошей продавці навчилися фальшувати цей дорогий напій на основі вина або березового соку й барвників. Вони додавали для “ефекту” негашене вапно, від чого пляшки з фальсифікатом нерідко розривало прямо в шинках і винарнях.

Свято обов’язкам не завада

Яків Маркович пише, що хоча козаки полюбляли святкувати на славу, проте в перервах між світськими розвагами залагоджувалися й цілком серйозні державні справи: на початку січня в столиці традиційно збиралися сейми генеральної та полкової старшини, на яких обговорювали кадрові призначення, податкову політику або підготовку воєнних виправ.

Але найдраматичнішим було Різдво 1676 року. Кримський хан вирішив знищити Січ взимку — коли козаки роз’їжджаються по зимівниках, і залишається тільки нечисленна охорона. Після Різдва всі вони, був упевнений хан, будуть п’яні й спатимуть — можна буде винищити всіх. І от, зібрав хан 15-тисячне військо, оточив Січ, за допомогою зрадника яничари навіть потрапили на її територію.

Та не всі козаки спали, побачили ворога на своїй території, пальнули з рушниць, піднялися козаки, взяли до рук мушкети й пістолі і стали стріляти з вікон та дверей. Одні стріляли, інші заряджали, і так без перерви, а нечестиві яничари не знають, куди подітися, так всі і полягли. А хан з рештою війська свого кинувся навтіки.

Підготувала Наталія Задверняк

Читайте нас у Facebook
@armyinformcomua
На Олександрівському напрямку Сили оборони відбили 13 атак — Генштаб

На Олександрівському напрямку Сили оборони відбили 13 атак — Генштаб

Від початку доби на фронті відбулося 108 бойових зіткнень. Наші захисники зупиняють ворога, тримають рубежі та руйнують плани росіян.

У Херсоні внаслідок обстрілу загинув чоловік, ще один — поранений

У Херсоні внаслідок обстрілу загинув чоловік, ще один — поранений

За процесуального керівництва Херсонської окружної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом воєнного злочину, що призвів до загибелі людини.

«Є хороші варіанти, сильні ідеї, як реально посилити нас» — Володимир Зеленський про розмову з Дональдом Трампом

«Є хороші варіанти, сильні ідеї, як реально посилити нас» — Володимир Зеленський про розмову з Дональдом Трампом

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з Президентом Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом.

Піхота, техніка, укриття — оператори БПЛА полку «Рейд» уразили «асорті» ворожих цілей

Піхота, техніка, укриття — оператори БПЛА полку «Рейд» уразили «асорті» ворожих цілей

Пілоти 413-го полку Сил безпілотних систем ні на мить не зупиняють знищення окупантів, ліквідовуючи кожну виявлену ціль з хірургічною точністю.

Пів сотні окупантів та спалена техніка — «Фенікс» випалює ворога на Донеччині

Пів сотні окупантів та спалена техніка — «Фенікс» випалює ворога на Донеччині

Оператори БПЛА підрозділу «Фенікс» ДПСУ знищили чергову партію окупантів, приправивши це ефектною ліквідацією ворожої техніки.

Артилеристи 44-ї бригади знищили своїх російських «колег» разом з гарматами

Артилеристи 44-ї бригади знищили своїх російських «колег» разом з гарматами

Бійці 44 окрема артилерійська бригада імені гетьмана Данила Апостола показують чудові результати у контрбатарейній боротьбі та знищенні ворожої артилерії.

ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

від 20100 до 120000 грн

Одеса

Державна прикордонна служба України

Стрілець – помічник гранатометника

від 20000 до 120000 грн

Львів

Червоноградський РТЦК та СП

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 25000 до 25000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Бухгалтер

від 20000 до 23000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Оператор засобів РЕБ в ЗСУ

від 20000 до 60000 грн

Бобровиця

1 відділ Ніжинського РТЦК та СП

--- ---