ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Офіцер УГА, який створив модерне обличчя Львова

Історія Публікації
Прочитаєте за: 6 хв. 1 Січня 2022, 11:29

Подивіться на старовинну світлину цього молодого чоловіка, вбраного в мундир австро-угорського військового залізничника. Його звали Олександр Пежанський. І якщо раптом ви почуєте від якогось москвомовного: «Да ваш єтат Львов пастроілі австріякі с палякамі!..», то можете сміливо сунути тому діячеві в пику… контраргумент, де згадується прізвище українця, галичанина Олександра Пежанського, що в міжвоєнні роки 20 століття як архітектор суттєво вплинув на розвиток модерного зовнішнього вигляду української культурної столиці.

(Не)відомий Олександр Пежанський

Олександр Пежанський був різносторонньою особистістю знаним архітектором, талановитим фотографом, скрипалем, художником, мандрівником. Мав добре відчуття перспективи і так зване фотографічне око. Одним із перших у Галичині зайнявся кольоровою світлиною. Він народився 1892 року у Львові в родині відомого архітектора Григорія Пежанського. Після закінчення реальної гімназії у Львові продовжив навчання на відділі архітектури Львівської політехніки.

Із початком Першої світової війни Олександр Пежанський пішов у військо — служив у залізничному полку австрійської армії на східному і південному фронтах. У 1917 році юнакові вдалося частково поновити навчання на архітектурному відділенні у Відні, а диплом отримав за рік вже у Львові. Згодом Олександр записався до лав Української галицької армії. Влітку 1919 року отримав доручення від керівництва УГА закупити у Відні велику радіостанцію і перевезти її в Україну. Утім, це потребувало додаткових спеціальних дозволів, які здобути так і не вдалося. Після завершення війни Олександр Пежанський спершу перебував у Відні, далі в Катовіце, а потім знову повернувся до рідного Львова. Та перед тим, як вирушити у вимушену еміграцію в період Другої світової війни, встиг збудувати чимало цікавих архітектурних об’єктів, що збереглися й до нині.

«Власна хата»: українець для українців

Часто в голлівудських кінострічках ми бачимо, як головні герої проживають у так званих таунхаусах — невеличких двоповерхових будинках, що утворюють цілі вулиці. Зазвичай так кінематографісти підкреслюють затишність та респектабельність району, де мешкають дійові особи їхніх фільмів. Є такі квартали й у Львові.

Довідково. Подібний архітектурний стиль називається функціоналізмом. І він був дуже розповсюджений у першій половині 20 століття. Почасту гіди-провідники, що допомагають туристам мандрувати, через незнання ретранслюють наративи московської пропаганди. І розповідають туристам, що ці будинки зведені для польських громадян, які після 1924 року, коли відповідно до рішення ради амбасадорів Антанти Галичина відійшла до складу Польщі, масово їхали жити і працювати на загарбані українські землі. Насправді багато функціональних кам’яниць звели українці для українців у період з 1927-го по 1929 рік.

У Львові був будівельний кооператив «Власна хата». Погодьтесь, сама назва вже натякає на те, що утворення українське. І колишній офіцер УГА та архітектор за освітою Олександр Пежанський спроєктував та керував зведенням 24-х таких двоповерхових будинків. Кожна будівля налічувала два помешкання по дві або три кімнати з усіма вигодами. Додамо, що стиль функціоналізму настільки вдалий, що сучасні мешканці будівель, навіть попри звичку українців постійно щось будувати і переінакшувати, залишився в майже незмінному стані. Не вірите? Погляньте на знімки фасадів, порталів та сходових клітин із вхідними дверми, що не мінялися від часів побудови.

Улюбленець Шептицького та зодчий Шухевичів

В архітектурному спадку колишнього офіцера УГА й архітектора Олександра Пежанського є споруди, які він спроєктував та збудував на замовлення представників тогочасної української еліти Галичини. Одна з таких споруд — нова будівля бібліотеки «Студіон», задум глави Греко-католицької церкви митрополита Андрея Шептицького, який відіграв важливу роль у роз­витку української освіти, науки, культури перед­воєнної і міжвоєнної Галичини. Спочатку книгозбірня містилася в сецесійній споруді поруч, але з середини 1936 року митрополит почав реалізовувати свій давній на­мір — перенесення в нове приміщення, оскільки колекція постійно розширювалась і поповнювалась. Зокрема, книгозбірня володіла найбільшою у Львові колекцією з візантиністики й історії Східної Церкви, тому її ще називали «візантійська».

Тому в 1936–1937 роках запрошений Андреєм Шептицьким архітектор Олександр Пежанський звів п’ятиповерхову будівлю, сполучену переходом зі старим приміщенням. Збереглася вона і донині на сучасній вулиці Озаркевича у Львові, що в районі відомого храму Святого Юрія.

Новий будинок з усіх поглядів відповідав того­часним технічним вимогам щодо зберігання кни­жок: мав залізні двері й полиці, добре електричне освітлення, центральне опалення, залізобетонні підлоги, перехідний балкон і внутрішній ліфт, що сполучав усі поверхи. До слова, каналізаційні роботи під час зведення будинку бібліотеки ви­конав брат архітектора — інженер Михайло Пежанський.

У 1930-х роках Олександр Пежанський перебудовував у стилі функціоналізму львівську віллу родини Шухевичів. У цій споруді в 1900–1915 роках мешкав із сім’єю український етнограф і громадський діяч Володимир Шухевич, у 1920-х роках, під час навчання у Львівській політехніці — його онук, майбутній політичний та військовий діяч Роман Шухевич. За польських часів тут була редакція українського часопису «Вісті з Лугу», також тут мешкав його видавець Роман Дашкевич. Перебудову за проєктом Олександра Пежанського розпочато1928 року.

Загалом, Олександр Пежанський приклав руку до того, аби Львів отримав чудові зразки архітектури у стилі модерн та функціоналізм. Він проєктував ще й сакральні споруди. Церкви, що були зведені за його проектами, і досі височіють у багатьох населених пунктах західних областей України. А ще, за меценатства митрополита Андрея Шептицького, саме він спорудив будівлю шпиталю «Народна лічниця» у Львові. Та й будівлю львівського Народного дому, де розвивались історичні події Листопадового зриву 1918 року, десятиліттям пізніше реставрував український архітектор Олександр Пежанський. Нині тут розміщується 58-й будинок офіцерів і щодня бувають десятки військових та членів їхніх родин.

На завершення додамо, що обласна рада на знак вшанування заслуг Олександра Пежанського та відомих інженерів-архітекторів з його родини запропонувала оголосити 2022 рік на Львівщині роком родини Пежанських.

Фото з мережі Інтернет

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Номер обслуги

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Офіцер інформаційно-аналітичної групи

Львів

Військова частина А2678

Начальник медичної служби

від 28000 до 30000 грн

Кропивницький

Військова частина А4607

Водій, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Стрілець

від 35000 до 100000 грн

Київ

129 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Медсестра в ЗСУ

від 21000 до 51000 грн

Львів

Львівський РТЦК та СП м.Жовква