ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Курси штабного сержанта: хто має пройти та які перспективи для випускників?

Вишкіл Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 7 Грудня 2021, 12:35

— У січні 2021 року наказом Міністра оборони № 40 ми внесли зміни до Інструкції з організації виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ, оптимізували систему підготовки сержантів та ввели поняття про підготовку штабних сержантів, — розповів кореспонденту АрміяInform головний сержант Збройних Сил України – начальник Управління по роботі з сержантським складом ЗСУ головний майстер-сержант Олександр Косинський.

За його словами, штабні сержанти служать на трьох рівнях управління:

— Третя категорія — це штабні сержанти, які служать у штабах бригад, полків, окремих батальйонів. Друга — штаб-сержанти рівнів оперативних командувань, командувань видів та родів та військ. Перша категорія — штабні сержанти, які служать у структурних підрозділах Генерального штабу, Апарату Головнокомандувача, Командування об’єднаних сил, — додав Олександр Косинський.

Він зауважив, аби сержант, який має досвід служби на посадах командира відділення чи головного сержанта взводу, міг у своїй бригаді бути призначеним на посаду штабного сержанта, він повинен пройти курс штабного сержанта.

— Торік ми провели такий пілотний курс, відпрацювали програму. Цього року знов провели цей же курс, що дозволило нам вдосконалити програму. Її проєкт вже відпрацьований та погоджений і готується для подання на затвердження Головнокомандувачем. І з 23 листопада 2021 року центр підготовки сержантського складу Військово-Морських Сил проводить цей курс уперше силами своїх інструкторів. Їм допомагають у цьому представники Управління по роботі з сержантським складом та ментори від ЗС Канади і Литви. Вони моніторять, як інструктори центру проводять курс, надають консультативно-дорадчу допомогу, — зазначив начальник Управління по роботі з сержантським складом ЗСУ.

«Коли сержанти отримають досвід у штабі військової частини, вони у перспективі зможуть, пройшовши курси підвищення кваліфікації, призначатись у вищі штаби» 

З 2022 року центри підготовки сержантського складу Повітряних Сил і Військово-Морських Сил проводитимуть цей курс на постійній основі. Для штабних сержантів, які планують просуватись на посади 2-ї та 1-ї категорій, у вищих військових навчальних закладах розгорнуті курси підвищення кваліфікації за трьома напрямками: організація підготовки, управління персоналом та морально-психологічне забезпечення.

— Тобто на базі першого штабного курсу сержанти отримують основні знання, що таке штаб або орган військового управління, пункти управління, система управління та контролю. Дізнаються, як працюють елементи штабу та структури, на які ми нині переходимо — S1, S2, S3 та інші — роль та місце сержанта в цій роботі, отримають уміння роботи в цих секціях під час процедури ухвалення військового рішення (MDMP. — Ред.), роботи з картами, підготовки операції чи бою тощо. А надалі, закріпивши знання на практиці та розвинувши вміння і навички, отримавши досвід, вони зможуть далі просуватися по службі та, пройшовши курси підвищення кваліфікації, призначатись у вищі органи військового управління, — зауважив головний майстер-сержант.

Він пояснив, що це надасть низку переваг:

— По-перше, сержанти матимуть ширші перспективи щодо кар’єрного зростання та зміни напрямку службової діяльності. По-друге, використання практичного і бойового досвіду кваліфікованих сержантів у штабах та органах військового управління під час планування та ухвалення рішень, які матимуть більше можливостей для реалізації на рівні підрозділів та військових частин. По-третє, це допоможе звести сержантів і офіцерів в єдину команду, націлену на виконання єдиної місії та досягнення єдиних цілей. По-четверте — це дозволить долучити сержантів безпосередньо до розв’язання тих проблем, які існують і виникають у підрозділах під час їхньої повсякденної діяльності й виконання завдань за призначенням.

Фото – Світлана Кирган

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша у Європі АЕС – Запорізька

Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша у Європі АЕС – Запорізька

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський в роковини аварії на Чорнобильській АЕС нагадав, що за 38 років після тієї трагедії російські окупаційні війська ставлять світ перед небезпекою нової атомної катастрофи.

У МОУ спрогнозували долучення нових країн до «Рамштайну»

У МОУ спрогнозували долучення нових країн до «Рамштайну»

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін анонсував долучення до засідань Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») нових країн, які готові допомогти Україні у захисті від російського агресора.

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Одна місцева мешканка загинула на місці, друга померла у швидкій дорогою до лікарні.

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

Організована група лікарів заробляла на документах, необхідних для отримання інвалідності.

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

Сухопутні війська Фінляндії на полігоні Ніїнісало розпочинають 26 квітня 2024 року щорічні військові навчання Arrow 24 за участю країн НАТО.

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

За результатами репатріаційних заходів в Україну повернули 140 полеглих Оборонців.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 30000 грн

Сарата

Державна прикордонна служба України

Зв’язківець, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

Військова частина А4615

Стрілець, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ

Водій

від 21000 до 50000 грн

Балта

Військова частина А1559

Водій в ЗСУ

від 20100 до 120000 грн

Дніпро

Старобільський РТЦК та СП