ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Житомирський «Пошук»: нові знахідки, нові імена раніше невідомих солдатів

Історія
Прочитаєте за: 3 хв. 6 Грудня 2021, 13:23

Цигарки сорок першого року та підсумки зразка 1891-го: нові знахідки житомирського «Пошуку»

Попри те, що зима вже вступила у свої права, ґрунт починає підмерзати, а земля місцями вкрита снігом, пошуковий сезон Житомирського ІПО «Пошук» поки що триває. І щоразу пошуковцям вдається знайти й підняти на поверхню дедалі більше невідомих солдатів, загиблих 80 років тому під час запеклих оборонних боїв. І майже щоразу — медальйони, частину з яких дивом вдається розшифрувати, повернувши з небуття імена полеглих бійців.

Цими вихідними пошукова група працювала у Новоград-Волинському та Коростенському районах Житомирщини. На першій локації у суботу, 4 грудня, вона виявила санітарне поховання 6 воїнів Червоної армії, які загинули в липні 1941 року.

— Солдати лежали на глибині один метр, — розповідає представник «Пошуку» Вадим Баранівський. — Найімовірніше, їх стягнули у воронку, оскільки контури могильної ями були у формі кола. У чотирьох воїнів на ногах бути черевики, в інших двох взуття відсутнє. Також в ямі було знайдено шоломи СШ-36, підсумки зразка 1891 року та декілька протигазів. На всіх солдатів — лише один медальйон зразка 1925 року (ладанка). Шансів, що з неї вдасться щось витягнути, майже немає… але ми спробуємо.

Згідно з архівними документами, які знайшли житомирські пошуковці, на цьому полі протягом тижня велися запеклі бої з військами Вермахту. Втрати були жахливі, і чергова знахідка — яскраве тому підтвердження.

Наступного дня, 5 грудня, у Коростенському районі було виявлено останки чотирьох солдатів. Біля них знайдено три смертні медальйони, проте вони не були закручені й записки повністю згнили. Зате, на диво, вціліли сигарети в портсигарі одного з бійців…

Більш результативним видався попередній виїзд на цю ж саму локацію під Коростенем. Тоді під час польових робіт пошуковцям удалося знайти вісім солдатів та сім медальйонів.

— Воїни загинули від вогню важкої артилерії у серпні 1941 року, — продовжує пошуковець. — Про це свідчить характер поранень, які вони дістали. При такому обстрілі шансів на виживання практично немає…

Попередня експертиза показала, що із семи медальйонів записки вціліли у п’яти. Всі вони вимиті водою та потребують ретельної графічної обробки. Втім, житомиряни сподіваються на успіх, адже так само вимитими були й записки в медальйонах солдатів, знайдених тут кілька тижнів тому, і експерти спромоглися їх відновити й прочитати! До речі, вже знайдено й родичів обох уродженців Житомирської області, які загинули за кілька тижнів після мобілізації влітку сорок першого року у своїй же рідній області. На жаль, війна, час та переїзди не зберегли фотографій бердичівлянина Антона Зборовського, уродженця села Дмитрівка (тепер — передмістя Бердичева, смт Гришківці), але вдалося знайти його рідну сестру, 93-річну Ніну Павлівну. А ось фото загиблого уродженця села Соснівка Троянівського (нині — Житомирського) району через його родичів знайти вдалося. Надалі, говорять пошуковці, рештки загиблих земляків буде передано їхнім сім’ям і з військовими почестями перепоховано у рідних селах.

А пошуки, незважаючи на зиму, тривають. Зокрема будуть проводитися роботи і на цих двох локаціях, звідки пошуковці щойно повернулися, поблизу Новограда-Волинського та під Коростенем. Роботи, свідчать хлопці з «Пошуку», там ще дуже й дуже багато.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

Президент: Славутич не підкорився окупантам. Проявив свій характер. Боровся. Захищався

У виступі з нагоди річниці трагедії на ЧАЕС Володимир Зеленський згадав і події 2022 року.

На Харківщині ворог обстріляв машину волонтерів

На Харківщині ворог обстріляв машину волонтерів

Ворожий дрон влучив у цивільний автомобіль — двоє людей зазнали поранень.

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

На Харківщині прикордонники-артилеристи бригади «Сталевий Кордон» зупинили ворожий штурм. За допомогою 100-мм гармати вони влучили у танк, на відео з дрона видно як після підриву два окупанта перейшли у ранг мертвих російських «космонавтів».

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Загальна сума збитків, до яких призвели дії заступника гендиректора «росатому» сягає майже мільярда гривень.

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія ведуть спільну роботу над нарощуванням виробництва дронів.

Ллойд Остін на «Рамштайні» підтвердив виділення пакета допомоги Україні на $1 млрд

Ллойд Остін на «Рамштайні» підтвердив виділення пакета допомоги Україні на $1 млрд

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що Сполучені Штати виділяють пакет оборонної допомоги Україні в розмірі 1 млрд доларів, який включатиме ракети для HIMARS, снаряди, системи ППО та інше озброєння.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Автомеханік

від 22000 до 51000 грн

Дрогобич

Військова частина А1546

Стрілець

від 53000 до 120000 грн

Миргород

148 батальйон 116 ОБр Сил ТрО

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

до 20000 грн

Львів

Державна прикордонна служба України

вогнеметник 144 окрема піхотна бригада

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Майстер-солдат, вибухотехнік

від 21000 до 121000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ

Водій-зв’язківець, морська піхота

Яворів

Яворівський РТЦК та СП