ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Демонстрація солідарності та готовності до спільних дій і підвищення оборонних спроможностей

Міжнародне співробітництво Публікації
Прочитаєте за: 10 хв. 6 Грудня 2021, 12:32

Інформагентство АрміяInform пропонує згадати про здобутки й найголовніші віхи в історії українського війська за 30 років незалежності України. В продовженні публікації читайте про міжнародну співпрацю Збройних Сил України.

Адже саме багатонаціональні військові навчання є комплексними заходами міжнародного військового співробітництва, що дають змогу в умовах, максимально наближених до реальних, всебічно вдосконалювати рівень бойової підготовки підрозділів Збройних Сил і набувати рівня взаємосумісності і бойової готовності, необхідного для виконання ними миротворчих, гуманітарних, пошуково-рятувальних та інших завдань.

Повітряні Сили ЗС України на міжнародній арені

Перше міжнародне авіашоу українських військових льотчиків відбулося у 1992 році. Україну в небі Північної Америки представляли льотчики-винищувачі на літаках МіГ-29. За час перебування на території Північної Америки українські пілоти провели понад 30 виступів із практичними польотами, загальний наліт становив 103 години, було виконано 207 польотів на літаках МіГ-29 і МіГ-29УБ.

У 1996 році була заснована пілотажна група «Українські соколи», які почали тренування в 1996-му. Спочатку літали на L-39С, пізніше на МіГ-29 і Су-27. Команда брала участь у міжнародних авіашоу. У 1997-му вони представляли Україну на найбільшому військовому авіашоу «Air Tatto» у Великій Британії.

Досить цікавою і маловідомою в історії українських ВПС ЗС України є участь у 2000 році екіпажу й літака в арктичній експедиції «Україна – Північний полюс – 2000». Вона являла собою переліт за маршрутом Київ – Хатанга – Північний полюс – Хатанга – Київ та десантування парашутистів з літака Іл-76 на дрейфуючу крижину Північного полюса серед безмежних вод Північного Льодовитого океану.

У 2017 році українські льотчики перемогли в номінації «Найкращий пілотаж серед країн-партнерів НАТО» на міжнародному авіапоказі «The Royal International Air Tattoo 2017» у Великій Британії. Перемогу для України здобули льотчики 831-ї бригади тактичної авіації, що на Полтавщині. Україну представляли два літаки-винищувачі Су-27 і військово-транспортний літак Іл-76. Демонстраційну програму на бойовому літаку-винищувачі Су-27 виконував заступник командира бригади тактичної авіації з льотної підготовки полковник Олександр Оксанченко.

Операція «Північний сокіл» (Northern Falcon) — спільна українсько-данська операція перевезення пального та інших вантажів з авіабази Туле на данську полярну станцію «Норд», що здійснюється військово-транспортними літаками Іл-76МД Повітряних Сил ЗС України щороку, починаючи з 2009 року.

Перші перевезення здійснювалися із 7 до 27 березня 2009 року. 10 березня українські військові льотчики здійснили перший ознайомчий політ над Гренландією і наступними днями доправили на станцію «Норд» снігоочисний автомобіль, засоби аварійного рятування, продукти харчування та пальне (у 20-тонних гумових цистернах). Загальна кількість перевезеного пального становила близько 700 тонн. Операція дістала назву «Козаки на кризі». А 2010 року назву було змінено на «Північний сокіл».

Операція «Козаки на кризі» («Північний сокіл») тривала 11 років, упродовж яких українські екіпажі перевезли в інтересах ВПС Королівства Данія мільйони літрів пального та сотні тонн інших вантажів, заробивши для України мільйони доларів США. Зі свого боку більшість екіпажів літаків Іл-76 отримали неоціненний досвід польотів в умовах Крайньої Півночі.

Україна за кілька тижнів серпня 2021 року в безпрецедентно складних умовах організувала шість евакуаційних рейсів з Афганістану, якими було перевезено понад 650 людей. Два рейси здійснили екіпажі Повітряних Сил ЗСУ на літаках Іл-76МД.

Розширені можливості та залучення до Сил реагування НАТО

Улітку 2020 року Україна стала шостою країною, яка отримала статус партнера Альянсу з розширеними можливостями (Enhanced Opportunities Partner – EOP), після Австралії, Грузії, Йорданії, Швеції та Фінляндії. 

У 2021 році військовослужбовці тактичної групи 3-го окремого полку спеціального призначення імені князя Святослава Хороброго пройшли оцінювання НАТО та можуть бути залучені до Сил реагування НАТО. ССО ЗСУ виконали всі вимоги стандартів Альянсу для спроможності виконувати бойові завдання пліч-о-пліч з іноземними партнерами. 

Це стало результатом успішного проходження оцінювання НАТО другого рівня — NEL (NATO EVALUATION). Найближчим часом у штаб-квартирі Альянсу ухвалять рішення щодо включення тактичної групи українських ССО до чергування у складі NRF.

Заступання на бойове чергування NATO Response Force — це великий крок для української армії та подолання старої системи для створення нових штатів, можливостей і стандартів.

Оцінювання НАТО першого рівня NEL-1 військовослужбовці пройшли під час багатонаціональних навчань «Silver Saber – 21».

Першим українським підрозділом, який успішно пройшов процедуру оцінювання НАТО і набув права долучитися до Сил швидкого реагування (NRF) Альянсу, був 140-й центр спеціальних операцій ССпО ЗСУ. Тепер маємо вже другий підрозділ, що підтверджує високий рівень підготовки наших спецпризначенців. Що більше українських операторів долучатимуться до NRF, то більше найкращих закордонних практик вони зможуть використати під час своєї служби вдома.

Протягом І кварталу 2021 року на оперативному чергуванні у складі Сил швидкого реагування НАТО (СРН) перебували сили й засоби ЗС України: 1 військово-транспортний літак Іл-76МД Повітряних Сил ЗС України; оперативно-тактична група спеціальних операцій Сил спеціальних операцій ЗС України. Українські морські піхотинці несли чергування у бойовій тактичній групі ЄС «Хелброк» і готуються заступити на чергування знову. Корабельний катерний склад українських ВМС готується в майбутньому долучитися до виконання завдань у морі у складі операції НАТО «Морський охоронець».

Наступного разу визначені підрозділи та особовий склад Збройних Сил України перебуватимуть на оперативному чергуванні у складі бойових тактичних груп ЄС «Хелброк» у 2023 році. Крім цього, керівництво Збройних Сил України ухвалило рішення щодо залучення визначених сил і засобів Збройних Сил України до оперативного чергування у складі бойових тактичних груп ЄС «Хелброк» у 2026 році.

На цей час в оборонному відомстві України опрацьовується питання направлення офіцера ЗС України для участі в міжнародній операції з підтримання миру та безпеки під проводом ЄС «Алтея» в Боснії та Герцеговині.

У липні 2021 року завершилося багатонаціональне навчання «Три мечі – 2021», яке тривало на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. У двотижневому вишколі брали участь понад 1200 військовослужбовців, було залучено 200 бойових машин із 4 держав-учасниць: Литовської Республіки, Республіки Польща, України та Сполучених Штатів Америки. Під час навчання воїни відпрацювали низку практичних заходів і тренувань, що дало змогу розширити арсенал практичних навичок особового складу ЛИТПОЛУКРБРИГ до участі в майбутніх операціях.

Також цього року попри пандемію COVID відбулося командно-штабне навчання «Кленова арка», яке проводиться з 1999 року за сприяння уряду Канади. Щороку Україна, Польща, Литва, Грузія по черзі проводять навчання «Кленова арка» на своїй території. 

Цього року багатонаціональне навчання приймала Грузія.

У військових навчаннях взяли участь українські десантники та військовослужбовці багатонаціональної бригади ЛИТПОЛУКРБРИГ.

Уперше участь ЗС України на міжнародних навчаннях на новітньому озброєнні

Щороку двічі на рік на навчальному полігоні «Хохенфельс» Командування підготовки 7-ї Армії США Сухопутних військ ЗС США, що в Федеративній Республіці Німеччина, проводяться міжнародні навчання Combined Resolve.

Від нашої держави щоразу участь беруть різні підрозділи ЗС України зі своєю технікою. Практичні тренування та виконання завдань у багатонаціональному середовищі за стандартами та процедурами НАТО сприяють налагодженню більш тісної співпраці Збройних Сил України та західних партнерів.

Цього року в багатонаціональних навчаннях Combined Resolve XVI Збройні Сили України вперше представлені підрозділом, озброєним новітніми зразками бронетехніки вітчизняного виробництва — БТР-4Е, БРЕМ-4РМ та санітарно-евакуаційною машиною БММ.

Українські піхотинці діятимуть у складі американського батальйону сил BLUFOR. Також наші офіцери увійдуть до секцій розвідки, планування та логістики штабу цього батальйону. Окрім того, в Combined Resolve XVI бере участь і підрозділ від Сил спеціальних операцій ЗС України.

Стратегічні навчання в Україні із залученням країн-членів НАТО та міжнародних партнерів

У вересні 2020 року на всій території України відбулося стратегічне командно-штабне навчання «Об’єднані зусилля – 2020». Уперше в нашій історії навчання проводили за стандартами НАТО. До навчання залучали близько 12 тисяч військовиків і 700 одиниць озброєння й військової техніки. Застосовували зразки техніки, нещодавно прийняті на озброєння ЗСУ: комплекси «Вільха», «Нептун», безпілотні літальні комплекси Bayraktar. Уперше залучено сили спеціальних операцій США й десантно-штурмові війська Великої Британії, розвідувальну, винищувальну та бомбардувальну авіацію країн-членів Альянсу. 

До проведення стратегічного командно-штабного навчання «Об’єднані зусилля –2021» для спільного виконання навчально-бойових завдань були залучені військові підрозділи 15 країн.

Серед них 11 країн-членів НАТО: США, Велика Британія, Німеччина, Канада, Литва, Латвія, Італія, Словаччина, Польща, Угорщина, Румунія та чотири країни-партнери: Швеція, Грузія, Молдова, Йорданія.

Стратегічне командно-штабне навчання проводилось під керівництвом Головнокомандувача Збройних Сил України у період з 22 по 30 вересня 2021 року на восьми полігонах на території України. У навчанні брали участь близько 12 500 осіб та понад 600 одиниць озброєння і військової техніки. Для відпрацювання навчальних завдань під час стратегічного командно-штабного навчання були залучені основні військові полігони, а також акваторії Чорного й Азовського морів.

У рамках навчання механізований підрозділ Збройних сил Словацької Республіки вперше на території України виконував навчально-бойові завдання у складі багатонаціонального підрозділу зі своїм штатним озброєнням та військовою технікою.

На полігоні «Ягорлик» у рамках стратегічних командно-штабних навчань «Об’єднані зусилля – 2021» відбулись підсумкові тактичні навчання підрозділів зенітних ракетних військ із бойовою стрільбою. Розрахунки С-300, «Бук-М1», С-125 та «Оса» виконали імітаційні пуски зенітних керованих ракет по повітряних цілях, роль яких виконували безпілотні літальні апарати ВР-2 «Стриж», ВР-3 «Рейс», винищувачі Су-27, МіГ-29 та штурмовики Су-25.

Над Львівщиною майстерність у виконанні навчально-бойових завдань демонстрували пілоти українських винищувачів Су-27 та багатоцільових винищувачів Королівських військово-повітряних сил Канади CF-18 Hornet.

Власне завдання в межах навчання відпрацьовував і екіпаж військово-транспортного літака Ан-30. Підтримку діям військ на землі надавали пілоти гелікоптерів Мі-24 та багатоцільові вертольоти Sikorsky UH-60 Black Hawk Збройних сил Словацької Республіки.

Під час підготовки особового складу до участі у СКШН «Об’єднані зусилля – 2021» цього року був проведений навчально-тренувальний курс оперативної підготовки в рамках операції «Орбітал» та мобільної тренувальної групи Командування об’єднаних Збройних сил НАТО «Брюнссум».

Що нам готує 2022 рік

У 2022 році підрозділи Збройних Сил України візьмуть участь у 26 багатонаціональних навчаннях — як на території України, так і поза її межами.

Наступного року заплановано проведення 10 багатонаціональних навчань на території України, до участі в яких планується залучити близько 21,5 тисяч військовослужбовців України та близько 11 тисяч іноземних учасників навчань.

Окрім того, підрозділи Збройних Сил візьмуть участь у 16 багатонаціональних навчаннях поза межами України.

Під час такої міжнародної співпраці досягається взаємосумісність зі збройними силами держав-членів НАТО, відпрацьовуються сучасні підходи до застосування військ (сил), відбувається злагодження підрозділів та практичне відпрацювання набутих знань, нових навичок та обмін досвідом. 

Міжнародні навчання є доброю можливістю запозичити відповідний досвід у наших партнерів, які завжди воювали не кількістю, а якістю! 

Зрештою, це потужна демонстрація солідарності та готовності до спільних дій і підвищення оборонних спроможностей. 

А гібридний характер агресії РФ проти України довів, що військова сила не відіграє винятково вирішальну роль, а отже, протидія такій агресії має бути комплексною, із застосуванням широкого спектра засобів невійськового характеру. За 30 років діяльності українського війська на міжнародній арені нам вже є, що показати нашим партнерам, але потрібно не забувати, що нам і вчитися ще слід.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

Українська ППО знищила дві російські ракети та три розвідувальні БПЛА

Українська ППО знищила дві російські ракети та три розвідувальні БПЛА

У ніч на 20 квітня російські окупанти атакували Україну трьома балістичними ракетами «Іскандер-М», двома зенітними керованими ракетами С-300/С-400 із Бєлгородської області рф, а також двома керованими авіаційними ракетами Х-59/Х-69 із акваторії Чорного моря.

Сьогодні у Дніпрі — день жалоби за загиблими від російських ударів

Сьогодні у Дніпрі — день жалоби за загиблими від російських ударів

Сьогодні, 20 квітня, у Дніпрі оголосили днем жалоби за загиблими від російських ударів.

На Херсонщині через ворожі обстріли загинула людина

На Херсонщині через ворожі обстріли загинула людина

Минулої доби через ворожі обстріли Херсонщини загинула людина, пошкоджені житлові будинки, об’єкт критичної інфраструктури та газогін.

У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

Станом на ранок 20 квітня на бойовому чергуванні у Чорному та Азовському морі ворожі кораблі відсутні.

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Сьогодні під ранок 20 квітня російські загарбники завдали ракетного удару по промисловій інфраструктурі Запоріжжя.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

до 20000 грн

Рівне

Державна прикордонна служба України

Старший бойовий медик

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Механік-водії, військовослужбовець

від 24000 до 124000 грн

Болград, Одеська область

Військовослужбовець, стрілець

від 20100 до 120100 грн

Київ, Київська область

Кабельник-спаювальник

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Бойовий медик взводу

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО