ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Особливості надання освітніх пільг для дітей учасників бойових дій

Важливо Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 3 хв. 5 Грудня 2021, 14:09

Дітям військовослужбовців, які мають статус учасника бойових дій, за місцем проживання їхніх сімей у першочерговому порядку надаються місця у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах. Такий порядок регламентований вимогами пункту 4 статті 13 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Поряд з цим є ще певний перелік освітніх преференцій та пільг, на які можуть розраховувати діти учасників бойових дій. Більш детально з цим розбирався кореспондент АрміяInform.

Що передбачає державна цільова підтримка

Дітям ветеранів, які навчаються за денною формою навчання у професійно-технічних навчальних закладах, до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, держава забезпечує цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах.

Державна цільова підтримка надається у вигляді:

– повної оплати навчання коштом державного або місцевих бюджетів у разі зарахування вступників на навчання за державним (регіональним) замовленням відповідно до умов та правил приймання на відповідний рік;

– часткової оплати навчання коштом державного або місцевих бюджетів шляхом надання пільгових довгострокових кредитів для здобуття освіти;

– соціальної стипендії (у розмірі та порядку її призначення і виплати, встановлених урядом) — для осіб, які навчаються за державним або регіональним замовленням за денною формою;

– безоплатного забезпечення підручниками — за рахунок бібліотечного фонду відповідного навчального закладу;

– безоплатного доступу до мережі «Інтернет», систем баз даних у державних та комунальних навчальних закладах;

– безоплатного проживання в учнівських та студентських гуртожитках або проживання у студентських гуртожитках з пільговою оплатою — для осіб, які навчаються за денною формою.

Для отримання такої цільової підтримки необхідно надати на ім’я керівника навчального закладу заяву, складену в довільній формі, із зазначенням виду державної цільової підтримки. До заяви додаються завірені в установленому порядку копії документів, що підтверджують пільгу.

Такими документами є:

– для осіб, визнаних учасниками бойових дій — посвідчення учасника бойових дій;

– для дітей осіб, визнаних учасниками бойових дій — свідоцтво про народження дитини та посвідчення учасника бойових дій (батька або матері);

– для осіб, які загинули (померли) або пропали безвісти під час участі в АТО/ООС — посвідчення члена сім’ї загиблого (дітям загиблих осіб до досягнення ними 16-річного віку — довідка, що видається матері або іншому повнолітньому члену сім’ї загиблої особи або опікуну). «Посвідчення члена сім’ї загиблого» видається органами соцзахисту населення за місцем реєстрації.

У разі коли особа, яка претендує на отримання державної цільової підтримки, є неповнолітньою, заява подається особою, яка в установленому законом порядку представляє її інтереси.

Порядок переведення на вакантні місця державного або регіонального замовлення

Загалом підлягають переведенню на вакантні місця державного або регіонального замовлення діти учасників АТО/ООС, якщо вони зараховані на навчання за іншими джерелами фінансування на відкриту або фіксовану (закриту) конкурсну пропозицію, зокрема, це діти, один з батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення АТО/ООС або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час участі в АТО/ООС.

Такі діти підлягають першочерговому переведенню незалежно від конкурсного балу.

Поряд з цим також можуть бути переведені на вакантні місця державного або регіонального замовлення вступники, якщо вони зараховані на навчання за іншими джерелами фінансування на відкриту або фіксовану (закриту) конкурсну пропозицію, зокрема це діти учасників бойових дій.

Вони підлягають переведенню, якщо отриманий ними конкурсний бал менший від прохідного бала, тобто мінімального бала, який дав можливість отримати рекомендацію до зарахування на місця державного замовлення за цією конкурсною пропозицією за загальним конкурсом. Це стосується  військових, педагогічних, аграрних, природничих та інженерних спеціальностей.

Діти осіб, визнаних учасниками бойових дій, підлягають переведенню в порядку черговості після дітей, один з батьків яких загинув у районі проведення АТО/ООС, під час участі у Революції Гідності, бойових дій на території інших держав або під час виконання ним обов’язків військової служби.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший інспектор прикордонної служби

від 25000 до 30000 грн

Бориспіль

Київ, ОКПП ДПСУ

Головний сержант взводу

від 23000 до 23000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Артилерійський розрахунок (номер обслуги, служба за контрактом в ЗСУ)

від 21000 до 120000 грн

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП

Молодший інспектор прикордонної служби у Білгород-Дністровський

від 21000 до 30000 грн

Білгород-Дністровський

Державна прикордонна служба України

Інструктор з вогневої підготовки

від 24000 до 50000 грн

Харків

151 навчальний центр ЗСУ

Інспектор прикордонної служби

від 20500 до 25000 грн

Херсон

Херсонський прикордонний загін