ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Підстави звільнення з військової служби за станом здоров’я

Публікації Соціальний захист
Прочитаєте за: 4 хв. 28 Листопада 2021, 19:35

Порядок звільнення військовослужбовців з військової служби регламентується вимогами наказу Міністерства оборони України від 14.08.2008  № 402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України».

Направлення на військово-лікарську комісію

Так, вищезгаданим документом визначено, що ступінь придатності до військової служби визначається військово-лікарськими комісіями (ВЛК), які створені для проведення медичного огляду в цілях визначення ступеня придатності до військової служби.

Загалом звільнення військовослужбовців із військової служби здійснюється:

  • у запас, якщо військовослужбовці не досягли граничного віку перебування в запасі й за станом здоров’я придатні до військової служби;
  • у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі та у військовому резерві або визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби з виключенням із військового обліку  на підставі частини 1 статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Військовослужбовці строкової військової служби   звільняються лише за наявності висновку ВЛК про непридатність до військової служби.

Військові, які проходять військову службу за контрактом, звільняються:

  • у мирний час − за наявності висновку (постанови) ВЛК про непридатність до військової служби або обмежену придатність до військової служби;
  • під час дії особливого періоду − за наявності висновку (постанови) ВЛК про непридатність до військової служби в мирний час або обмежену придатність у воєнний час.
Направлення на медичний огляд проводиться:
  • для військовослужбовців строкової служби: командирами військових частин, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних закладів за місцем лікування, військовими комісарами, органами ВСП Збройних Сил України, прокуратурою, судом, а осіб, які перебувають на обстеженні та лікуванні в цивільному лікувально-профілактичному закладі психіатричного профілю, крім того, головними лікарями цих закладів;
  • для армійців, які проходять службу за контрактом: прямими начальниками від командира окремої частини, йому рівних та вище, органами ВСП Збройних Сил України, прокуратурою, судом, начальниками гарнізонів, штатних ВЛК, військових лікувальних закладів за місцем лікування, військовими комендантами гарнізонів та військовими комісарами.

Особливості ухвалення рішення про придатність до служби військово-лікарськими комісіями

У разі коли військовослужбовці, які звільняються з військової служби, визнані непридатними до військової служби з виключенням із військового обліку, ВЛК ухвалює постанову (висновок) про:

  • непридатність до військової служби в мирний час;
  • обмежену придатність у воєнний час;
  • непридатність зі зняттям із обліку.

Постанови ВЛК ухвалюються на підставі розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, пояснень щодо застосування статей розкладу хвороб та таблиць додаткових вимог до стану здоров’я.

Постанови ВЛК, які не підлягають затвердженню штатною ВЛК, оформляються в день медичного огляду і видаються на руки військовому, що пройшов медичний огляд або в установленому порядку направляються у військову частину.

Водночас свідоцтво про хворобу (довідка ВЛК) із постановою, які підлягають затвердженню штатною ВЛК, направляються на затвердження не пізніше 5-денного терміну після медичного огляду. Свідоцтво про хворобу, довідка ВЛК із затвердженою постановою не пізніше ніж через 2 дні після їх затвердження та одержання зі штатної ВЛК висилаються командиру військової частини, у якій проходить службу військовослужбовець, що пройшов медичний огляд, або видаються на руки представникам військових частин за наявності в них підтверджуючих документів.

Постанова ВЛК про ступінь придатності військовослужбовця до військової служби чинна протягом 12 місяців із моменту проведення медичного огляду.

Постанови ВЛК щодо військовослужбовців, які визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку або непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, повинні бути реалізовані негайно.

Військовослужбовці оглядаються ВЛК у військових лікувальних закладах за територіальним принципом, зокрема за місцем лікування, навчання, перебування у відрядженні, проведення відпустки.

У разі звільнення зі служби військовослужбовець подає командиру військової частини рапорт та документи, що підтверджують підстави для звільнення (висновок ВЛК).

Надалі командир частини ухвалює рішення відповідно до вимог керівних документів. Після видання наказу про звільнення, військовослужбовець здає справи та посаду і виключається зі списків військової частини.У разі, якщо висновок ВЛК не свідчить про погіршення стану здоров’я, то у звільненні за станом здоров’я військовослужбовцю може бути відмовлено.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Майстер виробничого відділення

від 20000 до 21000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Снайпер

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна

Сапер військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Командир танка, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Командир протитанкового взводу

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Електрик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП