ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

1 грудня — річниця «Фастівської злуки»

Історія
Прочитаєте за: 4 хв. 1 Грудня 2021, 13:39

У перший день грудня 1918 року відбулася подія, значення якої для української історії співмірне, наприклад, із проголошенням Декларації про державний суверенітет у липні 1990-го. Мова про підписання на залізничному вокзалі в місті Фастові договору між Українською Народною Республікою та Західноукраїнською Народною Республікою про наміри об’єднатися в одну державу.

Передвступна угода

Наприкінці 1918 року Директорія УНР очолила повстання проти гетьмана Української держави Павла Скоропадського. В умовах фронту, лінія якого наближалася до Києва, очільники УНР змушені були жити і творити державні справи «на колесах». Так, місцем їх перебування у Фастові став спеціальний ешелон на коліях Фастівського вокзалу. За спогадами очевидців, в одному з вагонів за великим робочим столом працювали Володимир Винниченко, Федір Швець і Панас Андрієвський. Із цього більшовики, які з півночі, користуючись безвладдям в Україні, також розпочали наступ на Київ, іронізували: «у вагоні Директорія, під вагоном — територія».

У той же період розпочалася війна ЗУНР із Польщею. Сили також були нерівними. Шанс на перемогу міг з’явитися лише тоді, коли б Українська галицька армія дістала допомогу від Наддніпрянської України. Потреба в об’єднанні була як ніколи на часі.

Тож до Фастова, у ставку Директорії, прибула повноважна делегація ЗУНР для підписання історичної угоди. 1 грудня 1918 року представники Державного Секретаріату (уряду) ЗУНР Льонґін Цегельський (секретар внутрішніх справ) і Дмитро Левицький (голова секретаріату і секретар фінансів) та вищі посадові особи УНР Володимир Винниченко, Панас Андрієвський, Федір Швець і Симон Петлюра уклали передвступний договір «Про маючу наступити злуку обох українських держав в одну державну одиницю».

Значок Соборна Україна, 1918 рік

За цим документом ЗУНР мала в найкоротший термін приєднатися до УНР на правах автономії і стати «складовою частиною державної цілости».

Ратифікація злуки

14 грудня 1918 року гетьман Павло Скоропадський зрікся влади, Київ зайняла Директорія і було відновлено УНР. Це дало правові підстави ратифікувати Акт Соборності.

2 січня 1919 року в місті Станиславові (тепер — Івано-Франківськ) розпочав роботу тимчасовий парламент ЗУНР — Українська Національна Рада (УНРада). Саме вона одноголосно проголосила 3 січня 1919 року «з’єдиненє з нинішним днем Західно-Української Народної Республіки з Українською Народною Республіку в одну, одноцільну, суверенну Народну Республіку».

16 січня до Директорії УНР було направлене офіційне звернення, де повідомлялося, що «Українська Національна Рада затверджує передвступний договір між Західно-Українською Народньою Республікою і Українською Народньою Республікою дня 1 грудня 1918 року у Хвастові та поручає Державному Секретаріятові негайно розпочати переговори з Київським правительством для офіназлізовання договора про злуку». До утворення спільного парламенту та уряду Західна область УНР (ЗО УНР) зберігала свої органи влади та військо.

Залізничний вокзал у Фастові. Фото початку ХХ століття

22 січня, в день Незалежності УНР, тобто в день першої річниці проголошення Четвертого Універсалу Центральною Радою, який було проголошено державним святом і вихідним днем, у Києві відбулося урочисте свято об’єднання Українських земель. Директорія проголосила на Софійському майдані столиці підписаний цього дня новий Універсал від 22 січня, який сьогодні відомий як Акт Злуки. Наступного дня цей універсал ратифікував передпарламент УНР — Трудовий конгрес. Але, на жаль, уже на початку лютого 1919 року Київ зайняли більшовики, і скликати Всеукраїнські Установчі збори, які б утворили спільні органи влади оновленої держави та завершили процес об’єднання, виявилося неможливо…

Вшанування події

5 грудня 1993 року з ініціативи громадського комітету міста Фастова на честь відзначення 75-річчя підписання Фастівського договору про Злуку на будівлі залізничного вокзалу було встановлено меморіальну дошку. Відтоді щороку 1 грудня там відбуваються урочистості.

Штабний вагон Головного Отамана Симона Петлюри (сидить за столом), перед столом сидить генерал Олександ Осецький. 1919 рік

1 грудня 2001 року на станції «Фастів І» було відкрито музей-вагон «Музей на колесах». У схожому за всіма параметрами штабному вагоні і відбувалося підписання угоди. 13 листопада 2018 року навколо Музею-вагону було висаджено пам’ятну Алею Злуки УНР та ЗУНР: 17 дерев липи серцелистої та сортового бузку, наданих Національним ботанічним садом імені М. М. Гришка.

1 грудня 2018 року з нагоди 100-річчя події на станції Фастів, біля музейного комплексу «Музей на колесах», було закладено перший камінь у фундамент Музею Соборності України, який планують із часом тут збудувати, а «Укрпошта» провела пам’ятне погашення святкової марки та конверта, спеціально виготовлених до цієї події.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті 25 квітня внаслідок ракетного обстрілу загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук на позивний «Рута».

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На Одещині та Херсонщині українські сили ППО знищили два розвідувальні БПЛА окупантів.

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

У річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка трапилася 26 квітня 1986 року, Президент України Володимир Зеленський закликав світ чинити тиск на росію, щоб забезпечити звільнення ЗАЕС від окупантів.

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Для захисту морських шляхів у Чорному морі Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери.

У Повітряних Силах розповіли, чим спричинено затишшя в нічних атаках росії

У Повітряних Силах розповіли, чим спричинено затишшя в нічних атаках росії

Протягом останніх кількох днів спостерігається затишшя в нічних атаках російських окупаційних військ по території України. Це може бути пов’язано з підготовкою до більш масштабного обстрілу.

Наводили російські КАБи на позиції ЗСУ під Харковом: затримано двох коригувальників

Наводили російські КАБи на позиції ЗСУ під Харковом: затримано двох коригувальників

З лютого 2024 року двоє ремонтників з Харкова передавали ворогу інформацію, необхідну для здійснення повітряних атак по обласному центру. Обох підозрюваних взято під варту без права внесення застави.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

військовослужбовець ( не вагайся, а зроби свій вибір сам)

від 20100 до 125000 грн

Полтава, Полтавська область

Водій-радіотелефоніст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Нікополь

Старобільський РТЦК та СП

Водій стрілець охорони та патрульно-постової служби

від 21000 до 51000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Снайпер

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Запоріжжя

Старобільський РТЦК та СП