ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Російська Федерація несе відповідальність за шкоду, завдану природному середовищу Криму і Донецької та Луганської областей

Історія Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 6 Листопада 2021, 9:13

За ініціативи Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй щорічно 6 листопада відзначають Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів.

Його мета — привернути увагу до екологічних наслідків війни і важливості відмови від безглуздо заподіяної шкоди екосистемам у прагненні досягти військових цілей. ООН наголошує, що завдана під час збройних конфліктів шкода довкіллю ще довго після їх закінчення впливає на стан екосистем та природних ресурсів і часто виходить за межі національних територій та за період життя одного покоління.

У травні 2016 року Асамблея Організації Об’єднаних Націй з довкілля ухвалила резолюцію щодо прихильності охороні довкілля в районах, що постраждали від збройних конфліктів.
ООН надає великого значення тому, щоб діяльність у сфері охорони довкілля ставала частиною зусиль із запобігання конфліктам, стратегій з підтримання миру. Адже не може бути міцного і стійкого миру там, де природні ресурси, що забезпечують належний життєвий рівень і адекватне функціонування екосистем, пошкоджені або зруйновані.

Повною мірою ця проблема стосується й ситуації на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях Криму та Донбасу.

Агресія РФ проти України спричинила значну екологічну шкоду.
Як йдеться у звіті Української Гельсінської спілки з прав людини, у Донецькій та Луганській областях під час збройного конфлікту сталося значне забруднення довкілля хімічними токсичними речовинами, уламками металів і тяжкими металами внаслідок артилерійських обстрілів та застосування вибухівки; утворилися численні воронки, що понівечили землю й знищили природні заповідні території, відбулося затоплення шахт, будівництво оборонних споруд, копанок, пошкодження каналізаційних і водогінних мереж.

Ризики, пов’язані з пошкодженням комунікацій, підприємств та інших об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку, мають особливе значення, адже в умовах відсутності контролю й можливостей ліквідації негативних наслідків ці явища потенційно збільшують масштаби негативного впливу.
Унаслідок руйнування очисних споруд погіршився екологічний стан водних об’єктів.
Мінна небезпека призвела до обмеження або втрати можливості природокористування на значних територіях.
Чимало об’єктів природно-заповідного фонду, розташованих у зоні бойових дій, зазнали значної шкоди. Через обстріли з боку незаконних збройних формувань РФ мали місце пожежі на небезпечних хімічних підприємствах, що призвело до хімічного забруднення довкілля.
Масштабного характеру внаслідок бойових дій набули лісові пожежі, через які постраждали тисячі гектарів лісових масивів, включно з об’єктами природно-заповідного фонду.

Агресія РФ призвела до потрапляння в довкілля шкідливих і небезпечних речовин, знищення родючого шару ґрунту, рослинного покриву, об’єктів дикої фауни, зокрема й занесених до Червоної книги України.
Окрім того, мілітаризація Кримського півострова стала причиною негативного впливу на флору та фауну Чорного моря, призвела до проблем із заповідним фондом, труднощами із водопостачанням тощо.

РФ як держава-агресор несе відповідальність за всю шкоду, завдану внаслідок її агресії проти України, у тому числі навколишньому природному середовищу України, зокрема природному середовищу Криму і Донецької та Луганської областей, згідно зі звичаєвими нормами права міжнародної відповідальності, кодифікованими у Статтях про відповідальність держав за міжнародно-протиправні діяння, а також згідно зі звичаєвими нормами Міжнародного гуманітарного права. РФ як сторона міжнародного збройного конфлікту має відшкодувати шкоду, яка заподіяна внаслідок порушень положень Женевських конвенцій.

Проте, як зазначили міжнародні експерти під час конференції «Зменшимо загрозу: екологічні та техногенні ризики на сході України», що відбулась у Києві на початку цього року, Росія показово ігнорує екологічні проблеми, не дотримується екологічних норм на тимчасово окупованих нею територіях України, а інформацію про шкоду екології прирівнює до фейкових новин.

Підготувала Оксана Уретій

Читайте нас у Facebook
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець – Військовослужбовець

від 20100 до 120000 грн

Бориспіль

Троїцький ТЦК та СП

Водій-електрик

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Заступник командира роти

від 27000 до 31000 грн

Ковель

Військова частина А4825

Головний сержант стрілецького взводу 155 об ТрО

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Інженер виробничого відділення

від 25000 до 26000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Електрик

від 21000 до 121000 грн

Умань

81 окремий батальйон управління