ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Влучність «богів війни» – відповідальність артрозвідки

Вишкіл
Прочитаєте за: 5 хв. 3 Листопада 2021, 10:45

Підполковник Роман Стецюк – офіцер-артилерист, близько 10 років його офіцерської кар’єри були нерозривно пов’язані з експлуатацією реактивних систем залпового вогню «Смерч». Поки ми крокуємо територією військової частини, де він проходить службу, минаємо невеличкий постамент, на якому встановлено БМ-13 на шасі вантажівки «Студебекер». Офіцер киває головою в бік «Катюші», говорячи: «Бачив?! Ця «бабуся» нинішніх реактивних систем залпового вогню в свій час могла навести «шороху». А уявляєш, який нищівний ефект створюють «Смерчі»?

Роман Стецюк

Як працює більш легкий РСЗВ «Град» бачити довелося. А от як діє «Смерч» – лише на екрані монітору. Роман Миколайович показує відео, в якому артилеристи-реактивники, що входять до складу сил ООС, але в силу Мінських угод перебувають на майданчиках відведення, тренуються на визначених полігонах, аби не втрачати відповідних навичок та кваліфікації в експлуатації складного і потужного озброєння.

– Тут, до слова, є і я, – говорить офіцер усміхаючись. – «Смерчі» нині на сході країни хоч і не воюють, але тренуватися повинні регулярно. Адже для ворога артилеристи-реактивники є серйозним фактором, що стримує.

І дійсно, як ілюстрація цієї ситуації, добре пасує приказка про пістолет у кишені. Мовляв, його не видно, але всі знають що він там є. І це знання стримує найгарячіші голови від фатальних неупереджених кроків.

У нашому випадку – ворога стримує знання того, що 800-кілограмовий «олівець» ракети від «Смерчу» може легко перетворити на зону локального апокаліпсиса площу, яка дорівнює за розмірами футбольному полю. Кожен такий «олівчик» може вражати цілі на відстані до 70 кілометрів. А якщо пригадати, що Україна має вже модернізовані комплекси РСЗВ «Вільха-М» з ракетами Р-624М, то й на відстань до 130 кілометрів.

Утім, навіть така потужна зброя – просто шмат високотехнологічного заліза без потрібної для визначення точних координат ворога інформації. Сліпими і глухими артилеристів робить брак даних про цілі. І теперішня робота підполковника Романа Стецюка та його підлеглих – це забезпечення «богів війни» точними даними про розташування ворожих сил.

У ЗМІ досить часто можна зустріти тезу, що сучасна російсько-українська війна є війною артилерії. Озвучую цю тезу моєму співрозмовнику і він частково з цим погоджується.

– Особливо наочно це було в період гарячої фази війни у 2014-2015 роках. Ворожа «арта» працювала по наших позиціях навіть з території РФ. Це доведений факт, якому є багато свідчень. Але й наші фахівці ландшафтного дизайну не залишалися в боргу і ефектно «гасили» ворожі позиції, – зазначає він. – І як би ворожа пропаганда не намагалась применшити роль українських гармашів, вони довели, що наша школа підготовки артилеристів десь навіть крутіша, ніж у росіян.

Зі слів офіцера, українські артилеристи виявились більш здатними до імпровізацій у виконанні поставлених завдань. Ну й, звісно, ефективності в роботі додав фактор осучаснення засобів, які підвищують якість роботи артилерійських підрозділів.

– Наш колектив, до прикладу, трохи змінив сферу діяльності. І тепер ми виконуємо завдання в інтересах інших артилерійських підрозділів. Як тих, що діють в складі піхотних бригад, так і чисто артилерійських військових частин, – зазначає Роман Стецюк. – Ми є очима та вухами для наших колег.

І що ж це за «очі» та «вуха» українських артилеристів, якими опікуються підлеглі підполковника Романа Стецюка? Мова йде про багатоцільові безпілотні авіаційні комплекси українського виробництва, рухомі РЛС контрбатарейної боротьби, передані нашим Збройним Силам союзниками з США, інша сучасна техніка. Ну а головне – потужний колектив, який уміє  цьому дати раду.

– Колектив здебільшого молодий. І…гендерно збалансований, – сміється командир артрозвідників. – Серед наших операторів БПЛА, членів екіпажів та номерів обслуг різноманітної бойової техніки не бракує жінок-військовослужбовців. Їх сучасна цифрова техніка чомусь слухається активніше. Та й бойовиті сучасні українки – це факт!

Наводить приклад, що найбільш результативним екіпажем серед операторів БПЛА є якраз жіночий.

– Двоє жінок-військовослужбовців не лише досконало володіють технікою, що їм доручена, але й виконують завдання підвищеної складності. Про це мені регулярно розповідають офіцери з тих підрозділів, у чиїх інтересах ми виконуємо завдання. Та й в частині, дивлюсь, під час підготовки: абсолютно самодостатні та ніколи не просять по допомогу. І машину до виїзду підготувати можуть, і «пташку» хвацьки пілотувати, і ящики з апаратурою тягають на рівні з усіма. Одним словом, задають темп і конкурують з чоловічою частиною колективу, – додає офіцер не без гордості за підлеглих.

Зрештою, запитую, як будуть святкувати артрозвідники професійне свято – День РВіА?

– Найперше і найголовніше – спробуємо передати привітання тим бойовим побратимам та посестрам, хто зараз у бойових порядках на передовій, – говорить підполковник Роман Стецюк. – А далі… далі буде звичайний робочий день. Готуватимемо техніку, озброєння. Бо війна триває. І артилерія має бути завжди готова здійснити точний постріл по ворогу. А її точність – то наша відповідальність!

Фото автора та з архіву в/ч А1108

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Верховний Суд підтвердив безпідставність та необґрунтованість позовних вимог комерційного товариства до Міноборони України про внесення змін до державного контракту в частині продовження строку поставки малого броньованого артилерійського катеру вартістю 209 млн грн.  

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

Всього внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 545 дітей.

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Ракетний удар, який нанесено вчора по Одещині зруйнував місткості з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки.

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

Усього були атаковані 97 населених пунктів та 83 об'єкти інфраструктури.

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Від самого початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну українців охопила хвиля як новітніх розробок та технологій на фронті, так і колосального прориву в культурі.

Київ відвідав новий Командувач оборони Данії

Київ відвідав новий Командувач оборони Данії

Генерал Майкл Віґґерс Гілдґаард зустрівся з Міністром оборони України Рустемом Умєровим та Головнокомандувачем ЗСУ генерал-полковником Олександром Сирським.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Сапер у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Начальник медичної служби

від 28000 до 30000 грн

Кропивницький

Військова частина А4607

Стрілець

від 50000 до 120000 грн

Дніпро

ТРО 234 бат 128 бригада ВЧ А7409

Бойовий медик взводу

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Кулеметник

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна

Токар-фрезерувальник

від 20000 до 50000 грн

Черкаси, Черкаська область