ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Про конфіскацію авто, 10 років без права керування та 51 000 грн штрафу

Публікації
Прочитаєте за: 6 хв. 18 Жовтня 2021, 13:33

У 2021 році правила дорожнього руху для українських водіїв зазнали суттєвих змін.

АрміяInform згрупувала найважливіше з нововведень: про нові штрафи, зміни в правилах дорожнього руху, видачу водійських посвідчень та інше.                                

Нові штрафи

У 2021 році в Україні набули чинності нові штрафи за порушення правил дорожнього руху. Мінімальний штраф підвищується до 510 гривень. Таке покарання передбачено за:

  • непристебнутий ремінь;
  • відсутність шолома в мотоцикліста;
  • неосвітлений номерний знак;
  • розмову по телефону за кермом без гарнітури;
  • порушення правил проїзду перехресть, зупинок, проїзд на заборонний сигнал світлофора, правил обгону.

За втечу з місця ДТП штраф зросте з 255 до 3400 гривень. Таке ж покарання буде за перевищення швидкості в населених пунктах на понад 50 км/год. За ненадання переваги в русі авто «швидкої», поліції або аварійної служби штраф підвищать із 510 до 680 грн. Створення аварійної ситуації каратимуть штрафом у 1445 гривень.

За їзду без прав каратимуть штрафом у 425 гривень. Однак, якщо у водія прав немає зовсім, йому доведеться заплатити 3400 гривень. В цьому ж випадку, якщо водія було позбавлено водійських прав раніше, його штрафуватимуть на 20 400 гривень.

Найвищі зі штрафів

За  керування автомобілем у нетверезому стані. За новими правилами, якщо порушника спіймали:

  • уперше – штраф у 17 000 гривень, можливе позбавлення водійського посвідчення на рік;
  • удруге впродовж року – штраф у 34 000 гривень та позбавлення водійського посвідчення на три роки, також можливе вилучення автомобіля та арешт на 10 діб;
  • утретє – штраф у 51 000 гривень та позбавлення водійського посвідчення на 10 років з конфіскацією автомобіля.

Керування автомобілем особою, яка позбавлена прав:

  • уперше20 400 гривень;
  • удруге – 40 800 гривень та позбавлення прав керування на 5-7 років.

Вживання алкоголю після ДТП або після зупинення поліцією:

Штраф – 34 000 гривень.

Керування автомобілем без прав, втеча з місця аварії, перевищення швидкості у населених пунктах більше ніж на 50 км/год:

Штраф – 3 400 гривень.

Повернення обов’язкового техогляду

Повернення обов’язкового техогляду вже не залежить від України. Влада країни взяла на себе зобов’язання контролювати технічний стан транспорту, підписавши Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Повний її текст читайте тут.

Повернутися обов’язковий технічний огляд має не пізніше ніж вересня 2022 року. Наразі розробкою проєкту цієї постанови активно займається Міністерство інфраструктури. Проходити техогляд будуть зобов’язані  власники легкових та вантажних автомобілів, а також власники причепів.
Скоріш за все, технічний огляд треба буде проходити й через чотири роки після першої реєстрації нового автомобіля, а потім кожні два роки.

До категорії автомобілів, які не пройдуть технічний огляд, насамперед відносяться автомобілі з іноземною реєстрацією, або так звані євробляхи.
Не пройдуть огляд і автомобілі, які не відповідають параметрам, заявленим виробникам. Це стосується, наприклад, дизельних автомобілів з видаленим каталізатором.

За не проходження обов’язкового техогляду передбачений штраф у 1 400 гривень.
Детальніше про повернення обов’язкового техогляду в Україніза посиланням.

Нові правила підготовки водіїв

Україна переходить на європейську модель роботи автошкіл. На практиці це означає наступне. По-перше, скорочено мінімальну кількість навчальних годин для підготовки водія. Наприклад, за категорією «В» скорочено час теоретичної підготовки зі 100 до 63 годин. Час практичної підготовки не змінено – 40 годин. При цьому самі автошколи не обмежені в можливості додаткових занять.

По-друге, оновлено теми з теоретичної та практичної підготовки: додано навчальний розділ «медичне забезпечення (заходи допомоги при ДТП)»; запроваджено теми, що стосуються електромобілів.
По-третє, майбутні водії спочатку будуть проходити весь курс теорії в автошколі, складати іспит і тільки після успішного його складання зможуть приступити до практики.
Зміни до правил підготовки водіїв уже затвердив Кабмін. Детальніше – за посиланням.            

Нові правила видачі водійських посвідчень

У водійських правах з’являться нові позначки. Зокрема, нові посвідчення міститимуть інформацію про обмеження щодо керування транспортним засобом, накладені на громадянина. Їхні причини можуть бути різними:
медичні показання – наявність у водія окулярів, контактних лінз, слухових апаратів, засобів для спілкування, протезів кінцівок;
пристосування транспортного засобу – тільки автоматична трансмісія, ручне керування автомобілем, спеціальні пристосування для управління трансмісією і зчепленням;
обмеження на керування транспортним засобом тільки в денні години або в межах певного міста/регіону, або в радіусі декількох кілометрів від місця проживання.
Наприклад, якщо практичний іспит з водіння складався на автомобілі з автоматичною коробкою передач, то їздити на авто з механічною коробкою буде заборонено. Або, якщо було скасування водійських прав, або видача їхнього дубліката. У всіх цих випадках з’являться відповідні нові позначки в водійських правах.
Внесено зміни і до процедури складання іспитів на отримання водійських прав в Україні. У разі відкриття відразу двох категорій іспит складається за вищою з них. До того ж результати теоретичного іспиту тепер є дійсними упродовж двох років, але не більше ніж термін дії свідоцтва про закінчення автошколи.
Зміни до порядку видачі посвідчень і допуску громадян до керування транспортними засобами вже затверджені Кабміном. Детальніше – за посиланням.

Нововведення в правилах дорожнього руху

Зміни розширюють поняття велосипедної доріжки та вводять позначення велосипедної смуги та проїзду. Відтепер велосипедисти зможуть їхати через проїжджу частину тільки в спеціально відведених місцях, а якщо такі відсутні, то повинні дотримуватися правил дорожнього руху. На регульованих ділянках вони повинні слідувати сигналам регулювальника або світлофора.

Окрім того, передбачені нові знаки, що попереджають про: початок і кінець зони габаритно-вагового контролю; наявність зарядних станцій для електромобілів; позначення місця, де авто можуть евакуювати без відома власника. Замість позначення «Пост ДАІ» використовуватимуть «Дорожня станція патрульної поліції». І, якщо раніше вертикальна розмітка могла бути чорно-білого та жовтого кольорів, то віднині наноситимуться ще жовто-червоні та червоно-білі кольори.

Зміни у правилах дорожнього руху мають набути чинності з 1 листопада 2021 року.

Фото з відкритих джерел

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

Сухопутні війська Фінляндії на полігоні Ніїнісало розпочинають 26 квітня 2024 року щорічні військові навчання Arrow 24 за участю країн НАТО.

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

За результатами репатріаційних заходів в Україну повернули 140 полеглих Оборонців.

У Києві очільниця МЗС Латвії вшанувала пам’ять полеглих за Україну захисників і захисниць

У Києві очільниця МЗС Латвії вшанувала пам’ять полеглих за Україну захисників і захисниць

Міністр закордонних справ Латвії Байба Браже прибула в Україну з робочим візитом. Разом з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою вони поклали квіти до Стіни пам’яті загиблих за Україну, розташованої біля Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Східний напрямок: ЗСУ ліквідували понад 800 окупантів та 6 танків

Східний напрямок: ЗСУ ліквідували понад 800 окупантів та 6 танків

На східному напрямку Сили оборони продовжують завдавати противнику втрат у живій силі та техніці. За минулу добу військові ліквідували 827 окупантів та знищили 6 танків.

росія скинула дві авіабомби на промисловий об’єкт у Сумах

росія скинула дві авіабомби на промисловий об’єкт у Сумах

Сьогодні, 26 квітня, російські війська скинули керовані авіабомби на промисловий об'єкт у Сумах.

Ілля Євлаш про літак Су-57: Це дуже дороге «брязкальце», яке вони бережуть від збиття

Ілля Євлаш про літак Су-57: Це дуже дороге «брязкальце», яке вони бережуть від збиття

російський літак Су-57 окупанти використовують для ударів по Україні, але намагаються тримати на великій відстані, оскільки і його може збити українська ППО.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Служба в ЗСУ (не чекай на повістку, а дій сам)

від 20100 до 130000 грн

Херсон, Херсонська область

Оператор БПЛА (пілот дрона)

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Офіцер запасу ЗСУ

від 26000 до 132000 грн

Київ, Київська область

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Кривий Ріг

Старобільський РТЦК та СП

Оператор радіоелектронних станцій

від 22000 до 120000 грн

Рівне

Військова частина А0532