Ледь помітна на екрані тепловізора жаринка цигаркового недопалку стала тією дрібницею, яка зробила перше бойове застосування інноваційного керованого авіабоєприпасу легендарним моментом…
З Оксаною Черенковою знайомимося цьогоріч у 59-му пересувному військовому госпіталі. Вона – солдат, старший кухар цього медичного закладу із більш ніж двадцятирічним професійним стажем. Щозміни з трьома-чотирма помічниками вона годує пацієнтів і особовий склад госпіталю, приданої йому автомобільної медичної роти та декількох інших військових підрозділів, які виконують службово-бойові завдання у районі проведення ООС. Усього це 280-320 людей на добу.
Кухня їдальні госпіталю обладнана сучасним устаткуванням, не має жодних проблем із постачанням свіжих продуктів, годуючи людей за каталогом. Утім, скуштувавши приготовані Оксаною, без перебільшень, по-домашньому смачні перші й другі страви, не втримуюся від спілкування з майстринею.
Замість передмови
Секрети зеленого борщу від військового шеф-кухаря
«Рецептів зеленого борщу – десятки. Дехто, приміром, додає до страви квасолю, гриби, крупи, болгарський перець та іншу городину, починаючи з гороху і аж до кабаків. За великим рахунком, все вирішує смак автора страви. Головне, щоби борщ був наваристим, густим, яскравого зеленого забарвлення через закладену у нього зелень, а не спеції.
Овочі та м’ясо повинні бути свіжими, а молода, заморожена чи консервована зелень правильно підготовлена до вчасної закладки в посуд. Не сумнівайтеся: додавши в борщ в’ялу, або, гірше того, підморожену картоплю чи неякісне м’ясо, ви цю страву або не їстимете, або розлюбите назавжди.
Зелений борщ вважається сезонним блюдом, оскільки його класичний смак залежить від присутності у страві великої кількості молодих щавлю, зеленої цибулі, петрушки, укропу, картоплі й інших овочів. Утім, ключове слово тут – смак! Якщо ти знаєш, як його домогтися за рахунок інших інгредієнтів, то приготуєш страву взимку не гіршою, чим влітку.
Але є умови, які не обійдеш. Перша: у зеленому борщу обов’язково мають бути м’ясо, багато зелені, яйця та картопля. Всі інші складові цієї страви можна замінити або доповнити схожими на смак продуктами. Навіть – «святе» для зеленого борщу – щавель. Як саме?
Головним у зеленому борщу є кисло-солодкий баланс. Я замінюю щавель підсмаженими на пательні консервованими помідорами, які цей баланс мають. За їхньої відсутності можна обійтися томатною пастою, додавши в неї щіпку цукру.
Помідори бажано перекрутити на м’ясорубці разом із болгарським перцем, або ж мілко порізати. За достатньої кількості навіть замороженої зелені, попри помідори і томатну пасту, основний колір страви все одно залишиться зеленим. Найголовніше – ніколи не закладайте щавель й іншу зелень та спеції на початку варіння, вони завжди додаються в кінці. Це дозволяє зберегти їхній присмак, всі корисні речовини і вітаміни.
Для бульйону підійде будь-яке м’ясо, окрім баранини: нежирна свинина, гарно очищена від плівок та прожилок яловичина, курка. Щоби бульйон був прозорим, його після варіння проціджують. Важливо! М’ясо готується великими шматками, а при готовності виймається з бульйону й ріжеться на порції. Під час варіння треба постійно знімати з поверхні бульйону піну (шум), щоби він був прозорим та прийняв наприкінці приготування колір зелені, від якої і взяв назву.
Паралельно варимо в окремому посуді чищені картоплю й моркву, яйця, миємо і тонко нарізаємо зелень або ж обдаємо окропом заморожену, консервовану, які видають для бойових підрозділів зі складів. В холодну пору року картопля для зеленого борщу обов’язково повинна бути твердих сортів, не підморожена.
Як тільки дійде до готовності картопля, нарізати її кубиками, й разом з усіма іншими подрібненими інгредієнтами висипати у готовий бульйон. На цей момент у вас повинна бути готовою засмажка. Тремо на середній тертці або мілко нарізаємо моркву і часник, болгарський перець, додаємо спеції, дрібно нарізану цибулю. Обсмажуємо їх разом із консервованими помідорами чи томатною пастою (таке годиться й для класичного рецепта).
Важливо! Засмажку висипаємо в бульйон тільки тоді, коли порізані м’ясо, картопля та інші складові проваряться в бульйоні не менше ніж десять хвилин. Тільки після цього, за дві-три хвилини до закінчення приготування страви, вона солиться. Подрібнена зелень та порізані половинками або ж кубиками варені яйця закладаються останніми. Після однієї-двох хвилин кипіння фактично готової страви, вона знімається з плити.
Зелений борщ після його приготування повинен настоятися приблизно пів години до того часу, як його подадуть на стіл – для того, щоби всі складові страви «поділилися» один з одним своїм смаком. Ніколи не додавайте сметану до готового борщу у каструлю чи казан. Тільки – в тарілки. Чому? Усе просто: якщо, скажімо, на передовій, де люди харчуються позмінно, зелений борщ навіть на холоді стоятиме хоча б пару годин, його ніжна смакова кислинка перетвориться на огидно кислу, й замість смачнючого українського зеленого борщу ви їстимете щось на кшталт російських «щі» з кислої капусти…»
Розрахунок кількості інгредієнтів для зеленого борщу на одну людину у підрозділі
«Середній час приготування зеленого борщу із яловичини – дві з половиною години, зі свинини та м’яса птиці – півтори. Для розрахунку кількості кожного інгредієнта на одного військового відштовхуємося від норм харчування, використовуючи найпростіший спосіб.
Для приготування однієї порції потрібно взяти 70-100 грамів м’яса, по 100 грамів картоплі й інших складових (городина на смак, квасоля, гриби, рис, болгарський перець, пастернак), по 20 грамів морквини, цибулі й томатів, 250-300 мілілітрів води. Далі банально множимо наведені цифри на кількість людей, яких годуватимете…»
@armyinformcomua
Офіс генерального прокурора завершив розслідування ще одного воєнного злочину російських загарбників.
З початку контрнаступальної операції Сил оборони в районі Добропілля російські загарбники втратили там вже понад 12 тисяч своїх військових.
Українському захиснику з бригади «Форпост» довелося двічі зазирнув в обличчя смерті, проте, попри отримані поранення він повернувся до лав Сил оборони.
У Новоторецькому бійці 425-го окремого штурмового полку «Скеля» влаштували успішну засідку на ворожу штурмову групу. Вони дочекалися, поки четверо окупантів зберуться разом, після чого знищили їх вогнем зі стрілецької зброї та FPV-дронами.
У середу, 8 жовтня, Кабінет міністрів спрямував понад 36 млрд гривень на потреби Міністерства оборони.
Правоохоронні органи викрили на Волині організаторів ще однієї схеми з незаконного переправлення за кордон військовозобов’язаних чоловіків.
від 50000 до 50000 грн
Ужгород
Харківська окрема авіаційна ескадрилья
від 50000 до 120000 грн
Київ
66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго
Ледь помітна на екрані тепловізора жаринка цигаркового недопалку стала тією дрібницею, яка зробила перше бойове застосування інноваційного керованого авіабоєприпасу легендарним моментом…