ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як армійцям опанувати тривогу? Поради психолога

Публікації
Прочитаєте за: 6 хв. 4 Вересня 2021, 13:03

Про тривогу і тривожність, яка виникає у військовослужбовців під час проходження служби та після повернення з району проведення АТО/ООС, в ефірі передачі «Ранкова кава» на Армія FM розповів Родіон Григорян – психолог, співробітник міжнародного центру підготовки підрозділів Нацгвардії України та Київського міського центру допомоги учасникам АТО/ООС.

Анастасія Сіроговська: Перш ніж з’ясовувати методи і шляхи подолання тривоги та тривожності, дайте визначення цим станам?

Родіон Григорян: Коли людина відчуває певний психологічний дискомфорт, вона не завжди може самостійно дати визначення своїм станам, тож все ж краще звернутися за консультацією до фахівця. Але часто люди утримуються від таких візитів. У нас в країні не було культури звернення до психологів, тож таку допомогу вважають ознакою слабкості, а дехто просто боїться осуду з боку соціуму. Але такі стани нікуди не зникають, тож люди намагаються їх втамувати за допомогою алкоголю, цигарок, розмови з друзями тощо. І ці методи не завжди допомагають, а випадків, коли після консультації люди змінювали життя, чимало. Тому я на своїй сторінці в Фейсбуку публікую історії ветеранів: що їм заважало, що допомогло, як змінилося життя. Це роблю для того, щоб вмотивувати інших.

Анастасія Сіроговська: А що робити військовослужбовцю, коли у зоні досяжності немає психолога, якщо не брати до уваги соцмережі?

Родіон Григорян: Я зараз працюю з двома людьми в телефонному режимі. Військовослужбовці перебувають у районі бойових дій, і я здійснюю психологічну підтримку і консультування дистанційно. Знайшли вони мене через «сарафанне радіо». Буває таке, що психологи з частин просять проконсультувати, бо не встигають. Тож посильно допомагаю.

Анастасія Сіроговська: Тобто питання психологічної підтримки військовослужбовців починає налагоджуватись?

Родіон Григорян: Поки що це спонтанне вирішення, адже немає системи, але принаймні кожен на своєму місці робить, що може.

Анастасія Сіроговська: Як родичам вмотивувати близьку людину, яка має психологічні проблеми, звернутися до психолога?

Родіон Григорян: Обов’язково треба працювати з рідними, їм надавати певну психологічну просвіту, щоб вони розуміли, що відбувається. Бо зазвичай найближчі люди теж доливають свою частку олії до того вогнища, що запалало. Наприклад, армієць повернувся з фронту і п’є безупинно. Рідні просять допомоги. Ми починаємо з’ясовувати, як в родині заведено спілкуватися, як обговорювати та розв’язувати проблеми, що кожен із них розуміє під підтримкою та допомогою, і виявляється багато підводних каменів у стосунках. На цей випадок у мене є певна інформація в телефоні, з якою я рекомендую ознайомитись. З рідними треба обов’язково працювати, бо інколи 50% відповідальності за нездорову атмосферу – за дружиною.

Анастасія Сіроговська: Можливо, дасте рекомендації родинам, в яких хтось із членів родини нещодавно повернувся з району проведення ООС?

Родіон Григорян: Якби люди могли сісти самостійно і обговорити проблемні питання, вони б це зробили. Якщо у них не виходить, значить немає порозуміння, накопичились образи або реагують на якісь тригери, тоді потрібна допомога фахівця. Буває навіть таке, що в якійсь ситуації людина може впоратись зі своїми емоціями і опанувати себе, а в інших – ні. Можу рекомендувати звертати увагу не на те, що людина не вміє, а в чому вона успішна, чого може навчитись, тобто не на дефіцит, а на профіцит. Тож, звичайно, просвіта це добре: статті, передачі й тому подібне, бо кожна краплина підвищує рівень інформованості суспільства. За статистикою, в Ізраїлі найнижчий рівень ПТСР, бо з дитинства їх навчають жити в ситуації потенційної небезпеки, допомагати собі та оточенню в разі потреби, навчають технікам відновлення та формують кредо по життю. Там інформуванням суспільства опікуються на державному рівні, тож і в нас влада повинна до цього долучитись. Звісно, тепер у нас ситуація зі сприйняттям психологів, психотерапевтів краща, ніж була 7-8 років тому.

Анастасія Сіроговська: Ви згадали про тригер, що це таке?

Родіон Григорян: Щось, що нагадує мені якийсь болючий досвід. Тобто тригер – це не сама ситуація, а те, що мені її нагадує. Це можуть бути не тільки якісь фрази, а й звуки, скупчення людей і так далі. Адже ми сприймаємо тільки 7-10% словесної інформації, а 90-93% невербальної. Зчитуємо через позу, рух, інтонацію, вираз обличчя, швидкість мовлення.

Анастасія Сіроговська: А чи може людина самостійно пропрацювати такі свої реакції?

Родіон Григорян: Якщо людина хоче, вона читає багато публікацій, на різних сайтах влаштовується чимало тренінгів. Самоопанування – це така фундаментальна потреба, це повинні вміти всі, бо ми маємо бути готові до екстремальних ситуацій. Це все інформування та навчання суспільства.

Анастасія Сіроговська: А якщо військовослужбовець у стресовій ситуації, наприклад, перед складанням ФІЗО чи перед боєм, відчуває заціпеніння, що робити?

Родіон Григорян: Можна звернутися за допомогою до психолога частини. А взагалі коли ми працюємо з військовими, то починаємо з психологічної просвіти. Пояснюємо, як тіло, психіка реагують на стрес, які є стадії стресу. Перша стадія – орієнтаційний рефлекс, на який йдуть частки секунди, і якщо є певний вплив факторів, психіка може не впоратись і просісти до стану ступору. Потім настає адреналінова стадія – вмикається тіло по повній, щоб врятуватися. Третя стадія – виснаження. Все це може відбуватись і за 15 хвилин, і за кілька годин, залежно від небезпеки. Тому, коли відбувається застрягання в першій стадії, треба зрозуміти, чому людина так реагує, а це можна зробити під час індивідуального консультування. Нині багато методик, за допомогою яких за кілька консультацій це вирішується.

Анастасія Сіроговська: Військовослужбовці, за характером діяльності, не можуть приділити стільки уваги дітям, як в інших родинах. Тож як їм виховувати нащадків, щоб ті не почувалися самотніми?

Родіон Григорян: Усе залежить від того, як налагоджений діалог у родині, чи дотримуються батьки однієї лінії у вихованні. Якщо дитина зростала без одного з батьків довгий час, то акценти в ієрархії зміщуються, це теж треба враховувати.

Анастасія Сіроговська: І насамкінець порадьте, як людині самотужки впоратись із відчуттям тривоги?

Родіон Григорян: Ми кажемо про психофізіологію – взаємодію тіла, думок, емоцій та поведінки. Тут все між собою пов’язано. Що таке тривога? Це неусвідомлені сильні хвилювання. Є така схема: дихай, дивись, ноги. Тобто треба гармонізувати дихання. Наприклад, на п’ять рахунків вдих, на п’ять – видих. В інтернеті таких дихальних вправ багато. Далі – треба подивитись навколо і описати все, що бачиш. Тобто бути тут і зараз. І ноги – це можна встати, пострибати сидячи, поворушити стопами. Тобто сфокусувати увагу на тілесні відчуття. Якщо людина вже натренувалась, вона може простежити, що викликало в неї тривогу. Наступного разу вона може вичепити ситуацію, яка тригерує, і тоді вона знатиме, що робити далі. Є фізіологічний, а є психічний імунітет. Ми так ідеально побудовані, що наша психіка, тіло самі можуть адаптуватись і знайти відповіді.

Читайте нас в Telegram
За катування жителів Іванівки на Чернігівщині засуджено військових рф

За катування жителів Іванівки на Чернігівщині засуджено військових рф

До 12 років позбавлення волі засуджено військовослужбовців армії російської федерації за жорстоке поводження з цивільними в селі Іванівка Чернігівської області.

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів, які є гарантії, що людина потрапить служити саме в ту частину, яку для себе обрала в рекрутинговому центрі.

Більше засобів захисту та боєприпасів вже на шляху до України — Генсек НАТО

Більше засобів захисту та боєприпасів вже на шляху до України — Генсек НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оголосив, що більше оборонного обладнання та боєприпасів для України вже в дорозі.

Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

17 працівників підприємств, які входять до Акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість», нагороджено за сумлінну працю задля зміцнення обороноздатності держави.

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Наразі число загиблих зросло до 9 через російську атаку по Дніпропетровщині — у лікарні померла поранена дитина.

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів, що після знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 другий російський літак був змушений розвернутися.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бухгалтер, військовослужбовець

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв

Військова частина А3476

Сапер 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 20500 до 120500 грн

Володимир, Волинська область

Оператор БПЛА , військовослужбовець

від 22000 до 120000 грн

Луцьк, Волинська область

Психолог

від 20000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 2240 НГУ

Оператор комплексу радіоелектронної боротьби

від 21000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Стpілець, помічник гpанатометника

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ