ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Новий міномет калібру 120 мм МП-120 пройшов державні випробування

Інфографіка Озброєння та техніка Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 23 Вересня 2021, 15:08

На одному із загальновійськових полігонів Збройних Сил завершилися державні випробування нового важкого міномета МП-120, які тривали майже півтора року. Протягом цього часу міномет прискіпливо тестували в різних умовах експлуатації, здійснивши повний настріл ресурсу ствола понад 5000 пострілів. Виробник згаданого зразка мінометної артилерії приватне підприємство ТОВ «Українська бронетехніка», яке, окрім випуску бронеавтомобілів, починаючи з 2016 року опанувало виготовлення лінійки мінометів.

На підготовку міномета до стрільби витрачається від двох до трьох хвилин

Як розповів Інформаційному агентству АрміяInform інженер-випробувач цієї компанії Володимир Ковтун, від нинішніх аналогів цей міномет вирізняє низка конструктивно-технічних особливостей. Зокрема, розробники вдосконалили форму опорної плити, оснастивши її трьома сошниками та V-подібними вставками. Ці елементи підгортають під себе ґрунт, не даючи опорній плиті глибоко загрузати під час ведення інтенсивної стрільби з міномета. Відповідно це дозволяє в разі необхідності швидко змінити позицію, не витрачаючи додатковий час на відкопування опорної плити.

Володимир Ковтун

Конструкція плити дозволяє здійснювати стрільбу з міномета в її горизонтальному положенні, що зручно для бойової роботи мінометного розрахунку. Адже це дає можливість вести вогонь без попереднього обладнання позиції під плиту. До речі, на приведення міномета в бойове положення та підготовку до стрільби витрачається від двох до трьох хвилин. Тоді як раніше, тільки на те, щоб викопати в мерзлому ґрунті лунку під опорну плиту міномета радянського зразка, витрачалося не менше ніж пів години.

Замість мідного обтюруючого кільця лабіринтні ущільнення в казеннику

Іншою відмінністю нового міномета МП-120, що покращило його експлуатаційні якості, є відсутність мідного обтюруючого кільця між стволом і казенником. Проблема полягала в тому, що в процесі експлуатації міномета мідне кільце вигоряло та деформувалося. Через це в мінометного розрахунку часто виникали певні труднощі із заміною або встановленням мідного обтюруючого кільця під час експлуатації.

— Аби таких проблем не виникало, ми вирішили відмовитися від обтюруючого кільця, зробивши замість нього додаткові лабіринтні ущільнення в казеннику, — зазначає Володимир Ковтун. — Це створює в кільцевих порожнинах додатковий тиск, який не дозволяє пороховим газам прориватися крізь різьбове з’єднання казенника.

Зменшено горизонтальну хиткість міномета і покращено купчастість стрільби

У новому мінометі, на відміну від аналогів, застосований інший спосіб кріплення двоноги до труби підйомного механізму. На старих версіях радянських мінометів елементи двоноги фіксували методом звичайного зварювання. Це призводило до термічної деформації в місті кріплення і не дозволяло щільно закріпити циліндр в трубі підйомного механізму, тож він просто бовтався всередині. Це збільшувало горизонтальну хиткість міномета, і, як наслідок, розсіювання мін.

Розробникам МП-120 вдалося вирішили цю проблему, застосувавши замість зварних швів механічні муфти, які надійно з’єднали елементи двоноги. Переваги такого способу очевидні, адже відсутня деформація труби, а відтак можливо звузити зазори між трубою підйому та циліндром підйомного механізму. Це зменшує горизонтальну хиткість міномета, бічне розсіювання мін і покращує купчастість стрільби. До того ж циліндр підйомного механізму дещо піднятий над рівнем поверхні в бойовому положенні, що не дозволяє йому торкатися ґрунту. Вже не потрібно, як раніше, витрачати додатковий час на викопування лунки під нього. Отже, зменшується час на підготовку вогневої позиції для стрільби.

Вдосконалено конструкцію запобіжника від подвійного заряджання

Особливу увагу розробники приділили доопрацюванню такого важливого елементу конструкції міномета, як запобіжник від подвійного заряджання. За словами Володимира Ковтуна, у процесі державних випробувань загалом здійснено близько десятка вдосконалень безпосередньо запобіжних механізмів.

Річ у тім, що у запобіжників від подвійного заряджання мінометів радянського зразка були суттєві вади конструкції. Через це вони швидко виходили з ладу — ламалися, траплялося, що кінчики пружин запобіжних механізмів висувалися зі своїх посадочних місць, а стопори запобіжних механізмів припиняли гальмувати лопатки у відкритому положенні або взагалі руйнувались. Аби це не позначилося на скорострільності, мінометні розрахунки часто знімали ці запобіжні механізми, що рано чи пізно неодмінно призводило до закидання у ствол другої міни, коли ще не відбувся постріл попередньою. Як наслідок — розрив ствола, загибель особового складу…

Аби цього не допустити, у новому мінометі МП-120 реалізовано низку конструктивних рішень, спрямованих на забезпечення надійної роботи пружин та стопорів запобіжних механізмів, принципового виключення всіх чинників, які призводили раніше до їхніх поломок.

Читайте також:

Для Повітряних Сил розробляють практичну бомбу з новим підривачем

Нова оптико-прицільна станція виявляє цілі на відстані майже 15 кілометрів

Окрім того, для покращення ергономічних властивостей міномета редуктор підйомного механізму з нижнього положення перемістили у верхнє — до вертлюга. Це дозволило навідникові за допомогою відповідних рукояток одночасно утримувати й контролювати положення як підйомного, так і поворотного механізмів. Раніше ж це доводилося робити двом номерам мінометного розрахунку: один крутив підйомний механізм, другий — поворотний. Конструкція редуктора унеможливлює жорсткі удари шестерень  під час пострілів та поломки зубців, що доволі часто траплялось, коли застосовували міномети старої конструкції.

Використана нова технологія виготовлення ствола

До речі, міномет комплектується прицілом імпортного виробництва, який має вже готові світлодіодні підсвітлювачі шкал прицілу, кульок рівнів та прицільної сітки візиру. Балістичні характеристики ствола залишилися ті самі, зокрема, максимальна дальність стрільби становить 7100 метрів. Водночас збільшилася живучість ствола за рахунок нової технології виготовлення: його проковують ізсередини і ущільнюють.

— За рахунок цього на гарантованому ресурсі у 5000 пострілів ми отримали знос ствола не більше ніж 0,2 мм, що є дуже добрим показником, бо максимальний, за чинними нормативами, становить 0,4 мм. Тобто маємо удвічі більший запас міцності щодо ресурсу, також цей ствол має подвійний запас міцності за максимальним тиском порохових газів, що дозволяє використання перспективних мінометних пострілів підвищеної потужності та дальності стрільби, — підсумував Володимир Ковтун.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Вранці противник здійснював скиди з БПЛА. Загалом за добу відбулося 20 атак.

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Глава української держави заявив, що ми вже давно говоримо про мільйон артилерійських снарядів для України. За його словами, їх потрібно нарешті доправити на передову.

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Сьогодні вдень ворог вкотре обстріляв центр міста Білопілля Сумської області з артилерії.

У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

Речник Військово-Морських Сил Збройних Сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук заявив, що за півроку є лише 2 підтверджених фактів застосування росіянами морських носіїв крилатих ракет.

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

Сьогодні, 19 квітня, Одеська область вкотре зазнала атаки окупантів, росіяни завдали ракетного удару по припортовій інфраструктурі.

На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

У прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, ворог застосував 163 FPV-дрони, 8 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 268 осколкових боєприпасів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Головний сержант

від 21000 до 121000 грн

Червоноград

Червоноградський РТЦК та СП

Стрілець-оператор

від 20000 до 120000 грн

Кути

Військова частина А7126

Оператор відділення радіорозвідки

від 25000 до 55000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

Соборний РТЦК м. Дніпра

Гранатометник

від 20100 до 120000 грн

Київ

Розвідувальний батальйон 5 Окремої Штурмової Київської бригади

Діловод-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП