ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Навіщо призовнику одружуватися на бабусі?

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 30 Вересня 2021, 19:37

Щороку під час призовної кампанії (восени та навесні) з’являються охочі «відкосити» від служби в армії. Їхні спроби, як показує практика, марні, але деколи досить екстравагантні.

Ось знову настала осіння пора, а отже, самотні бабусі, багатодітні матері-одиначки та вагітні дівчата без пари, яким не надто поталанило в коханні, отримають цілком реальний шанс вихопити «щасливий квиток»— нарешті вийти заміж… за молодого (!) парубка, який, наче в казці, раптово запропонує повести їх під вінець. Щоправда, у дуже прискорені терміни, та і про романтичні почуття у цьому випадку навряд чи буде йтися.

Історія про 22-річного призовника з Вінниччини, який кілька років тому одружився на своїй 80-річній бабусі, щороку є фаворитом у топі відмазок від військової служби.

Адже день весілля юнака з нареченою — інвалідом I групи — «випадково» збігся з датою, коли він разом з батьком приніс документи до міського комісаріату. І хоч у щирість раптових почуттів ніхто не вірить, з юридичної точки зору — все чисто…

Військовий комісар Київського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Сергій Клявлін розповідає, що хитріші з ухилянтів здебільшого намагаються «розв’язати питання» через лікарів. Інші вигадують просто фантастичні й навіть абсурдні з погляду нормального глузду відмазки.

У військових комісаріатах уже є умовна збірка найпоширеніших і найкумедніших «відкосів» від армії

До прикладу, у їхньому військкоматі призовник заявив, що відмовляється від проходження строкової військової служби, бо йому «заборонив рабин», хоча ані доказів своєї кошерності, ані того, що вона є приводом не йти до війська, він не надав.

Найчастіше на період призову ухилянти раптово змінюють місце проживання— переїжджають до друзів, бабусь, а в районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки про нове місце проживання повідомити «забувають».

Інші знаходять самотніх вагітних дівчат, багатодітних матерів-одиначок або ж бабусь, як ми розповідали вище. Також раптово починають опікуватися інвалідами тощо. Ба більше, навіть на час співбесіди з працівником РТЦК та СП різко «змінюють сексуальну орієнтацію».

— У нас були випадки, коли під час відправлення до військ у призовників «відмовляли ноги», а після того як команда виїхала зі збірного пункту, тікали через паркан, — розповів Сергій Клявлін.

Однак утеча зі збірного пункту, за словами військового комісара, це окрема тема розмови.

— Нажаль, через юридичну необізнаність, вигадуючи способи, як утекти зі збірного пункту, молоді хлопці можуть створити собі багато проблем, які можуть негативно вплинути на їхнє майбутнє. Треба розуміти, якщо людина вже призвана на військову службу, то вона вже є військовослужбовцем, а отже, не може самовільно залишати військову службу. Самовільне залишення військової частини військовослужбовцем кваліфікуватиметься як порушення українського законодавства з боку громадянина, який не виконує свій конституційний обов’язок. Це передбачає кримінальну відповідальність, до якої притягують не військкомати, як дехто думає, а суд, — зазначив Сергій Клявлін.

Не радить військовий комісар і ховатися від вручення повісток. Адже те ж таки українське законодавство чітко зазначає: незалежно від того, отримав юнак призовного віку повістку чи ні, в разі оголошення чергового призову він має з’явитися у військкомат для з’ясування своєї придатності до військової служби. Там, оглянувши призовника, можливо, військово-лікарська комісія зробить висновок,що він таки непридатний служити у війську за станом здоров’я, тож ховатися надалі й не доведеться.

— Крім висновку лікарів, є цілий перелік визначених законодавством офіційних підстав, які дозволяють призовникам відтермінувати військову службу або бути звільненим від неї. До прикладу — здобуття вищої освіти, (тобто відтермінування від строкової служби на час навчання). Наявність військової кафедри у виші також звільняє юнаків від строкової служби, адже дає підстави набути військового досвіду та отримати первинне офіцерське звання тощо, — зазначає Сергій Клявлін.

На думку комісара, у суспільстві завжди були й імовірно будуть ті, хто хоче служити у війську, аби навчитися у разі потреби захищати свою країну, і ті, хто цього робити не хоче. Причини, як і способи ухилитися від військової служби,у кожного будуть різні. Але порушувати закон — справа не лише небезпечна, а й марна, бо рано чи пізно доведеться відповідати за свої вчинки.

А суто з моральної точки зору тим, хто обирає, скажімо, одруження на бабусях, щоб «відкосити» від армії, варто було б поставити собі просте запитання: «Що я скажу своїй майбутній дружині, яка запитає про те, ким була попередня?»…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Заступник командира роти

від 27000 до 31000 грн

Ковель

Військова частина А4825

Діловод, військовослужбовець

від 21000 до 120000 грн

Запоріжжя

115 окремий батальйон 110 ОБр ТрО

Начальник складу МТЗ, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Медик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Військовослужбовець

від 50100 до 120100 грн

Одеса

Хустський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Оператор наведення, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область