ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Одна, єдина, нероздільна, вільна, самостійна Україна…»

Історія
Прочитаєте за: 7 хв. 2 Вересня 2021, 13:56

Ці слова були життєвим кредо Миколи Міхновського, який ще у 1900 році чи не вперше серед українства висунув ідею побудови незалежної Української держави. Її він оприлюднив у брошурі «Самостійна Україна».

Ця людина цікава і сьогодні, майже через 100 років після її смерті. Ось і нещодавно побачила світ книга «Микола Міхновський. Спогади, свідчення, документи». Прочитавши її, можна дізнатися багато цікавого про ідеолога державної самостійності України, творця українського війська та української преси Миколу Міхновського, твори якого запалили національне багаття в душах мільйонів українців, виплекали героїчне покоління 1917-1920 років. Її співупорядниками та співавторами є Роман Коваль і Юрій Юзич. З Романом Ковалем – істориком-дослідником нашої минувшини, який повернув із забуття чимало імен  українців-державників, і ведемо розмову.

Роман Коваль

– В епіграф книги винесено слова Миколи Івановича, сказані  1900 року: «Українська нація мусить добути собі свободу, хоч би захиталася ціла Росія!» Чи не занадто радикально?

– Звичайно, сміливо, але ж це об’єктивна реальність: Міхновський ще тоді розумів, що саме в боротьбі з Росією ми можемо здобути самостійну Україну. Росія мусить захитатися і впасти. Тільки на її руїнах колись завойовані нею народи можуть здобути собі свободу. Інакше це буде свобода на папері.

Олена Теліга ставила Миколу Міхновського в один ряд із Тарасом Шевченком, Оленою Пчілкою, Іваном Франком і Лесею Українкою. Вона вважала, що він мав «цивільну відвагу»…

         – І в його конфлікті з письменником Володимиром Короленком, якому Міхновський не подав руки як зрадникові нашого народу, ця відвага була повністю на боці Миколи Міхновського.

«Міхновський, Олена Пчілка, Леся Українка – великі взірці цивільної відваги, – стверджувала Олена Теліга. – Сучасники не зносили їх власне за те, за що ми тепер влаштовуємо їм ювілеї».

Розпочинається книга статтею Дмитра Донцова «Апель до «неспідлених сердець».

– Він писав, що Міхновський проголосив ідею «Самостійної України» тоном «певним себе, ясним, виразним, відважним» і додав: «…Я сказав би тоном панським, шляхетним, в якім не було й тіні запобігливо-покірного тону до «старшого брата», тоном мужнім, подекуди трагічним, тоном політичного заклику до великих діл. Міхновський апелював «до людей віри, чести і характеру».

Донцов назвав «Самостійну Україну» Міхновського апелем. Тобто зверненням, до «неспідлених сердець». Ці серця Міхновський закликав визволитись «не від гнету того чи іншого (наприклад, царського) режиму, а від «панування чужинців»… Думка в ті часи серед нашого інтелігентського загалу цілковито єретична». Та й тепер також.

«Брошура Міхновського зробила вражіння вибухлої бомби», – стверджував Донцов. Багато хто перелякався, засудив гасла «Самостійної України» як антидемократичне, антиросійське.

 Які ще праці Міхновського опубліковано в книзі?

– Це, зокрема, ще 26 текстів, які належать його перу. З них 12 оприлюднюються вперше. А ще ми встановили авторство Міхновського 5 текстів, які раніше не пов’язувалися з ним. Публікуємо також і два інтерв’ю Міхновського – за 1912-й і 1918 роки. Отже, творча спадщина Миколи Івановича, яка досі вимірювалась приблизно у 45 текстів, збільшена на 17 текстів, тобто на третину.

– А спогади ще яких діячів ви оприлюднили?

 Опубліковано 56 спогадів про Миколу Міхновського, з них 9 уперше, а ще 8 спогадів уперше публікуються в «Самостійній Україні». Та й абсолютна більшість інших споминів маловідомі навіть історикам. Ось прізвища деяких авторів, які збагатили наші знання про Миколу Міхновського: Сергій Шемет, Степан Сірополко, Іван Липа, Володимир Дорошенко, Олександр Коваленко, Юрій Коллард, Віктор Андрієвський, Сергій Шелухін, Катерина Антонович, Вартоломій Євтимович, Микола Угрин-Безгрішний, Степан Гайдучок, Нестор Король, Павло Скоропадський, Микола Ґалаґан, Михайло Грушевський, Галина Журба, Юрко Тютюнник, Дмитро Донцов, Степан Самійленко, Михайло Садиленко, Іван Марченко, Іван Павелко, Ананій Волинець…

А ще оприлюднюємо 113 газетних згадок про Міхновського. Фактично всі вони вперше вводяться у науковий обіг. З них, зокрема, ми взнаємо, що він був захисником української мови у часи тоталітарного панування російської мови. Про це, зокрема, свідчить телеграма графу Сергію Вітте, голові Ради міністрів Російської імперії, із закликом скасувати Емський указ. Телеграму опублікувала щоденна петербурзька газета «Сын Отечества». І далі – підпис Міхновського та майже сотня підписів представників харківської інтелігенції – професорів, інженерів, учителів, лікарів, правників, архітекторів та громадських діячів. Серед них не тільки українців, але і євреїв та росіян. Заява справила враження. Граф Вітте телеграфічно відповів, що «закон 1876 року буде анульований». Врешті, Емський указ утратив чинність.

Ще в книжці опубліковано короткі біографії соратників Миколи Міхновського.

– Міхновський відомий як харківський адвокат…

-У нашому виданні чимало й інших матеріалів присвячено адвокатській діяльності Миколи Міхновського. Наприклад, Катерина Серебрякова-Антонович писала:

«Хоч і говорили часом, що він своїм гарячим словом, своєю пропагандою доводить до виступів селян проти поміщиків, а потім їх захищає!..» На жаль, досі в історичних працях не висвітлено діяльність Міхновського як юриста. Наше видання, напевно, перше, з якого читач може довідатися про діяльність присяжного повіреного Миколи Івановича Міхновського, борця за українську мову в судочинстві ще з 1907 року, борця за право ув’язнених листуватися українською мовою зі своїми рідними. Будучи успішним юристом, який діяв у рамках закону, Міхновський паралельно творив українське революційне підпілля – як співорганізатор та ідеолог РУП, УНП та «Оборони України».

Ще 19 лютого 1900 року в Полтаві виголосив промову про необхідність бойової праці задля визволення України. Дмитро Антонович про ту промову розповідав:

«19 лютого 1900 року Міхновський промовляв у Полтаві на тему терористичної акції. Промова ця була запальна та пориваюча. Слово «бомби» так і летіло з уст бесідника: «На царські укази не можна відповідати словами, а тільки бомбами»… Молоді слухачі слухали промову Міхновського з палаючими очима й гарячими серцями. Успіх промова мала надзвичайний».

1905 року Микола Міхновський у зверненні «До Українського народу» від імені Української народної партії закликав до повстання:

«Ми йдемо – годі з тим ховатись! – до повстання, – виклично писав він, – До оружного повстання за визволення українського народу з-під економічного та національного рабства. (…) так готуйтесь же до повстання! Готуйте оружжя, готуйте припас, а найбільше гартуйте свого духа! Велике діло настає для українського народу».

Микола Міхновський, до речі, надавав велике значення контррозвідці. У добу Лютневої революції 1917 року Міхновський і створений ним Полуботківський клуб мали своїх агентів у ворожих середовищах. Соратник Міхновського Нестор Король, зокрема, засвідчував, що «наш інформатор з допомогою полковника Віктора Павленка був влаштований при ставці Головнокомандувача й подавав нам дуже цікаві й важливі відомості».

Інформатори Товариства ім. Полуботка уважно прислуховувались і в середовищі Всеросійського совєта солдатських і робітничих депутатів у Петрограді, працювали й у канцелярії військового міністерства Росії.

 А яке ставлення Міхновського до релігії?

 Микола Ковалевський стверджує, що Міхновський домагався автокефалії української церкви і з завзяттям проповідував цю ідею, зокрема на мітингах навесні 1917 року:

«Як сьогодні пригадую його громові слова, звернені до багатотисячної юрби, зібраної перед пам’ятником Богдана Хмельницького: «Патріярха українського нам треба!»

Не один сучасник згадував про видатний ораторський хист Міхновського, його уміння магічно діяти на людей. Міхновський говорив, і кожному здавалося, що він висловлює саме його думку й саме його словами!  Ось він говорить про нестерпні кривди-безправства, яких зазнала Україна на свойому історичному шляху, і кожен відчуває ці кривди як заподіяні йому самому, й упідлений вимушеною покорою невільник раптом починає ненавидіти власне невільництво й запалюється святим гнівом-обуренням на гнобителів.

Ось Міхновський зачепив за іншу струну в людському серці – говорить про шляхетну свідомість власної національної гідности, й кожен «родства непомнящий малорос» несамохіть розпростовує зігнуту спину, гордо підносить похилене чоло – він починає себе шанувати як співчлена великої нації, віднаходить одвагу дивитися на сонце..»

Політичним заповітом Міхновського, звичайно, була «Самостійна Україна».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Такелажник, військовослужбовець

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв

Військова частина А3476

Стрілець

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

113 окремий батальйон 110 ОБр Сил ТрО

Токаp, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Інженер базових станцій

від 50000 до 130000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Військовослужбовець (Збройні Сили України) у Заліщики

від 20000 до 75000 грн

Черкаси

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Фельдшер

від 23000 до 30000 грн

Львів

Державна прикордонна служба України