ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Кримська платформа: передісторія, мета, дія та… протидія

Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 22 Серпня 2021, 13:00

23 серпня відбудеться установчий саміт Кримської платформи, на якому планують ухвалити підсумковий документ − декларацію, яка залишатиметься відкритою до підписання. Кримська платформа діятиме постійно, аж до повернення Криму до складу України.

Отже, Кримська платформа − це дипломатична ініціатива, започаткована Україною, мета якої за допомогою міжнародних організацій і лідерів країн світу домогтися деокупації Криму.

Уперше термін «Кримська платформа» пролунав із уст Президента України Володимира Зеленського, коли він перебував на 75-й сесії Генеральної асамблеї ООН (вересень 2020 року) та закликав країни-учасниці приєднатися до створення такої платформи. Уже через місяць цю ідею Зеленський обговорював із президентом Туреччини Реджепом  Ердоганом. У березні 2021-го Президент України своїм указом затвердив Стратегію деокупації та реінтеграції Криму. Цей документ, зокрема, передбачив створення оргкомітету з підготовки та проведення в Україні установчого саміту Кримської платформи. Головою оргкомітету став міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова так визначила п’ять пріоритетних напрямів Кримської платформи:

  • консолідація міжнародної політики невизнання будь-якої зміни статусу Криму;
  • посилення санкцій проти Росії;
  • захист прав людини і міжнародного гуманітарного права, відновлення прав корінного кримськотатарського народу;
  • безпека в Азово-Чорноморському регіоні та за його межами;
  • подолання екологічних та економічних наслідків окупації.

Окрім того, ініціатори кажуть про особливу увагу питанню кримських політв’язнів на «окупованому півострові».

За даними МЗС України, на рівні глав держав, урядів та Європейського Союзу будуть представлені 14 іноземних делегацій. На рівні президентів: Латвія, Литва, Естонія,  Польща, Словаччина, Угорщина, Молдова, Словенія,  Фінляндія, Європейська Рада. На рівні прем’єр-міністрів: Румунія, Грузія, Хорватія, Швеція. Дві держави будуть представлені на рівні глав парламентів: Швейцарія, Чеська Республіка. Делегації 14 держав очолять міністри закордонних справ. Дві  держави −  Велика Британія та  Португалія − будуть представлені міністрами оборони. США будуть представлені особистим посланцем Президента США і членом уряду, міністром транспорту США. В установчому саміті Кримської платформи візьмуть участь представники НАТО, Ради Європи, ГУАМ та Європейської комісії.

Окрім того, до Кримської платформи планують долучитися близько 200 експертів із понад 30 країн.

− Деяким країнам вкрай важко під цим тиском Москви. На цьому тлі участь держав у Кримській платформі − це дуже простий тест на те, з ким вони в питанні окупованого Криму: з Росією і агресією чи з Україною і міжнародним правом, – раніше наголошував Дмитро Кулеба.

Сьогодні можна констатувати: абсолютна більшість демократичних країн цей тест пройшли. Шантаж та погрози іншим країнам, аби вони не долучалися до Кримської платформи, з боку РФ не спрацювали.

Позиція Кремля – окремішня. Росія оцінює форум як пряме зазіхання на її територіальну цілісність та намагається всіляко нівелювати статус Кримської платформи та її результати роботи. Мовляв, це суто дискусійний, експертний майданчик, без жодного політичного впливу, який не матиме результатів. Вочевидь, що завдання цих наративів − посіяти зневіру. Насправді сам факт винесення теми деокупації Криму на високий політичний рівень, міжнародна консолідація навколо цієї теми − це принципово важливий крок.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони на сході утилізували 746 окупантів, 8 танків та майже 500 БПЛА

Сили оборони на сході утилізували 746 окупантів, 8 танків та майже 500 БПЛА

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 8 танків, 20 ББМ та 472 БПЛА.

На півдні ворог активно застосовує дрони проти мирного населення

На півдні ворог активно застосовує дрони проти мирного населення

росіяни застосували 117 FPV-дронів, 4 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 242 осколкові боєприпаси проти мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

У Силах оборони пояснили, чому росіяни рідко ризикують з КАБами на Херсонщині

У Силах оборони пояснили, чому росіяни рідко ризикують з КАБами на Херсонщині

Речниця Сил оборони півдня полковник Наталія Гуменюк прокоментувала ситуацію із запуском російських керованих авіабомб у Херсонській області.

В Україні майже 37 тисяч осіб вважаються безвісти зниклими за особливих обставин

В Україні майже 37 тисяч осіб вважаються безвісти зниклими за особливих обставин

Майже 37 тисяч осіб вважаються зниклими безвісти за особливих обставин через збройну агресію росії проти України. Серед них діти, цивільні та військові.

Єгері знищили танк та БМП ворога

Єгері знищили танк та БМП ворога

росіяни спробували атакувати позиції 71-ї окремої єгерської бригади, але були покарані.

В Україні створено Корпус демінерів

В Україні створено Корпус демінерів

На сьогодні до Корпусу демінерів долучились підрозділи Міністерства оборони та Збройних Сил України, які виконуватимуть завдання на деокупованих територіях.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовий перекладач з англійської

від 25000 до 55000 грн

Житомир

Військова частина А1262

Фельдшер

від 21000 до 24000 грн

Мукачівський прикордонний загін

Номер обслуги, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Черкаси

Військова частина А3177

Зв’язківець, ІТ-фахівець

від 21000 до 121000 грн

Умань

81 окремий батальйон управління

Інспектор прикордонної служби

від 51000 до 51000 грн

Запоріжжя

Державна прикордонна служба України