ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Він мені двійки ставив і з уроків виганяв, а тепер служимо на одній позиції…»

Life story Армія і суспільство
Прочитаєте за: 3 хв. 13 Липня 2021, 19:33

Коли в телефоні сільського вчителя фізкультури Олександра, який вже рік служив на передовій, висвітився номер норовливого учня із кумедним прізвищем Копійка, чоловік неабияк здивувався.

— Сашко, ти? Оце несподіванка!

— Вчителю, дзвоню не заради балачок! Потрібна порада. Розкажіть, де служите, як воно… Брат щойно з фронту повернувся, тепер моя черга. Недаремно ж нас ганяли на фізкультурі! Сили є!

— Скажу одне — у нашій Лицарській бригаді люди потрібні…

— Зрозумів! Скоро буду!

Слова Сашко дотримав, швиденько зібрав необхідні документи, пройшов медичну комісію — і відтоді вчитель із учнем служать разом на одній позиції.

— У школі було різне: «не хочу бігати, щось у боці закололо, печінку прихопило, дайте на лавці посидіти…» Але поміж оцими підлітковими хитрощами я завжди бачив у Сашкові справжнього чоловіка — фізично міцного, зі сталевою силою волі! Я не помилися. Уже в перші дні перебування учня на передовій зрозумів, що соромно за нього не буде.

Сільський вчитель із Херсонщини на псевдо «Фізрук» в окремій механізованій бригаді імені Лицарів Зимового Походу служить уже два роки. Каже, саме такі, як Сашко, і стали головною причиною різкої зміни фаху в досить поважному віці.

— Пропрацювавши у школі 24 роки, виховавши не одного воїна серед учнів, зрозумів, що порох у порохівниці ще є, — ділиться Олександр. — Із нашого села та сусідніх населених пунктів пішли служити дуже багато чоловіків, більшість — молодь, тож продовжувати спокійно вчителювати вже не зміг.  До того ж я маю бути прикладом для місцевих хлопчаків!

«Фізрук» на передовій вже другу ротацію. Каже, що попри оголошений режим припинення вогню, обстрілів та ворожих провокацій вистачає…

— Порівнюючи дві ротації, можу впевнено сказати, що зараз ворог поводить себе значно агресивніше, — коментує «Фізрук».  — Були і спроби прориву диверсійно-розвідувальних груп, і обстріли із заборонених калібрів… Тож на пенсію поки не збираюсь. Стоятиму і захищатиму землю до останнього!

Учень «Фізрука» Сашко Копійка через своє прізвище одразу отримав від побратимів позивний «Жигуль». Він хоч і служить відносно недовго, та перше бойове хрещення було серйозним.

— Почув свист, а тоді крик «Фізрука»: «В укриття!». Одразу «пірнув» до ями, встиг заскочити. Того дня по нас працювали міномети 120-го калібру та СПГ, — пригадує Сашко.  — Добре, що ротації передувала ретельна підготовка на полігонах, за кілька місяців ми до автоматизму відпрацювали і наступ, і оборону…

«Жигуль» після школи про службу у війську і не задумувався. Поїхав працювати до Росії, пробув там майже два роки, зустрів дружину, підзаробив… Аж тут — війна.

— Рідний брат одразу пішов служити, але наказав: «Малий, нікуди не йди! Я там за двох відвоюю» Я ж всидіти на місті не міг! Не довго сперечаючись, із братом домовились, що піду служити, коли він повернеться. Отже, хтось із родини завжди буде на передовій, а хтось вдома дбатиме про рідних. Так і сталось. У мене ще й зять військовий, тож за всіх чоловіків сім’ї — не соромно!

Сашко ділиться, що з учителем служити — незвично. Тут ніхто двійок не поставить, але й думки відпроситися чи «профілонити» немає.

— «Фізрук» завжди був для мене не просто вчителем, а прикладом справжнього чоловіка! — каже воїн. —  Служити з ним пліч-о-пліч — для мене за честь!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Запоріжжя

Старобільський РТЦК та СП

Радіотелефоніст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП

Оператор БпАК

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

106 окремий батальйон ТрО 109 окремої бригади Тро ЗСУ

Діловод, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Кухар

від 21000 до 51000 грн

Київ

Військова частина 3078 Національної гвардії України

Навідник-оператор, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Одеса

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго