ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Огляд новин ОВТ: антидронова рушниця із «Зоряних воєн», фрегат нового покоління й сучасний роботизований комплекс

Лонгрід Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 7 хв. 26 Червня 2021, 8:21

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших подій у цій сфері за останній тиждень. У цьому випуску також читайте про новий десантний корабель, переозброєння армії Тайваню та оновлення парку навчально-тренувальних вертольотів ВМС США.

ВМС США обрали розробника нового легкого десантного корабля

Американська суднобудівна компанія Bollinger Shipyards отримала контракт від командування морських систем ВМС США на проведення концептуального дослідження й попереднього проєктування нового легкого десантного корабля типу LAW (Light Amphibious Warship). Про це повідомляє Marine Link з посиланням на пресслужбу підприємства.

Як відзначали представники флоту, нові кораблі не призначені для заміни будь-яких наявних десантних платформ, що перебувають на озброєнні, а скоріше виконуватимуть нову роль. Наприклад, вони дозволять невеликим підрозділам морської піхоти маневрувати між островами архіпелагів, забезпечуючи контроль за обстановкою.

Нині невеликими десантними кораблями ВМС США вважаються УДК класу «Відбі Айленд», які за довжини 186 метрів мають водотоннажність понад 16 700 тонн. Природно, що ці характеристики накладають певні обмеження. Легкі кораблі класу LAW зможуть підходити до самого берега для проведення висадки або завантаження бойової техніки й військовослужбовців.

Відповідно до оцінки ВМС США, кораблі типу LAW за водотоннажності до 4000 тонн не повинні перевищувати довжину в 120 метрів. Розрахункова місткість — близько 75 морських піхотинців, для яких підготують приміщення для їди, сну, планування місій та інших завдань. На борту передбачать близько 750 кв. м для зберігання обладнання, спорядження та інших вантажів.

За даними Marine Link, програма LAW передбачає закупівлю від 28 до 30 нових десантних кораблів для підтримки Корпусу морської піхоти США. Очікується, що перший такий корабель замовлять у 2023 фінансовому році (почнеться 1 жовтня 2022 року).

США поставлять Тайваню ракетні комплекси HIMARS і ПКР Harpoon

Міністерство національної оборони Тайваню підписало угоду про закупівлю партії американських ракетних систем Lockheed Martin M142 HIMARS і рухомих берегових протикорабельних ракетних комплексів Boeing Harpoon Coastal Defense Systems (HCDS). Постачання озброєнь відбудеться по лінії американської програми міжурядових іноземних військових продажів Foreign Military Sales (FMS).

Як повідомляє Міністерство національної оборони Тайваню, відповідно до контрактів, постачання РСЗВ має пройти до 2027 року, установок ПКР — до 2028-го. Тайбей не розкриває відомостей про кількість закуплених озброєнь. Однак у жовтні минулого року Держдеп США повідомив Конгрес про рішення поставити Тайваню 100 систем берегової оборони, в які входять 400 протикорабельних ракет Harpoon, а також супутнє обладнання.

За наявними відомостями з відкритих джерел, Тайвань отримає 11 бойових машин М142 наземної ракетної системи Lockheed Martin HIMARS з 64 оперативно-тактичними ракетами М57 ATACMS з моноблоковими бойовими частинами та 25 батарей берегової ракетної системи HCDS, включаючи 100 рухомих пускових установок, 25 рухомих радіолокаційних постів і 400 протикорабельних ракет Boeing RGM-84L-4 Harpoon Block II.

ВМС Японії поповниться третім фрегатом нового покоління

На верфі корпорації Mitsubishi Heavy Industries (MHI) в порту Нагасакі (острів Кюсю) спустили на воду третій багатоцільовий фрегат класу «Могамі» (тип 30FFM), призначений для ВМС Японії. Кораблі типу 30FFM (також згадувалися як FFM і 30DX) — багатоцільові фрегати нового покоління. Очікується, що в цілому ВМС Японії закуплять 22 таких кораблі.

Перший корабель в серії названий на честь річки Могамі, що протікає в префектурі Ямагата. Фахівці верфі в Нагасакі спустили його на воду в березні 2021 року і планують передати в експлуатацію у 2022-му. Другий фрегат цього типу «Кумано» будує за договором субпідряду Mitsui E & S Shipbuilding в Окаямі, і його встигли спустити на воду раніше — ще в листопаді 2020 року.

За даними MHI, повна водотоннажність фрегата 30FFM становитиме близько 5500 тонн, довжина корпусу — 132,5 метра, ширина — 16,3 метра. Оснащений комбінованою дизель-газотурбінною енергетичною установкою типу CODAG, корабель зможе розвивати швидкість понад 30 вузлів. Відзначається, що для корабля з такою водотоннажністю чисельність екіпажу буде відносно низькою — 90 осіб. Це стане можливим за рахунок високого рівня автоматизації на борту.

Фрегати 30FFM планують озброїти 127-мм артустановкою Mk.45 від BAE Systems, ракетною установкою вертикального пуску Mk.41, протикорабельними ракетами «Тип-17» з дальністю ураження до 400 км, 324-мм торпедами «Тип-12», мінами й дистанційно керованими бойовими модулями з 12,7-мм кулеметами.

На борту зможе базуватися один багатоцільовий вертоліт, а також різні підводні безпілотні апарати для протимінної боротьби.

В Австралії представили нову версію зброї проти БПЛА

Нову версію зброї проти БПЛА — DroneGun Tactical від компанії DroneShield продемонстрували в Австралії. Ця на диво велика, але водночас легка зброя нагадує щось із «Зоряних воєн» — завдовжки 1,42 метра, при цьому її вага становить менше ніж 7,3 кг. Про це повідомляє газета Asia Times.

Працюючи від двох літієвих батарей, що перезаряджаються і яких вистачає більш ніж на дві години, DroneGun використовує технологію некінетичних перешкод, щоб розірвати зв’язок дрона з оператором на відстані понад два кілометри.

За словами розробника, «рушниця» може глушити супутникову навігацію, що дозволяє взяти безпілотник «у полон», а потім детально його обстежити. У разі потреби вона також здатна відправити дрон туди, звідки він прилетів.

У 2019 під час церемонії відкриття 30-х Ігор Південно-Східної Азії на Філіппінах перша версія пристрою вивела з ладу не менше ніж чотири БПЛА. Тоді чотири дрони одночасно з’явилися на траєкторії польоту вертольота філіппінського президента Родріго Дутерте за кілька хвилин до його прибуття. Щоб не допустити потрапляння БПЛА у лопаті вертольота, довелося застосувати проти них антидронову зброю.

ВМС США отримали перший навчально-тренувальний вертоліт TH-73A

ВМС США отримали перший навчально-тренувальний вертоліт TH-73A. ВМС США обрали вертоліт Leonardo AW119Кх виробництва AgustaWestland Philadelphia Corporation (американське відділення колишньої італійської компанії AgustaWestland, нині вертолітного дивізіону Leonardo Helicopter компанії Leonardo) як навчально-тренувальний вертоліт під американською назвою TH-73A. Ці вертольоти мають замінити Bell TH-57B/C Sea Ranger — військової навчальної модифікації широко відомого легкого вертольота Bell 206B-3, що експлуатуються з 1985 року.

Усього за умовами першого контракту, укладеного 13 січня 2020 року, ВМС США мають отримати 32 легких навчально-тренувальних вертольоти TH-73A. Всі машини повинні бути поставлені до кінця жовтня 2021 року.

Загалом у рамках програми оновлення парку навчально-тренувальних вертольотів ВМС США планують придбати 130 вертольотів ТН-73А. Контракти на наступні 98 машин заплановано укласти у період з 2022 по 2024 фінансові роки. Вертольоти надійдуть на озброєння трьох навчальних ескадрилій 5-го навчального авіаційного крила морської авіації ВМС США на авіабазі Вайтінг-Філд (штат Флорида). Також вертольоти отримає підрозділ з підготовки льотчиків-інструкторів (Helicopter Instructor Training Unit — HITU).

Вертоліт має максимальну злітну вагу 2850 кг і оснащується одним турбованим двигуном Pratt & Whitney Canada PT6B-37A злітною потужністю близько 1000 к.с.

Новий роботизований комплекс Mission Master XT для Бундесверу

Німецький Бундесвер незабаром може отримати на озброєння новий наземний робототехнічний комплекс виробництва компанії Rheinmetall. Платформа Mission Master XT доповнила лінійку автономних платформ Mission Master.

Сімейство роботизованих платформ Mission Master призначене для підтримки військових під час проведення операцій у будь-якій місцевості й за будь-якої погоди. У лінійку вже входять варіанти для перевезення вантажів, вогневої підтримки, евакуації поранених, проведення розвідки.

Нова платформа Mission Master XT також призначена для розміщення на ній різного устаткування, але має одну важливу відмінність — у неї є ще й дизельний двигун, тоді як усе сімейство обладнано тільки електродвигунами.

Як заявили розробники, новий дизель дозволяє платформі долати 750 км на одній заправці. Встановлені літій-іонні акумулятори у разі потреби дають до 6 годин безшумного ходу. Сам робот призначений для руху по складному ландшафту, до того ж він ще й водоплавний.

Вага платформи Mission Master XT становить 2217 кг, при цьому вона може перевозити до 1 тонни вантажу. На неї можлива установка будь-яких модулів, як бойових, так і розвідувальних. Управління здійснюється дистанційно оператором або в автономному режимі. Платформа сумісна з системами бойового управління НАТО. У разі потреби управління на себе може взяти військовослужбовець і керувати платформою як звичайною машиною.

Підготував Сергій Воронков

Читайте нас в Telegram
Польща двічі за ніч піднімала бойові літаки через ракетні удари рф по Україні

Польща двічі за ніч піднімала бойові літаки через ракетні удари рф по Україні

У ніч проти 27 квітня Польща та країни-союзники вже вдруге підняли у повітря військову авіацію через нову хвилю ракетних ударів росії по території України.

На війні її рятує… амігурумі: історія жінки — командира

На війні її рятує… амігурумі: історія жінки — командира

Світлана командує одним з підрозділів 22-ї окремої механізованої бригади. Кореспонденту АрміяInform вона розповіла про свій військовий шлях від солдата до офіцера, а також про те, що нині воюють її чоловік і син.

Нагороди від Головнокомандувача ЗСУ: скількох українців вже відзначено

Нагороди від Головнокомандувача ЗСУ: скількох українців вже відзначено

Поштовхом до створення нової моделі нагородної системи українського війська стало впровадження військової форми одягу нового зразка, розробники якої орієнтувалися на досягнення попередніх форм української державності.

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фельдшер до в/ч а4729

від 21000 до 24000 грн

Київ, Київська область

Кінолог-інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Мукачівський прикордонний загін

Стрілець

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Номер обслуги ЗУ 23-2 (ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Інспектор прикордонної служби, кухар

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України