ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Великоросійський» народ ніколи не мав родинного коріння з українським

Прочитаєте за: 4 хв. 10 Червня 2021, 15:35

Один із головних ідеологічних постулатів Росії в інформаційній війні проти України — твердження про єдиний народ, мову та єдине походження українців і росіян.  Про це також неодноразово розповідав у своїх виступах і керівник країни-агресора Володимир Путін. За його словами, це нібито підтверджується тим, що до XIII століття не було відмінностей у мові народів, а до XV століття східні слов’яни самі себе називали росіянами (руськими) та і взагалі України як держави ніколи не існувало, а була лише територія на окраїні російської імперії. Але історичні факти, дослідження вчених свідчать про цілком протилежне. 

Мовної спільності на побутовому рівні українці й росіяни ніколи не мали

Зі слів Кирила Галушка, кандидата історичних наук, старшого наукового співробітника Інституту історії України Національної академії наук України, теза про те, що малороси і білоруси є частками одного російського народу, містить низку фактологічних помилок і спотворень.

— У X-XIII століттях не було різниці у мові? Звичайно, не було, тому всі давньоруські землі користувались у діловодстві й літописанні церковнослов’янською мовою Кирила і Мефодія, яка була солунським діалектом староболгарської мови. Її усі слов’яни розуміли. Зокрема, так писали і в Моравії, частині сучасної Чехії. Але чомусь ніхто не стверджує, що росіяни і чехи — один народ, правда? — розповідає науковець. — Так само можна стверджувати, що італійці, французи, англійці і німці тієї ж доби «були одним народом», тому що в діловодстві всі користувалися латиною. Є мова розмовна, а є книжна й офіційна. Дослідження сучасного мовознавства стверджують, що у східних слов’ян не було загальної початкової мови. У всіх слов’янських народів — і в південних, і у східних, і в західних — були початкові протодіалекти, які потім перетворилися на сучасні слов’янські мови. Тобто мовної спільності на побутовому рівні українці й росіяни ніколи не мали, — підкреслив Кирило Галушко. Навіть відомий знавець великоросійських діалектів Володимир Даль не погодився внести малоросійські (українські) слова до свого словника, адже був переконаний, що мова українців — цілком самобутня.

Давня Русь — це і є Україна!

Також непереконливо звучать твердження про те, що українцями називали тих людей, які жили на окраїні російської держави. Запитання: окраїною чого була Україна? У істориків є очевидні відповіді, котрі не заперечує жоден радянський або російський дослідник давньої Русі. Перші літописні згадки слова «Україна» у значенні «бойового кордону Руської землі» стосуються кінця XII — початку XIII століть, коли слово росія, як і відповідної держави ще зовсім не існувало у природі. Саме до Русі належали: Переяславщина, Посульська (за річкою Сула) оборонна лінія, галицьке Низов’я (Бакота) і Берестейщина (тоді частина Волині). Тоді це була «окраїна Руської землі».

Що ж являла собою «руська земля»? Жоден російський історик не заперечує, що «Руська земля» в давньоруських джерелах до монгольської навали являла собою три землі: Київську, Чернігівську і Переяславську. Це сучасна центральна Україна. Тобто «Україна» була «окраїною центральної України», а не Росії чи Польщі, — коментує Кирило Галушко.

Різні етноси — різне походження

Щодо тези про єдине походження українського та російського народів, то вона зовсім не відповідає дійсності, а більше є доважком фантазій імперських, а потім радянських істориків. До наших часів збереглися дослідження академіка Петербурзької академії наук Олексія Шахматова, у яких зазначено, що малоруські (українські) племена полян, древлян, волинян, бужан,  тиверців, дулібів, уличів заселяли територію від берегів Прип’яті аж до Чорного моря, від Дніпра і до Карпат. Ці слов’янські племена не мали жодного споріднення з племенами меря, мурома, весь, мещера, перм, печора, мокша, мордва, марі, які жили в X–XIII століттях у землі Моксель, а пізніше — в Московії,  вічній землі великоросів.  Вона простягалася  від Тули, Рязані і Пензи до Біломор’я. То були племена іншого, не слов’янського походження, а фінського. До речі, Московія як князівство та сам «стольний град»  вперше з’явилися у 1277 році з «височайшого повеління» татаро-монгольського Суверена і були звичайним улусом Золотої Орди.  Так описує ці землі та народ професор Сергій Соловйов: «Ця країна за Танаїдом (Доном) дуже красива, має ріки й ліси. На півночі є величезні ліси, у яких живе народ Моксель, який не має ніякого закону, чисті язичники. Міст у них немає, а живуть вони в маленьких хатинах у лісі…» 

Отже, повертаючи погляд в історичне минуле, можна зробити висновок, що «великоросійський» народ ніколи не мав родинного коріння з українським. Він був утворений з фінських племен, які відтак змішалися з булгарським і татарським етносами. 

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Окупанти атакували ракетою залізничний вокзал як раз в той момент, коли біля нього знаходилися пасажирські вагони електропоїзда «Харків-Ізюм».

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

Оперативно-стратегічне угруповання військ «Хортиця» спростувало інформацію щодо захоплення російськими окупантами вогнетривкого заводу в селі Красногорівка Донецької області.

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Станом 18:00 25 квітня 3 людини загинуло і 4 було поранено.

Володимир Зеленський провів Ставку: обговорювалося прикриття життєво необхідних для країни об’єктів

Володимир Зеленський провів Ставку: обговорювалося прикриття життєво необхідних для країни об’єктів

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, на якому обговорювалося питання щодо прикриття життєво необхідних для країни об’єктів.

Президент: Ми мали отримати допомогу якомога швидше, інакше нас відсунуть

Президент: Ми мали отримати допомогу якомога швидше, інакше нас відсунуть

В інтерв’ю Fox News Володимир Зеленський розповів чи була Україна близька до поразки через затягування американської допомоги і як варто будувати стійку та тривалу безпеку в Європі.

ДОТ знайшов нового постачальника продуктів харчування для ЗСУ на Харківщині

ДОТ знайшов нового постачальника продуктів харчування для ЗСУ на Харківщині

Державний оператор тилу підписав контракт з новою компанією для виконання заявок у Харківській області — ТОВ «АСІКС ГРУП».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Стрілець у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Командир танка, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Військовослужбовець на службу за контрактом від 21 до 45 років

від 20000 до 60000 грн

Київ

Святошинський РТЦК та СП

Водій кат. С1, С 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 21000 до 121000 грн

Володимир, Волинська область

Електрик-дизеліст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ