ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Операцією ГРУ з підриву складу боєприпасів у Чехії керував російський генерал

Новини світу та України
Прочитаєте за: 3 хв. 20 Квітня 2021, 18:57

Вибух на складі боєприпасів у чеському Врбетіце восени 2014 року був організований під керівництвом голови військової частини 29155 Генерального розвідуправління Росії генерала Андрія Аверʼянова. В операції брали участь щонайменше шестеро людей, серед них — Анатолій Чепіга й Олександр Мішкін (псевдоніми — Олександр Петров і Руслан Боширов), відомі за отруєнням «Новачком» Сергія Скрипаля та його дочки. Про це йдеться у спільному розслідуванні The Insider і Bellingcat за участю Der Spiegel і Respekt. Повідомляє сайт Бабель.

За даними розслідувачів, Аверʼянов 4 жовтня 2014 року вилітав у Женеву під виглядом туриста, де його зустріли підлеглі співробітники ГРУ Денис Сергєєв (імʼя прикриття — Сергій Федотов), який пізніше стане одним з учасників отруєння Скрипалів, і Єгор Гордієнко (імʼя прикриття — Георгій Горшков).

Аверʼянов

У районі альпійського курорту Шамоні (60 км від Женеви), де, як повідомляли французькі ЗМІ, розташовувалася база постачання загону 29155, Аверʼянов із підлеглими спланував операцію, а після повернувся в Москву, де провів дві наради.

11 жовтня у Прагу прилетіли Чепіга і Мішкін. У країну вони в’їхали під паспортами на імена Руслана Табарова і Миколая Попа.

Того ж дня в чеську столицю прилетів Аверʼянов та його колега підполковник Микола Єжов (імʼя прикриття — Микола Кононихін).

Трохи пізніше Чепіга і Мишкін перебралися з Праги до Острави, розташованій у близько годині їзди від складу боєприпасів. У це ж місто направилися Аверʼянов та Єжов, але через Відень, а також ще двоє співробітників ГРУ — Олексій Капінос і Євген Калінін, які летіли через Будапешт під прикриттям дипломатів.

З Острави Чепіга і Мишкін звʼязалися з компанією Imex, що займалася зберіганням зброї у Врбетіце, і запросили доступ до закритої ділянки складу на період з 13 до 17 жовтня, представившись потенційними покупцями. Незабаром після цього з болгарським торговцем зброї Омеляном Ґебревим, який зберігав частину своєї зброї на цьому складі, звʼязалися представники Imex і повідомили, що у нього є покупці, які просили зустрітися до 15 жовтня. Ґебрева зустріч не зацікавила.

16 жовтня о 09:25 на складі боєприпасів № 16 у Врбетіце стався вибух — було знищено 58 тонн боєприпасів, загинули двоє співробітників Imex.

За кілька хвилин після вибуху Чепіга і Мішкін сіли на борт рейсу з Відня до Москви. Двоє інших офіцерів ГРУ, Аверʼянов та Єжов, того ж дня поїхали до Відня і попрямували прямо в аеропорт. Усі вони залишили країну протягом дня, крім Єжова, який полетів до Москви 3 листопада.

Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 21000 до 121000 грн

Володимир, Волинська область

Льотчик-штурман вертольоту екіпажу

від 50000 до 50000 грн

Ужгород

Харківська окрема авіаційна ескадрилья

Кулеметник

від 20100 до 120000 грн

Київ

Розвідувальний батальйон 5 Окремої Штурмової Київської бригади

Технік служби захисту інформації в автоматизованих системах

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Оператор безпілотних літальних апаратів

від 25000 до 125000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського

Кухар в сили оборони

від 21000 до 51000 грн

Калинівка, Вінницька область