ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як стати начальником фізпідготовки і спорту

Інтерв`ю Публікації Спорт
Прочитаєте за: 10 хв. 5 Квітня 2021, 13:17

Від кого залежить організація фізичної підготовки у військових частинах? Де готують фахівців за цією спеціальністю та що потрібно, щоб згодом обійняти відповідну посаду у структурах Збройних Сил України? За відповідями на ці та інші запитання кореспондент АрміяInform  звернувся до начальника Навчально-наукового інституту фізичної культури та спортивно-оздоровчих технологій Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, кандидата педагогічних наук, доцента, майстра спорту України з регбі полковника Олександра Петрачкова.

Бакалавр – магістр – доктор філософії

— Олександре Валерійовичу, розкажіть про структуру Інституту та основні його завдання.

— Наш Інститут «виріс» з кафедри фізичного виховання, спеціальної фізичної підготовки і спорту, на яку було покладене завдання проведення навчальних занять і спортивної роботи зі слухачами оперативно-стратегічного та оперативно-тактичного рівнів підготовки, а також з постійним складом університету. У 2010 році на базі кафедри створили Навчально-науковий центр фізичної підготовки та спортивно-оздоровчих технологій. Цей центр успішно працював протягом восьми років.

У 2018 році вирішили розширити діяльність цього структурного підрозділу та створити Інститут. Сьогодні наш навчальний заклад готує фахівців рівня вищої освіти ступенів бакалавр і магістр за спеціальністю 017 «Фізична культура і спорт» спеціалізацією «Фізичне виховання і спорт у Збройних Силах». За рівнем освіти бакалавр у нас навчаються курсанти, а за рівнем магістр — офіцери тактичного та оперативно-тактичного рівнів підготовки.

Сьогодні у складі Інституту функціонують дві кафедри: кафедра фізичного виховання, спеціальної фізичної підготовки і спорту, що відповідає за підготовку офіцерів, та кафедра теорії, методики та організації фізичної підготовки і спорту, яка опікується навчанням курсантів. Також до складу Інституту входять науково-дослідний центр (проблем фізичного виховання, спеціальної фізичної підготовки і спорту) та навчально-тренувальний комплекс.

Перший набір курсантів ми здійснили у 2018 році на базі Військової академії в місті Одеса, а вже, починаючи з 2019 року, інститут було укомплектовано курсантами всіх курсів повністю за рахунок переведення курсантів 3-го та 4-го курсу навчання з Одеси до нашого Інституту та здійснення першого повноцінного набору на власній базі. Паралельно започаткували підготовку фахівців за освітнім рівнем магістр. Це офіцери, які вже проходять службу у військових частинах і навчальних закладах на відповідних посадах фахівців фізичної підготовки та спорту. Для подальшого просування по службі їм необхідно підвищувати свій освітній рівень, тому ми надаємо їм таку можливість.

З наступного року ми плануємо розпочати підготовку ад’юнктів за спеціальністю «фізичне виховання і спорт у Збройних Силах». Для цього вже підготовлена ліцензійна справа. Наразі структурні підрозділи Інституту є відповідальними за підготовку ад’юнктів, але лише у галузі педагогіки. Одним з перспективних напрямків діяльності ми вбачаємо відкриття сержантського коледжу в структурі нашого Інституту, де готуватимуть контрактників-інструкторів з фізичної підготовки. Отже, на сьогодні ми маємо багатоступеневу систему освіти, яка готує фахівців у галузі «фізичне виховання і спорт у Збройних Силах» за освітніми та освітньо-науковими рівнями бакалавр, магістр і в подальшому — доктор філософії.


Яка кар’єра у начальників фізпідготовки і спорту

— Отже, система підготовки фахівців з фізичного виховання створена. А наскільки перспективна така спеціальність для Збройних Сил? Яка типова кар’єра у майбутніх випускників?

— Після здобуття освітнього рівня бакалавр наші випускники отримують військове звання «лейтенант» і розподіляються на первинні офіцерські посади за спеціальністю, які належать до категорії «старший лейтенант», «капітан». Наступними сходинками в офіцерській кар’єрі є поступове проходження посад фахівців фізичної підготовки та спорту у бригадній ланці, органах військового управління оперативного чи повітряного командування, виду Збройних Сил України, Генштабу ЗСУ.

Також відкриті для наших випускників викладацькі посади у військових навчальних закладах. Можна обрати й наукову стезю. Тобто перспективи є і вони реальні. До того ж слід додати, що ми готуємо фахівців для всіх структур сектору безпеки і оборони України. Наші курсанти вже з першого курсу знають, в яку структуру сектору безпеки вони розподіляться після випуску. Для цього відразу після вступу з ними проводять психологічні тести, бесіди із замовниками й людина обирає для себе структуру, де надалі проходитиме службу. Наприклад, першокурсниця Ангеліна Палівода, про яку ви писали, виявила бажання проходити службу у Державній прикордонній службі України.

Ми відстежуємо подальшу кар’єру наших випускників. Щороку запрошуємо їх на відповідні тренінги та тематичні конференції, де вони мають змогу вдосконалити свої навички та розвиватися, а наш викладацький склад отримати зворотну інформацію щодо якості та актуальності змісту освітнього процесу. Звісно, пандемія наклала певні обмеження щодо проведення таких форумів, але виходимо із ситуації, проводимо в онлайн-форматі.

Спортивна база Інституту

— Не є таємницею, що спортивні бази багатьох військових частин, скажімо так, далеко не в ідеальному стані. Як справи з матеріально-технічним забезпеченням у вашому Інституті?

— Звісно, що нам також є що вдосконалювати, але щодо спортивної бази, то тут є чим похвалитися. Навчально-матеріальна база Університету, до складу якого входить Інститут, має три сучасні спортивні комплекси. До першого входять зал спортивних ігор (футзал, гандбол), гімнастичний і тренажерний зали, зал настільного тенісу. Другий спорткомплекс — це зал спортивних ігор (баскетбол, великий теніс, волейбол, бадмінтон), тренажерний і зал рукопашного бою. І третій спорткомплекс складається із залу рукопашного бою, боротьби, тренажерного та залу спортивно-оздоровчих технологій.

Функціонує шаховий клуб. Крім того, до послуг наших курсантів і слухачів є стадіон: поле для гри у футбол та регбі, смуга перешкод, відкритий тренажерний майданчик, багатофункціональний гімнастичний комплекс «Воркаут», майданчик для метання холодної зброї. Є у нас і стрілецький комплекс, до якого входять стрілецька галерея 50 м, оптико-електронний тир, клас методичної підготовки. І обов’язково потрібно згадати про водноспортивну базу, де обладнаний клас підготовки водолазних спеціалістів, водна станція з відкритим басейном та вежа для десантування на воду.

Крім нашої власної спортивної бази, для підготовки фахівців ми використовуємо базу Центрального спортивного клубу ЗС України, зокрема сучасний басейн, який обов’язково двічі на тиждень відвідують наші курсанти. А також Навчально-спортивну базу зимових видів спорту «Тисовець», де щороку курсанти двох курсів проводять навчально-тренувальні збори.

Крім того, підписані угоди щодо співпраці з багатьма федераціями видів спорту та профільними цивільними навчальними закладами, зокрема й іноземними. Наприклад, Державний університет фізичного виховання та спорту (м. Кишинів, Молдова), Університет фізичного виховання (м. Будапешт, Угорщина), Академія освіти університету імені Вітаутаса Великого (м. Вільнюс, Литва), Національний університет фізичного виховання і спорту України та Київський університет імені Бориса Грінченка, Київський медичний університет та Інститут фізіології імені О. О. Богомольця НАН України, що дає можливість розвивати двосторонні відносини, обговорювали питання стажування курсантів інституту, науково-педагогічного складу університету та участі у спільних наукових і спортивних проєктах.


ЗНО, фізпідготовка та творчий конкурс

— Що необхідно, щоб стати курсантом Навчально-наукового інституту фізичної культури та спортивно-оздоровчих технологій?

— Випускник школи, ліцею після складання ЗНО може подати документи на вступ до нашого Інституту. Окрім успішних результатів ЗНО, в абітурієнта має бути спортивний розряд з будь-якого виду спорту. Не важливо, який вид спорту та який розряд. Звісно, за рівних результатів певну перевагу мають кандидати чи майстри спорту.

Ми беремо до уваги результати ЗНО з української мови та літератури й біології та середній бал атестата. Потім на абітурієнта чекає перевірка рівня фізичної підготовленості за чотирма вправами: підтягування на перекладині, біг 100 м та 3000 м, плавання 100 м — для хлопців. Для дівчат — комплексна силова вправа (згинання та розгинання тулуба за хвилину й згинання та розгинання рук в упорі лежачи (1 хв), біг 100 м та 1000 м, а також плавання 100 м. Далі поглиблене медичне обстеження та психологічні тести. І наостанок — творчий конкурс, де абітурієнт показує свою вправність в особистому виді спорту: боксер відпрацьовує удари в спарингу, скелелаз підіймається на макет скелі із застосуванням кріплення та страховок, футболіст демонструє свою вправність з м’ячем тощо. Плюс теоретична частина й навички суддівства. Тобто абітурієнт має довести свою професійність в обраному виді спорту.

«Ми готуємо не спортсменів, а майбутніх начальників фізичної підготовки і спорту. Це зовсім різні речі!»

— Чи були випадки, коли абітурієнти чи навіть курсанти розуміли, що помилилися з вибором спеціальності й, так би мовити, сходили з дистанції?

— Звісно, такі випадки були, особливо під час складання вступних іспитів. Наприклад, проходив вступні випробування один хлопець, майстер спорту з боротьби. Під час бесіди він наполягав, що йому необхідно тренуватися двічі на день. На що йому заперечили, що тут не спортивна секція, а вищий військовий навчальний заклад. Замість тренування тут може буде наряд або складання заліку з тактики. Ми тут готуємо не спортсменів, а майбутніх фахівців фізичної підготовки та спорту, завданням яких є надання допомоги командиру з організації фізичної підготовки зі всіма категоріями військовослужбовців частини.

Методично грамотна побудова фізичної підготовки, починаючи з ранкової фізичної зарядки до навчальних занять і спортивно-масової роботи, фізичні тренування у процесі навчально-бойової діяльності — ось основні завдання нашого випускника. Його особиста спортивна кар’єра — це, звісно, вітається, але ж це другорядне. Тому якщо людина йде сюди, щоб надалі «прокачувати» свій вид спорту й будувати власну спортивну кар’єру, то вона помилилася з вибором навчального закладу. І це ми визначаємо на ранніх етапах під час вступних випробувань.

Також неабияке значення ми надаємо здатності людини адаптуватися у військовому середовищі та прийняти армійську дисципліну. Наприклад, одного року до нас вступала дівчина, кандидат у майстри спорту України з дзюдо, має серйозні досягнення в Європі. Мала чудові шанси на зарахування. Але пожила кілька днів у таборі за армійським розпорядком і зібрала речі. Зізналася, що це не для неї.

— Представники яких, якщо можна так назвати, екзотичних видів спорту навчаються у вас?

— Екзотичних? Наприклад, я понад десять років професійно займався регбі. Чим не екзотичний вид спорту? Футбол — це гра джентльменів, у яку грають хулігани, регбі — це гра хуліганів, у яку грають джентльмени! У нас навчається кандидат у майстри спорту зі скелелазіння, здавалося б, дещо незвичний вид спорту, але його вміння неабияк стануть у пригоді, наприклад, під час підготовки гірсько-штурмових і гірсько-піхотних підрозділів. Але здебільшого тут люди з розрядами з військово-спортивного багатоборства, рукопашники, борці, боксери, стрілки, плавці. Третьокурсник Максим Гладкочук — чемпіон Європи з гирьового спорту. Звісно, навчаються й розрядники з ігрових видів спорту.


Що вивчають майбутні начальники фізпідготовки і спорту

— В яких умовах проживають курсанти і які дисципліни вони вивчають?

— Курсанти вивчають 49 навчальних дисциплін — від тактики й топографії до теорії й методики фізичного виховання. Дуже великий блок медико-біологічних дисциплін: анатомія, біохімія, фізіологія, гігієна, спортивна медицина та основи масажу, біомеханіка тощо. Не слід забувати й про 600 годин англійської мови. Звісно, програма розроблена з урахуванням стандартів НАТО. Відповідно до цих стандартів обладнана навчальна база. Наприклад, смуга перешкод на нашій водноспортивній базі має елементи, які застосовують під час підготовки військовослужбовців у країнах Альянсу. Для слухачів у нас розроблена комплексна військово-прикладна вправа з метанням ножів, рукопашним боєм, перенесенням ящиків для набоїв, евакуюванням пораненого, метанням гранати й фінішем у стрілецькому тирі, де проводиться стрільба. Незабаром щось подібне буде впроваджено й для курсантів.

Щодо побутових умов. Проживають курсанти в гуртожитку. Триразове харчування за Каталогом, звісно, забезпечені військовою та спортивною формою. Отримують грошове забезпечення. Тобто створені всі умови для того, щоб навчатися та займатися спортом.

— Який був конкурс під час вступної кампанії торік і що очікуєте цього року?

— Торік на перший курс ми набрали 10 осіб. Надійшло 65 особових справ, але на вступні іспити приїхало 30. Відповідно конкурс був 3 особи на місце. Цього року згідно з державним замовленням ми плануємо набрати 9 осіб. Плануємо, що конкурс буде не менший, ніж торік.

— І наостанок, спираючись на досвід служби випускників Інституту, як Ви вважаєте, організація фізичної підготовки у військовій частині передусім залежить від фахівця у відповідній галузі знань чи все ж таки від командира?

— Скажімо так, все одно рішення ухвалює командир. А чи не найголовніше завдання нашого фахівця — переконати командира ухвалити правильне рішення. Іншими словами, своєю активною працею довести, що фізична підготовка необхідна, а заняття можуть бути не тільки корисними, а й приємними. Мається на увазі організація занять і створення побутових умов.

Фото Дмитра Юрченка та з архіву Навчально-наукового інституту фізичної культури та спортивно-оздоровчих технологій НУО України імені Івана Черняховського

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший оператор-дешифрувальник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Кропивницький та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Кропивницький, Кіровоградська область

Гранатометник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Стрілець

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Лікар медичного пункту, офіцер

від 55000 до 125000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Командир зенітного ракетного взводу

від 27000 до 57000 грн

Старокостянтинів, Хмельницька область