ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Найбільші експортери зброї у світі

Армії світу
Прочитаєте за: 2 хв. 15 Березня 2021, 13:13

Міжнародні постачання озброєння трималися на одному рівні в період з 2016-го до 2020 року, як порівняти з попереднім п’ятирічним періодом, однак вони все ще залишаються близькими до найвищого рівня з часів завершення Холодної війни. Сполучені Штати Америки залишаються світовим лідером з продажу зброї у світі, а Саудівська Аравія — головним закупником.

Про це йдеться в дослідженні Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI), передає Радіо Свобода.

Згідно з даними SIPRI, три з п’яти найбільших експортерів озброєння — СШАФранція та Німеччина — збільшили обсяги постачань у період 2016-2020 років. Загалом на ці країни припадало 76 % усього експорту озброєння у 2016-2020 роках. Водночас спостерігалося падіння експорту зброї Росією та Китаєм.

Уперше з періоду 2001-2005 рр. рівень постачань великого озброєння не зріс у порівнянні з попереднім п’ятирічним періодом.

Найбільшим експортером зброї залишаються США. За минулі п’ять років частка постачань озброєнь Сполученими Штатами становила 37 % від загальних обсягів постачання зброї у світі. Половину з цього озброєння Америка передала на Близький Схід.

Другим найбільшим експортером зброї у світі залишається Росія. Вона причетна до п’ятої частини всього постачання озброєнь. Водночас продаж її зброї впав на 22 % порівняно з періодом 2011-2015 років. Здебільшого це трапилося через зниження обсягів імпорту Індією.

Старший дослідник SIPRI Петер Веземан вважає, що ще занадто рано говорити, чи продовжиться сповільнення постачання зброї.

«Економічний вплив пандемії COVID-19 може показати, що деякі країни переоцінять свій імпорт озброєнь у наступні роки. Водночас навіть на піку пандемії у 2020 році кілька країн підписали великі контракти на великі озброєння», — повідомив Петер Веземан.

До прикладу, Об’єднані Арабські Емірати нещодавно підписали угоду зі Сполученими Штатами на закупівлю 50 літаків F-35 і 18 озброєних дронів, що стало частиною угоди на $ 23 мільярди.

Найбільше зростання імпорту озброєнь спостерігається в країнах Близького Сходу (ще плюс 25 % у період 2016-2020 років проти періоду 2011-2015 років).

Саудівська Аравія була найбільшим імпортером озброєнь у світі. Вона купила 11 % зброї, яку постачали у звітний період. Серед інших найбільших імпортерів — ІндіяЄгипетАвстралія та Китай.

В Азії та Океанії спостерігався найбільший у світі імпорт великих озброєнь (42 % від імпорту всіх великих озброєнь у світі). Топімпортерами в регіоні були ІндіяАвстраліяКитайПівденна Корея та Пакистан.

База даних SIPRI про постачання озброєнь не включає інформацію про малі озброєння та формується на основі публічних джерел, включно з газетами, спеціалізованими міжнародними журналами, повідомленнями урядів та представників індустрії.

Читайте нас в Telegram
Головнокомандувач ЗСУ розповів про успіхи Сил оборони

Головнокомандувач ЗСУ розповів про успіхи Сил оборони

Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський розповів про успіхи українських бійців на Куп’янському, Сіверському, Лиманському, Покровському напрямках.

Сили оборони відбивають штурми російських окупантів на Красногорівку

Сили оборони відбивають штурми російських окупантів на Красногорівку

Сили оборони України відбивають штурми російських окупантів на Красногорівку Донецької області.

ЗСУ за тиждень знищили понад 8000 окупантів та 1314 одиниць ворожої техніки

ЗСУ за тиждень знищили понад 8000 окупантів та 1314 одиниць ворожої техніки

За тиждень з 5 по 12 травня 2024 року втрати противника склали близько 8030 осіб особового складу та 1314 одиниць озброєння та військової техніки.

Штрафи за порушення правил військового обліку суттєво зростуть — Дмитро Лазуткін

Штрафи за порушення правил військового обліку суттєво зростуть — Дмитро Лазуткін

Закон про мобілізацію набуває чинності 18 травня. Військовозобов’язані мають уточнити облікові дані в ТЦК і СП протягом 60 днів.

Україна вирішила швидше відкрити додатковий табір для російських військовополонених

Україна вирішила швидше відкрити додатковий табір для російських військовополонених

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України капітан Андрій Юсов повідомив про рішення швидше відкрити додаткове місце утримання, додатковий табір для російських військовополонених в Україні.

У ЗСУ розповіли про озброєння, яким ворог атакує південні регіони

У ЗСУ розповіли про озброєння, яким ворог атакує південні регіони

Речник Сил оборони півдня України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук прокоментував підвищення активності ворожих розвідувальних безпілотників на півдні України. Та розповів від чого залежить тип озброєння, яким атакує армія рф.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик взводу, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Інспектор прикордонної служби, фельдшер

від 20500 до 25000 грн

Херсон

Херсонський прикордонний загін

Помічник гранатометника

від 20000 до 21000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Начальник електросилових пристроїв

від 23000 до 50000 грн

Радісне, Одеська область

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Кропивницький та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Кропивницький, Кіровоградська область

Начальник групи,військовослужбовець в в/ч А4677

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область