ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Літати може кожен»: за понад три роки в Харкові навчалися авіатори з 21 країни світу

Публікації
Прочитаєте за: 6 хв. 16 Березня 2021, 20:13

Everyone can fly! Ці слова є девізом колективу Інституту цивільної авіації Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба і перекладаються як: «літати може кожен». Ця крилата фраза стала втіленням мрії для  тисяч українців та ще громадян 21 країни світу, які там вчилися чи продовжують отримувати знання і навички.

Виходячи із назви навчального закладу вищої освіти, одразу стає зрозуміло, що тут готують романтиків п’ятого океану та фахівців за іншими напрямками.

Про особливості навчання в інституті дізнавався кореспондент АрміяInform у його директора Юрія Шевякова.

У біографії вишу зазначено дві знаменні дати

— Інститут створено у 2017-му році на базі факультету підготовки цивільних фахівців за контрактом ХНУПС, що почав діяти у 1999-му, — каже Юрій Шевяков. — Тому для нашого колективу важливі обидві знаменні дати. Також до нашого складу понад три роки тому увійшли ще декілька центрів сертифікації авіаційного персоналу та Центр освіти іноземних громадян. До речі, вперше за часи незалежної України в нашому оборонному відомстві було ухвалено рішення про підготовку цивільних фахівців для народного господарства країни за кошти фізичних та юридичних осіб.

Він додав, що рішення про реформування факультету в інститут дозволило використовувати величезний навчальний арсенал видового вишу, його потужну матеріальну базу та мати додаткові кошти на потреби освіти оборонного відомства. Також вдалося зберегти провідних спеціалістів та викладачів факультету та спрямувати їхній потенціал для підготовки висококваліфікованих фахівців для потреб багатьох країн.

— Факультет підготовки цивільних фахівців за контрактом ХНУПС дав нам ту необхідну стартову швидкість, з якою інститут продовжує рухатися вперед. Ті освітні здобутки ми вважаємо своїми і продовжуємо примножувати далі. Переважна більшість наших викладачів є нашими ексстудентами. Також у нас є чимало офіцерів запасу, які, знявши погони, прийшли працювати із молоддю. До речі, саме з 2014 року в цих стінах і розпочалася підготовка іноземних студентів за цивільними спеціальностями. Тож інститут зведено на міцному фундаменті, — розповів директор вишу Юрій Шевяков.

За кордоном високо цінують українські дипломи

Сьогодні основними завданнями навчального закладу є: підготовка громадян України та інших країн за всіма акредитованими спеціальностями університету, розширення кола акредитацій нових спеціальностей, розвиток системи заочного та дистанційного навчання, створення системи сертифікації авіаційних фахівців. Також тут проводять ґрунтовну роботу щодо виховання власних наукових та педагогічних кадрів. Виконання цих завдань дозволяє рухатися шляхом розвитку та зміцнює освітні позиції інституту і військового університету в цілому.

До речі, для підготовки закордонних фахівців тут впроваджені всі міжнародні освітні стандарти та існує Центр освіти іноземних громадян. Спілкування відбувається українською, англійською та іншими мовами. Для цього кожен викладач володіє мовою Туманного Альбіону на рівні не нижче ніж «В-2», що визначено Асоціацією мовних експертів ALTE як «просунутий». Нещодавно два викладачі успішно пройшли курси підвищення кваліфікації на базі одного з польських навчальних закладів, розташованого в місті Седлеце. У планах керівництва — направлення й інших педагогів у подібні закордонні відрядження.

— Завданнями Центру освіти іноземних громадян є підготовка іноземців за освітніми ступенями «бакалавр», «магістр», а також для навчання в аспірантурі та докторантурі. Також працівники цього структурного підрозділу інституту вивчають потреби гостей України, стежать за дотриманням академічної, фінансової та побутової дисципліни. Водночас проводять культурно-виховну роботу з іноземними громадянами. Все це робиться для підняття престижу української освіти та сприяє збільшенню кола наших нових студентів, — розповів Юрій Шевяков.

У години позааудиторної роботи викладачі знайомлять представників країни світу з  нашими національними цінностями. А іноземні студенти, зі свого боку, розказують про свої народні обряди та звичаї. Наприклад, у травні День вишиванки вже став у навчальному закладі неформальним днем національного одягу, коли всі приходять у своїх традиційних костюмах.

Варто сказати, що з першого дня створення інституту весь науково-педагогічний колектив наполегливо працює над сертифікацією роботи. Або, кажучи простими словами, постійно розширює спектр напрямків підготовки фахівців. Для цього проводять переговори з багатьма міжнародними організаціями. В результаті, за короткий час біографії інституту, дипломи їхніх випускників стали важити на рівні із подібними документами провідних навчальних закладів.

Професія пілота вабить справжніх романтиків

Варто зазначити, що багатьох потенційних студентів приваблює спеціалізація «льотна експлуатація повітряних суден».

На початковому етапі підготовки пілотів студенти навчаються за програмою PPL, що передбачає не менше ніж 45 годин нальотного часу на легкомоторних літаках. На старших же курсах, подолавши первинну підготовку, майбутні підкорювачі п’ятого океану вже вчаться за програмою CPL.

Для проведення сертифікованої підготовки пілотів відповідно до вимог авіаційних правил України та ІКАО в інституті працює навчально-тренувальний центр підготовки авіаційного персоналу та льотних екіпажів цивільної авіації. Фахівці цього структурного підрозділу інституту намагаються створити в себе дружню атмосферу та активно використовують методи індивідуального підходу в навчанні. Тобто всі практичні заняття відбуваються в маленьких групах, і акцент роблять на якість здобуття професійних навичок.

— На початкових етапах навчання зі студентами льотних спеціальностей працюють найкращі колишні військові льотчики, за плечима яких десятки років практичних польотів. Після здобуття первинних знань та навиків хлопців та дівчат допускають до льотної практики на цивільних аеродромах Харківщини, Полтавщини та Київщини, — уточнив начальник інституту.

Звісно ж, усі студенти-пілоти мріють про керування такими потужними бортами як Boeing737 чи іншими повітряними суднами.

Саме за дитячою мрією кольору неба торік пішла Анастасія Рудакова, коли вступила на перший курс.

— У моїй сім’ї ніколи не було льотчиків, — розповідає Анастасія. — Але я про це думала приблизно з четвертого класу і до випуску зі школи визначилася остаточно. Батьки всіляко намагалися запропонувати вибрати інший професійний шлях, але врешті погодилися зі мною. Поки що опановую різні складні дисципліни. Наступного ж року вперше піднімусь у небо на легкомоторному літаку. Наразі не дочекаюся літа 2022 року, коли зможу вперше піднятися в небо. Знаю, що серед пілотів цивільних авіаліній з різних причин вкрай мало жінок. Проте вірю, що зможу пройти всі випробування підготовки та довести свою здатність керувати залізною птицею.

Курсом подальшого розвитку

З моменту створення факультету підготовки цивільних фахівців за контрактом і за час існування інституту відбулося 30 випусків. Близько 5400 громадян України та інших держав стали бакалаврами, спеціалістами чи магістрами.

Дійсно, чимало вже зроблено за коротку біографію інституту цивільної авіації ХНУПС. Проте зупинятися на досягнутому тут не збираються і наразі активно працюють над удосконаленням навчального процесу.

— Ми є великою багатонаціональною сім’єю і не можемо опустити своєрідну планку подальшого розвитку. Тож на найближче майбутнє перед нашим колективом стоятимуть завдання, як-от: отримання міжнародного сертифіката АТО для самостійної підготовки цивільних пілотів, покращення нашої навально-матеріальної бази тощо. Зауважу, що все це відбуватиметься на тлі створення в нас сприятливих соціальних і психологічних передумов для гармонійного розвитку студентів, — підсумував Юрій Шевяков.

Довідково. Інститут цивільної авіації створено у 2017 році за рішенням Міністра оборони України від 18.05.2017 № 8649/3 та згідно з наказом начальника університету від 26.05.2017 № 1038. У його стінах відбувається підготовка пілотів цивільної авіації, фахівців з обслуговування повітряних суден, знавців інформаційно-телекомунікаційних систем, метрологів та за іншими напрямками. Всі випускники отримують дипломи бакалавра чи магістра.

Фото автора та з архіву ІЦА ХНУПС

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Данія підписала угоду про продаж 24 винищувачів F-16 Аргентині

Данія підписала угоду про продаж 24 винищувачів F-16 Аргентині

Данія підписала з Аргентиною угоду про продаж 24 винищувачів F-16 на суму близько 2,1 мільярда крон (300 мільйонів доларів).

ОК «Південь» очолив бригадний генерал Геннадій Шаповалов

ОК «Південь» очолив бригадний генерал Геннадій Шаповалов

Командувачем військ оперативного командування «Південь» призначений бригадний генерал Геннадій Шаповалов.

Нові F-16 прибудуть до Румунії для навчання українських пілотів

Нові F-16 прибудуть до Румунії для навчання українських пілотів

До Європейського центру підготовки пілотів F-16 в Румунії, де зокрема проходять навчання українські пілоти, прибудуть ще три винищувачі F-16 Королівських ВПС Нідерландів.

До 21 квітня триватиме реєстрація кандидатів на перші в історії зимові «Ігри Нескорених — 2025»

До 21 квітня триватиме реєстрація кандидатів на перші в історії зимові «Ігри Нескорених — 2025»

Національний відбір для участі в «Іграх Нескорених — 2025» відбудеться з 31 травня по 2 червня в Києві. Реєстрація кандидатів до національної команди вже відкрита та триватиме до 21 квітня.

Забруднював землі оборонного заводу: у Львові повідомлено про підозру директору фірми

Забруднював землі оборонного заводу: у Львові повідомлено про підозру директору фірми

Директор львівського підприємства через забруднення земель оборонного заводу завдав Львівській територіальній громаді збитків на суму понад 14,5 млн гривень.

Президент України підписав закон про мобілізацію

Президент України підписав закон про мобілізацію

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію. 

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій у 155 окремий батальйон територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Кухар-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Водій-радіотелефоніст

від 20000 до 120000 грн

Чернігів

119 ОБр Сил ТрО

Водій-електрик 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Старший сапер

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Розвідник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго