ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

І янголи бувають диверсантами

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 11 Березня 2021, 14:02

Десантник «Ангел» пройшов серйозну диверсійну підготовку в підрозділі спеціального призначення, весь офіцерський склад якого мав реальний бойовий досвід. Утім, доля його склалася так, що війну на Донбасі він розпочав у добровольчому підрозділі. В одному із боїв, уже в лавах ЗСУ, він втратив обидві ноги…

Київський військовий шпиталь. «Ангел» – старший стрілок Михайло Лупейко – сидить на ліжку в палаті для важкопоранених. На відміну від більшості інших, не ховає від сторонніх оголені кукси ампутованих вище колін ніг. Чоловік абсолютно врівноважений і доброзичливий. Спостерігаю таке не вперше і знаю, що це властиво дуже сильним людям, здатним контролювати найпотужніші емоції.

– Бачу, друже, допомога психолога тобі не потрібна. – Усміхаюся.

– Відвідує нашу палату одна чарівна й неабияк розумна жінка, професійний медик-психолог, яка намагалася допомогти раніше. – Відповідає Михайло. – Я спочатку відбувався від неї жартами. А коли це не подіяло, розповів їй та показав відеозаписи, як під час кількох буремних періодів у нашій країні сам збирав, виводив на мітинги протесту по п`ятсот і більше чоловік, не допускаючи жодного насильства з опонентами.

При цьому принципово не був членом політичних партій або рухів. Знання ж із загальної психології та психології поведінки натовпу здобував не один рік самоосвітою. Певна мудрість приходила з не раз м`ятими боками – якщо помилявся у виборі лінії поведінки з людьми. Додайте два з половиною роки війни в лавах добробату, ЗСУ, в роті капітана «Вітра», якого за непересічність знає вся країна…

Солдатом «Ангел» марив про офіцерську кар`єру, однак доля розпорядилася по-своєму: через сімейні обставини мусив повернутися у цивільне життя, переїхати мешкати до Криму. А з початком війни на Донбасі мимоволі потрапив у добробат.

Син кадрового військового «Ангел» строкову чесно відслужив у 1-й аеромобільній дивізії. Залишився у війську надстроковиком, пройшовши серйозну диверсійну підготовку в підрозділі спецпризначення, весь офіцерський склад якого мав реальний бойовий досвід. Почав подумувати про офіцерську кар`єру, однак доля розпорядилася по-своєму: через сімейні обставини Михайло мусив повернувся у цивільне життя, переїхати мешкати до Криму.

Потім брав участь у двох революціях – Помаранчевій та Гідності, а з початком війни подався на Донбас. У Збройні Сили одразу не потрапив, бо особова справа спецпризначенця «загубилася» у кримських військкоматах. Але в один із добробатів його прийняли, мов рідного. Слухаючи лаконічні розповіді чоловіка про нескінченні виснажливі бої, дивуюся глибині його тактичних знань. Цікавлюся, звідки вони в нього, бо ж на посаді старшого стрілка їх не здобудеш.

Між боями й обстрілами на шахті «Бутівка» під Донецьким аеропортом «Ангел» буквально переслідував свого легендарного командира, просячи допомогти освоїти бойовий статут у частині роти в теорії й на практиці. А практики було, хоч відбавляй

– Справжні військові знання були чи не найголовнішою причиною, з якої я добився переводу до ЗСУ, – розповідає Михайло. – Добробатівці, на мою думку, на початковому етапі війни гідно воювали не стільки за допомогою знань й умінь, скільки завдяки силі духу. Якось на Світлодарській дузі шанований нами за відвагу командир наказав у лоб атакувати гарно укріплений блокпост – без попередньої розвідки, підтримки техніки й артилерії. Я тоді вже як «Отче наш» знав бойовий статут у частині відділення і взводу. Почав його переконувати: мовляв, схаменися, друже, там на сто відсотків влаштована пастка. Доводив, що «сепари» тут воюють напрочуд грамотно, напевне, вже пройшли російський вишкіл. Не вговорив, й у нас були втрати…

У Збройні Сили Мишко перевівся до підрозділу відомого усій країні офіцера 93-ї бригади на позивний «Вітер», який за рік війни доріс від солдата-стрілка до командира механізованої роти. Між боями й обстрілами на шахті «Бутівка» під Донецьким летовищем «Ангел» буквально переслідував цього офіцера, просячи допомогти освоїти бойовий статут у частині роти в теорії й на практиці. Герой, звісно, в такому навчанні відмовити не зміг, а практики було хоч відбавляй…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Президент: Можемо зараз не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед

Президент: Можемо зараз не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед

Про це Володимир Зеленський сказав у своєму зверненні до учасників засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн».

СБУ відреагувала на погрозу з боку білорусі щодо удару по лікарнях в Києві

СБУ відреагувала на погрозу з боку білорусі щодо удару по лікарнях в Києві

Служба безпеки України прокоментувала заяву керівника кдб білорусі, який пригрозив про наміри рф здійснити ракетний удар по двох київських лікарнях, одна з яких дитяча.

росіяни 79 разів за добу атакували позиції Сил оборони

росіяни 79 разів за добу атакували позиції Сил оборони

Ворог завдав 1 ракетного та 67 авіаційних ударів, здійснив 54 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Норвегія надасть $13,7 млн для обслуговування українських танків Leopard

Норвегія надасть $13,7 млн для обслуговування українських танків Leopard

Обслуговування буде відбуватися в спеціальному центрі у Польщі.

Антикорупційна рада при МОУ підбила підсумки роботи

Антикорупційна рада при МОУ підбила підсумки роботи

Наступні вибори до Громадської антикорупційної ради при Міністерстві оборони України будуть оголошені найближчим часом, строк її роботи буде збільшений до двох років.

Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Загалом таких вагонів вже 66, до кінця року планується зробити ще 4 такі вагони.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

сапер 144 окремої піхотної бригади

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Житомир та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Житомир, Житомирська область

Начальник групи секретно-документального забезпечення, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Дніпро

Комендатура військових сполучень (Дніпро)

Мінометник. Обирай посаду зараз, не чекай поки тебе розподілять!

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Лікар медичного пункту

від 27800 до 30270 грн

Миколаїв, Миколаївська область

Командир бойової машини піхоти – командир відділення

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область