ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Загроза демократії чи елементарна інформаційна гігієна?

Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 21 Січня 2021, 16:42

Раніше, в «темні» тоталітарні часи, люди чітко розуміли, що вони нічого не вирішують, що нічого не можна змінити в рішеннях, які ухвалює влада. Своїми діями громадяни намагалися лише не погіршувати наявний стан справ, ситуацію в країні  — для себе і для близьких.

Старші люди найменш захищені від маніпулювання свідомістю

Проте нині модель змінилася, і дехто хибно зрозумів зміни, дехто — цинічно цим користується. Засновниця волонтерської організації «Як не стати овочем» Оксана Мороз зауважує: «Кожен впливає абсолютно на все, однак при цьому відсутній ключовий момент — кожен реально впливає на все, лише коли він: високоосвічений; володіє актуальною і достатньою інформацією; розуміє чинні процеси, розуміє, як працює економіка і політика…»

У відеороликах на каналі з однойменною назвою «Як не стати овочем» авторка намагається навчити простих людей тямити, що ними маніпулюють, що перед ними фейк, та як не піддатися їхньому впливу. Зокрема у випуску «Демократія vs інформаційна гігієна» розповідається, що нині створена видимість інформаційної відкритості й доступності будь-якої інформації, проте «банально людина не може розібратися, що з цього основне і що потрібно вивчити», – каже Оксана Мороз.

За словами колишнього фахівця з піару, особливо це стосується старшого покоління — їх кількісно більше, вони – більша електоральна сила. «Проте вони найменш розуміють наслідки своїх рішень, — зауважує Мороз. — Рівень їхньої сучасної освіти наближається до нуля».

Колишній спеціаліст із маніпулювання свідомістю мас звертає увагу, що старше покоління, попри досвід і почасти активну життєву позицію, має найслабший інформаційний імунітет. Такі люди абсолютно не захищені від «інформаційних вірусів», які наситили сучасний простір мас-медіа та інтернету.

 

«Де факто ми живемо в демократії, — говорить Оксана Мороз. — Але це квазідемократія, ближча до диктатури». За її словами, від початку відбудови демократії вже витрачені мільярди і роки часу, але з наявним рівнем інформаційної гігієни всі реформи натикаються на супротив.

Мороз уважає, що поступ демократії без критичного сприйняття інформації з легкістю руйнується олігархами та популістами, які тягнуть суспільство «то до Москви, то куди їм ще вигідно». «Красивому фейку вірять швидко, а в правді потрібно переконувати», — ділиться Оксана Мороз.

Фахівець підкреслює, що відсутність інформаційної гігієни гальмує незалежність України. Проте, це проблема не лише нашої держави. На думку експертки, це проблема «всіх країн, які сформувалися вже в той період, коли розпочалася цифрова ера». Причина — у бракові інституцій, які б «нормували» нас і показували, де фейк, а де правда. «На жаль, ми серед таких демократій», — говорить Оксана Мороз.

За словами засновниці волонтерського проєкту, нашим людям потрібні інституції, на які можна спертися, і в рішеннях яких люди би не сумнівалися. «А популісти ведуть нас туди, куди вигідно їм», — повторює Мороз.

Це відео — своєрідний анонс курсу інфогігієни «Як не стати овочем», яке Оксана радить усім. Адже зараз «саме той момент, коли ми можемо зупинитись і навчитися самі інформаційній гігієні, яка допоможе розбудувати нам країну й побудувати реальну демократію».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Провідний бухгалтер

від 22000 до 52000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Водій-електрик, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Навідник ЗУ 23-2

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Зв’язківець (за контрактом ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Стрілець у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область