ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

ВМС 2020: в одному фарватері з провідними флотами світу

Публікації
Прочитаєте за: 7 хв. 28 Грудня 2020, 10:53

Швидке поширення світом небезпечної коронавірусної інфекції, яке розпочалось наприкінці минулого року, поставило під загрозу проведення більшості заходів міжнародного військового співробітництва у Військово-Морських Силах Збройних Сил України. Проте наші військові моряки у тісній співпраці із закордонними партнерами зуміли, змінивши формат та перевівши спілкування в онлайн режим, реалізувати практично всі заплановані на 2020 рік спільні заходи. Чи не наймасштабнішими з них за кількістю залучених країн стали ювілейні, двадцяті, міжнародні навчання «Сі Бриз».

«Сі Бриз – 2020»

Цьогорічний «Сі Бриз» проводився без сухопутної компоненти, лише на морі та в повітрі. Проте навіть такий формат навчання дозволив залучити близько двох тисяч осіб із восьми країн, а також понад 20 кораблів, а також літаки, гвинтокрили тощо. Загалом у навчанні, окрім України і США, взяли участь військові Болгарії, Грузії, Норвегії, Румунії, Іспанії та Туреччини.

Однією з особливостей цьогорічних навчань була спільна дистанційна робота двох штабів, з яких, власне, здійснювалось управління «Сі Бризом – 2020». Один штаб знаходився безпосередньо в Одесі, а другий – у місті Рота (Королівство Іспанія) в морському операційному центрі 60-го з’єднання надводних кораблів 6-го флоту ВМС США. Це було своєрідним ноу-хау як для українських військових моряків, так і для наших американських партнерів. Робота штабів велася в режимі постійного обміну інформацією. Дистанційно проводилося планування всіх заходів, а потім – практична реалізація безпекових операцій у Чорноморському регіоні.

Ще однією особливістю навчань стало те, що під час виконання спільних дій вперше було відпрацьовано елемент практичних стрільб щодо знищення морських цілей із застосуванням озброєння вертольота. Крім того, вперше в рамках «Сі Бризу» проведено ескортування патрульного протичовнового літака P-8 Poseidon ВМС США. 

Усі завдання маневрів у Чорному морі були виконані у повному обсязі. За словами керівників «Сі Бризу», ці навчання вкотре продемонстрували високий рівень співпраці між Україною та США та регіональними союзниками і партнерами для забезпечення готовності та оперативної сумісності в Чорноморському регіоні.

Зазначимо, що за практичними діями у морі багатонаціональних корабельно-катерних груп морської компоненти навчань «Сі Бриз –2020»   традиційно пильно стежили кораблі Чорноморського флоту РФ.

Riverine-2020

Спільне навчання Військово-Морських Сил України та Військово-Морських Сил Румунії Riverine-2020 проводилося вже третій рік поспіль, починаючи з 2018 року. Воно спрямоване на зміцнення регіональної безпеки, забезпечення стабільності та покращення рівня взаємодії та сумісності між флотами двох країн. Маневри дають змогу натренувати та підготувати багатонаціональні корабельно-катерні тактичні групи до проведення операції з безпеки на річці Дунай. Під час навчання всі тактичні елементи відпрацьовувалися за стандартами НАТО.

Цього року учасники Riverine під час переходу Дунаєм відпрацювали елементи тактичного маневрування з урахування особливостей навігації на судноплавних річках, патрулювання водних шляхів, тренувалися в організації зв’язку та взаємодії з літальними апаратами ВМС ЗС України.

Також військові моряки двох країн уперше провели тренування з бойового тралення окремих ділянок акваторії річки та відбиття повітряного нападу противника.

За останні роки співпраця між ВМС Румунії та України проходить етап інтенсивного розвитку завдяки участі румунських та українських військових моряків у спільних навчаннях підготовки на морі, а також у галузі військово-морської освіти шляхом розширення навчальних партнерських відносин. Військово-морські сили Румунії вважають, що участь у спільних навчаннях з ВМС України вносить вагомий внесок у посилення транскордонної співпраці, підвищення рівня готовності та підтримує розвиток двосторонніх відносин з метою підтримки безпеки в районі Дунаю.

Від ВМС Румунії у навчальних заходах взяли участь два броньовані кораблі 67-ї дивізії артилерійських носіїв, два річкові кораблі 88-ї дивізії «Річкові кораблі», річковий буксир 131-ї дивізії кораблів матеріально-технічного забезпечення та вертоліт Puma Naval з 256-ї групи вертольотів. Окрім іншого, залучені військові структури виконали разом з українськими кораблями, а також з кораблями Морської охорони Державної прикордонної служби України і прикордонної поліції Румунії тактичні маневри, оглядові та контрольні вправи на підозрілих суднах, буксирувальні навчання та навчання з  реагування на надзвичайні ситуації.

Warrior Watcher-2020

Восени на базі навчального центру ВМС України пройшло друге спільне українсько-британське навчання Warrior Watcher-2020. Окрім представників ЗС Великої Британії і ВМС України, до них залучились військовослужбовці вітчизняних Повітряних Сил.

Протягом двох тижнів учасники ознайомились з теоретичними основами планування та оцінки ризиків захисту аеродромів і критичних об’єктів інфраструктури за стандартами НАТО. Також, після завершення теоретичного курсу, було відпрацьовано практично на картах плани охорони та оборони аеродромів за трьома кардинально різними сценаріями. 

За вхідні дані британські колеги надали інформацію реально наявних у них аеродромів, що зробило тренування цікавим та дозволило відпрацювати методики планування охорони та оборони аеродромів, які застосовується у ЗС Великої Британії. Зі свого боку під час обговорень українські воїни розповіли іноземним колегами про ті підходи та стандарти, які застосовуються у нас. 

Наразі вже подано пропозиції щодо проведення навчань на наступний рік. Заплановано, що треті Warrior Watcher будуть проведені на базі одного з аеродромів Повітряних Сил ЗС України  із залученням представників ВМС України ті інших силових структур. Так учасники зможуть застосувати сценарії, які відповідатимуть нашій місцевості та безпековим викликам.

PASSEX 

Спільні тренування типу PASSEX проводяться між флотами різних країн, щоб забезпечити можливість спілкуватися та співпрацювати у часи війни чи гуманітарної допомоги. У 2020 році корабельно-катерні групи ВМС ЗС України провели з нашими партнерами низку тренувань цього типу в акваторії Чорного моря. 

Серед іншого можна відзначити спільні маневри наших військових моряків із залученням флотів країн Середземного і Чорного морів, постійної протимінної групи НАТО № 2 (SNMCMG2), есмінця Королівських ВМС Великобританії Dragon.

Під час виконання завдань у відкритому морі кораблі ВМС України, США, Великої Британії, Греції, Італії, Болгарії, Румунії, Туреччини відпрацювали низку вправ з підвищення взаємосумісності у відповідності до стандартів Північноатлантичного альянсу.

Основна увага приділялась вдосконаленню навичок та дій екіпажів кораблів під час виконання завдань у складі корабельно-катерних груп. Після зустрічі кораблів у запланованій точці та проведення візуального розпізнавання, силами та засобами держав-членів та партнерів НАТО було відпрацьовано низку спільних корабельних вправ, серед яких: «проводка за тралами», «буксирування пошкодженого корабля», групове тактичне маневрування тощо.

— Спільні тренування з військовими кораблями наших партнерів — це досвід, який дає змогу вдосконалювати взаємосумісність, щоб бути готовими разом стати на захист безпеки, стабільності та миру в Чорноморському регіоні. Тому тренування типу PASSEX є чудовою нагодою для вдосконалення майстерності, морської виучки та обміну досвідом між екіпажами кораблів різних держав. Ми маємо намір і надалі поглиблювати партнерство та розширювати співробітництво у військовій сфері з нашими стратегічними партнерами, — зазначив командувач Військово-Морських Сил ЗС України контр-адмірал Олексій Неїжпапа.

«Об’єднані зусилля»

І наостанок – під час осінніх стратегічних командно-штабних навчань «Об’єднані зусилля — 2020», окрім українських військових, у них взяли участь підрозділи збройних сил країн-членів НАТО, зокрема США та Великої Британії. «Об’єднані зусилля – 2020» стали першим масштабним заходом після долучення України до Програми розширених можливостей НАТО (Enhanced Opportunity Program). Свою важливу роль у навчаннях відіграли і Військово-Морські  Сили ЗС України.

На початку запланованих маневрів екіпажі кораблів у місці постійного базування поповнили необхідні запаси та відпрацювали завдання з підготовки до бою та походу. Висуваючись у район виконання завдань, тактична група пройшла суднохідним каналом Бузько-Дніпровського лиману, після чого виконала елементи спільного маневрування у морі.

 

Тренування продовжились й під час якірної стоянки на незахищеному рейді. Уже в темну пору доби військові моряки за допомогою корабельного обладнання здійснили спуск на воду та підйом швидкісних моторних човнів, а також зближення та швартування кораблів групи один до одного.

Щоб виконати визначені умовами навчання завдання, корабельній тактичній групі ВМС ЗС України потрібно було здійснити перехід Чорним морем та  забезпечити висадку морського десанту на необладнану ділянку узбережжя, захоплену умовним противником. Для цього кораблі групи пройшли визначеним маршрутом, рейдовий тральщик «Генічеськ» провів їх через заміновану водну ділянку, після чого екіпажі відбили напад ворожих артилерійських катерів.

Перед десантуванням морської піхоти команди корабельної тактичної групи розвідали можливості противника на ділянці висадки морської піхоти, та, за допомогою штатного озброєння, знищили вогневі засоби ворога. В межах навчань Військово-Морські Сили також випробували ефективність застосування піхотних зразків озброєння з кораблів та суден по берегових цілях.

Після подавлення вогневого спротиву противника до справи взялися морські піхотинці ВМС ЗС України. На транспортних суднах та швидкісних катерах WillardSeaForce підрозділи бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського, посилені мінометним розрахунком, висадилися на берег визначеного району. На підтримку морпіхів керівництво стратегічного командно-штабного навчання «Об’єднані зусилля — 2020» відправило в глиб оборони противника повітряний десант піхотинців бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського. За результатами проведеної десантної операції наші військовослужбовці зайняли панівну висоту та зуміли утримати берег від нападів умовного противника. 

Усі заходи на морі проводились у тісній взаємодії з учасниками інших компонентів навчань та під чітким керівництвом органів управління стратегічного та оперативного рівнів.

Фото: Інформаційна редакція АрміяInform (м.Одеса)

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні України ворог активно застосовує FPV-дрони — за добу понад сотню атак

На півдні України ворог активно застосовує FPV-дрони — за добу понад сотню атак

У прифронтових регіонах на півдні України російські окупанти продовжують тероризувати мирне населення, використовуючи FPV-дрони.

На Бахмутському напрямку спалили бронетехніку ворога

На Бахмутському напрямку спалили бронетехніку ворога

Воїни 5-ї Окремої штурмової Київської бригади завдали ударів по танках і БМП росіян, які намагалися наступати.

Українська військово-медична академія розпочала навчання для слухачів «Офіцерського курсу»

Українська військово-медична академія розпочала навчання для слухачів «Офіцерського курсу»

Українська військово-медична академія Медичних сил Збройних Сил України розпочала навчання для слухачів програми «Навчальний взвод резерву офіцерського складу».

На півдні за добу зафіксували проліт 64 розвідувальних БПЛА

На півдні за добу зафіксували проліт 64 розвідувальних БПЛА

Окупанти тиснуть артилерійськими обстрілами, завдають авіаційних ударів, застосовують велику кількість ударних дронів різних типів, не припиняють аеророзвідку.

На березі річки затримали волинян, які намагалися переправити ухилянтів до Польщі на човні

На березі річки затримали волинян, які намагалися переправити ухилянтів до Польщі на човні

Оперативники Волинського прикордонного загону у взаємодії з польськими колегами викрили протиправну діяльність з незаконного переправлення осіб через кордон.

У Міноборони прокоментували можливість вручення повісток за кордоном

У Міноборони прокоментували можливість вручення повісток за кордоном

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін прокоментував можливість вручення представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки повісток українським військовозобов’язаним чоловікам за кордоном.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Львів

Червоноградський РТЦК та СП

Діловод служби пального та мастильних матеріалів

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Водій-електрик такелажного відділення

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Офіцер, військовослужбовець ЗСУ

від 24000 до 120000 грн

Харків, Харківська область

Механік-водій, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область