ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Армійський 2020-й: чим запам’ятався на Західних теренах держави

Публікації
Прочитаєте за: 9 хв. 23 Грудня 2020, 18:48

Високосний 2020-й був справді непростим. Ми всі вчилися тримати удар нових викликів і загроз. Упродовж цього року українське військо брало у формуванні новинного порядку денного досить активну участь.

Зокрема на Західних землях держави, а саме у Львівській, Івано-Франківській і Закарпатській областях відбулося достатньо масштабних подій, так чи інакше пов’язаних з армійськими реаліями. Пригадаймо разом, як це було!

За Карпатами й воювали, й будували!

Почнімо, напевно, із Закарпаття, де навесні цього року відбулися потужні навчання підрозділів Десантно-штурмових військ ЗСУ. Марунові берети однієї з бригад українських ДШВ буквально збурили цілу область. Підняті за раптовим сигналом десантники здійснили тривалий марш на техніці. Діяли вони й у Карпатах, де в гірській місцевості виконали низку навчально-бойових завдань. Зокрема десантування десантно-штурмових груп на гірські перевали, взяття під контроль важливих ділянок місцевості, об’єктів.

Дії десантників забезпечували літаки винищувальної, розвідувальної та транспортної авіації Повітряних Сил, транспортно-бойові вертольоти армійської авіації та інженерні підрозділи Сухопутних військ ЗС України.

Кульмінація маневрів відбулася на військовому полігоні поблизу Ужгорода, де за діями підрозділів спостерігали Президент України Володимир Зеленський, Міністр оборони України Андрій Таран, Головнокомандувач ЗС України генерал-полковник Руслана Хомчак і командувач ДШВ ЗС України генерал-лейтенант Євген Мойсюк.

На гірському полігоні, за планом навчання, десантно-штурмові підрозділи за підтримки авіації Повітряних Сил та армійської авіації Сухопутних військ відпрацювали блокування та знищення об’єктів умовного противника.

Після дорозвідки противника, завдання по ньому авіаударів і вогню артилерії в бій вступив десантно-штурмовий загін. Висадку з вертольотів проводили комбіновано — по-штурмовому й посадковим способом. Десант захопив вигідний рубіж, забезпечив розгортання й уведення в бій основних сил тактичної групи. За підтримки бронетехніки БТР-80 і легкоброньованих автомобілів HMVWY підрозділи десантників висунулись на рубіж переходу в атаку, стрімко захопивши опорний пункт противника.

Окрім цього, під час одного з етапів практичних дій відпрацьовано питання поповнення запасів матеріально-технічних засобів підрозділів, які діють у відриві від основних сил. Доставлення вантажів здійснено за допомогою новітніх керованих систем точного десантування, що є на озброєнні ДШВ. Десантування відбулося з військово-транспортного літака Ан-26.

Там же до уваги перших осіб подали низку новітніх і модернізованих зразків стрілецької зброї, що перебувають на озброєнні Десантно-штурмових військ та інших армійських підрозділів. Також доповнили експозицію перспективні системи стрілецького озброєння вітчизняного виробництва.

Не менш важливим стало й новосілля для військових «Закарпатського легіону». Повернувшись із фронту, воїни окремої гірсько-штурмової бригади ОК «Захід» заселилися в повністю реконструйоване військове містечко в Мукачеві. До слова, будували його військовики Державної спеціальної служби транспорту для побратимів-армійців. І встигли це зробити навіть в умовах карантину. Військовослужбовці 1-ї окремої бригади та 36-го шляхо-відновлювального полку якісно й у короткі терміни відремонтували казарми, їдальню, клуб, БПК, спортзал, збудували казарму поліпшеного планування, нові спортивні майданчики, добудували 41-квартирний будинок. Тож підрозділи «Закарпатського легіону» мають якісні умови для відновлення морально-психологічного стану й бойових здібностей після повернення з виконання завдань у районі проведення ООС.

А що ж на Прикарпатті?

Івано-Франківщина хоча й не стала у 2020-му ареною масштабних військових вишколів, а втім, зовсім без військових подій не залишилась. У Коломиї все місто радо зустрічало улюблених «Едельвейсів». Гірські штурмовики віддячили землякам, пройшовши вулицями міста урочистим маршем і парадом бойової техніки. Звісно, карантинних обмежень дотримувалися неухильно. Але чи можна сховати за захисною медичною маскою щиру усмішку радості, коли бачиш воїнів, які повернулися з війни?!

Військові не забарилися, прийшовши на допомогу землякам-прикарпатцям у скрутну годину. А саме у червні-липні, коли над карпатським регіоном пронеслася негода. Повені вирували кілька днів у червні. Через сильні дощі місцеві річки вийшли з берегів, прорвали дамби й підтопили населені пункти. В Івано-Франківській області, де негода зруйнувала близько двохсот мостів через гірські річки, військові інженери ОК «Захід» Сухопутних військ ЗС України наводили тимчасові переправи й понтони замість зруйнованих. Для переправ військові інсталювали важкі механізовані мости ТММ-3М. Такі, зокрема, встановлені в селі Волова. Ще одну переправу через річку Чорний Черемош встановили в районі Верховини.

Галичина: «Стрімкий тризуб» та американські «Скопи»

Традиційно впродовж багатьох років Львівщина стає ареною потужних міжнародних навчань Сухопутних військ під назвою Rapid Trident, які відбуваються на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки НАСВ. У 2020 році через пандемію COVID-19 проведення багатонаціональних маневрів зависло на середині. Проте вони таки відбулися, хоч і за меншої, ніж зазвичай, кількості країн-учасниць. Загалом на Львівщині зібралися близько 4 тисяч військовиків з 9 країн. Відкриття навчань у вересні відбулося за участю Президента України й багатьох високопосадовців сектору безпеки та оборони.

Та й самі навчання пройшли напрочуд динамічно. Військові різних країн, об’єднані у багатонаціональні підрозділи, вчилися протистояти ворогу. Тренувалися в боях в урбанізованій місцевості й у полі, шукали підпільні лабораторії, де проводились дослідження з небезпечними речовинами, за допомогою роботів знешкоджували ворожі міни, десантувалися з військово-транспортних літаків ПС України та ВПС США. Крім того, армійці із ССО разом з іноземними колегами випробували цікавинку — вперше на території нашої країни провели спільне десантування з американських військових конвертопланів Bell Boeing V-22 Osprey. Досвід видався надзвичайно вдалим, і наші спецпризначенці натякнули, що не проти повторити його ще.

Технічне підкріплення для війська

Буквально днями підприємства оборонного профілю, дислоковані в Західному регіоні країни, почали звітувати про виконання держоборонзамовлення для нашого війська. Відремонтовані й модернізовані руками працівників підприємств, що входять до ДК «Укроборонпром», танки й літаки вже відправлено у війська.

До прикладу, держпідприємство «Львівський бронетанковий завод», що входить до складу «Укроборонпрому», повідомило про успішне виконання державного оборонного замовлення й передачу армійцям фінальної партії бронетехніки. Мова йде про чотири модернізовані танки Т-64 та броньовану ремонтно-евакуаційну машину БРЕМ-2.

— Хоча підприємство відносно недавно (торік) освоїло капітальний ремонт і модернізацію Т-64, за неповні два роки ми передали понад 50 цих відновлених машин. Модернізовані танки отримали сучасні нічні приціли, новітні цифрові радіостанції, супутникові системи навігації, комплекти динамічного захисту й ще чимало додатків для ефективного виконання бойових завдань, — розповів директор заводу Віктор Андрощук. — Хочу зазначити, що капремонт з доопрацюваннями БРЕМ-2 ми робили вперше й відмінно виконали це завдання. Освоївши капітальний ремонт і модернізацію бронемашини, додали до свого портфеля фінальну БРЕМ. Відтепер підприємство може відновлювати й модернізувати всі види ремонтно-евакуаційних машин, які є на озброєнні ЗСУ. Ба більше, в нас готові виробничі площі й оснащення для виготовлення БРЕМ «Лев» і «Зубр».

Не пасе задніх і державне підприємство «Львівський державний авіаційно-ремонтний завод» — єдине в Україні, яке модернізує та ремонтує легкі фронтові винищувачі й винищувачі-бомбардувальники типу МіГ. На підприємстві працює близько 1000 фахівців. Нині завод опанував ремонт літаків МіГ-21, МіГ-23, МіГ-27 усіх модифікацій і МіГ-29.

А останній модернізований МіГ-29МУ1 львів’яни передали одному з підрозділів ПС ЗСУ буквально на початку грудня.

— Колектив «Львівського державного авіаційно-ремонтного заводу» з гордістю підходить до завершення робіт з модернізації кожного бойового літака. Літаки, які покидають Львів з нагоди визначних для захисників держави свят, особливо піднімають дух наших працівників. У кооперації з українськими підприємствами-партнерами, більшість з яких входить до складу ДК «Укроборонпром», проведено модернізацію та подовжено термін експлуатації літака МіГ-29МУ1. Його передача відбулася з невеликою затримкою, адже ключові для завершення робіт працівники нашого заводу й підприємства-партнера долали COVID-19. Кожен у колективі відчув, що робота стала відповідальнішою. Виконання держоборонзамовлення в умовах пандемії потребує не лише виробничої, а й самодисципліни. Допомагає розуміння ситуації нашими основними замовниками –— представниками Повітряних Сил і те, що авіаремонтні підприємства гуртуються навколо проблематики армії, — прокоментував завершення робіт і передачу замовникові літака МіГ-29МУ1 директор ДП «ЛДАРЗ» Дмитро Матрунчик.

Війна з невидимим ворогом

І якщо вже підбивати підсумки цього складного високосного року, то тему всесвітньої пандемії оминути все ж не вдасться. Військові лікарі Військово-медичного клінічного центру Західного регіону нарівні з цивільними колегами зустріли загрозу поширення небезпечної хвороби, як кажуть, лицем до лиця. І разом з іншими сплатили страшну ціну двобою з недугою. Так, від ускладнень, пов’язаних із захворюванням на COVID-19, у 2020 році помер начальник ВМКЦ ЗР полковник медичної служби Іван Гайда.

Начальник ВМКЦ ЗР полковник медичної служби Іван Гайда

Утім, навіть попри втрату колеги й керівника, військові лікарі мужньо продовжують боротьбу за здоров’я пацієнтів.

Додамо, що на базі ВМКЦ ЗР ще у квітні цього року відкрито лабораторію полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), де на безоплатно перевіряють усі зразки на наявність вірусу COVID-19.

Таких тестів уже зроблено тисячі. Крім того, військові медики постійно оновлюють базу медичного обладнання, щоб бути готовими до викликів, пов’язаних з поширенням інфекційної хвороби.

Нещодавно Військово-медичний клінічний центр Західного регіону отримав апарати штучної вентиляції легень. Кошти на закупівлю 30 апаратів ШВЛ Mindray SV300 та «Ювент-Т» виділило Командування Медичних сил ЗСУ. Це один з кроків посилення можливостей військових медиків у боротьбі з пандемією COVID-19.

Начальник Військово-медичного клінічного центру Західного регіону полковник медичної служби Юрій Подолян

— Від початку поширення коронавірусної інфекції наш центр надає весь спектр медичних послуг щодо діагностики й лікування захворювань на COVID-19, — розповів нещодавно призначений начальник Військово-медичного клінічного центру Західного регіону полковник медичної служби Юрій Подолян. — Маємо сучасну ПЛР-лабораторію, комп’ютерний томограф останнього покоління, кисневі концентратори й пульсометри, подаровані благодійниками й закуплені в межах постачання державним коштом. У нас працюють спеціалізовані інфекційні відділення й відділення реанімації для хворих з важким перебігом хвороби. Ці тридцять апаратів дозволять посилити наш потенціал у протистоянні інфекції. Як військові медики маємо бути готовими до найгірших сценаріїв розвитку ситуації.

Ці апарати ШВЛ працюватимуть не лише у львівському госпіталі, зазначають у ВМКЦ Західного регіону. У Львові залишається лише частина апаратів. Вони надійдуть у розпорядження медиків реанімаційних та інфекційних відділень військових госпіталів у зоні відповідальності ВМКЦ ЗР.

Фото та відео з архіву Львівського офісу АрміяInform,
Військового телебачення України, ДК «Укроборонпром»

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор систем звязку

від 20100 до 120100 грн

Коломия, Івано-Франківська область

Стрілець

від 35000 до 100000 грн

Київ

129 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

сапер, радіосапер

від 25000 до 130000 грн

Згурівка, Київська область

Командиp міномета, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Медична сестра, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Мінометник в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область