ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«І досі пам’ятаю дрижання землі від російських “Градів”…»

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Грудня 2020, 18:16

Старшого прапорщика Олексія Мусатова, військовослужбовця Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ», знають у всіх куточках України, де служать випускники цього славетного вишу. Механік, старший механік, інструктор, командир взводу– ось уже майже 20 років він є наставником чи не кожного курсанта, який уперше сідає за важелі танка, БТРа чи БМП на навчально-тренувальній базі інституту.

–Усю техніку в нашому парку знаю, як свої п’ять пальців, – усміхається Олексій. – Після строкової кілька років працював випробувачем у конструкторському бюро імені О. Морозова – освоював нові розробки харківських танкобудівників. А тепер навчаю хлопців і дівчат усьому, що знаю сам.

На техніці він знається бездоганно, тож навчає курсантів не лише водінню, а й ремонту та обслуговуванню.

– Переважна більшість випускників – технарі. І саме від їхніх умінь і навичок залежить не лише надійність зброї та машин, а й життя екіпажів, – говорить Олексій.

І він знає, про що говорить, адже у квітні 2014 року у складі ремонтно-евакуаційної групи в районі АТО відновлював пошкоджену в боях військову техніку.

– Бої тоді тривали щоденно, тож роботи нам вистачало, – пригадує Олексій. – Ремонтували все, що вдавалося витягнути з поля бою в перервах між обстрілами.

На той час чіткої лінії розмежування ще не було, позиції сил АТО та російських найманців змінювалися дуже часто. Іноді бувало, що коли ремонтники завантажували техніку, зовсім поруч розпочинався бій.

– Якось приїхали забирати БТР, почали вантажити на платформу, бо він був дуже пошкоджений, без коліс, як раптом з боку Слов’янська почалися прильоти,– згадує Олексій. –Ми посеред поля, БТР висить над тралом, неподалік рвуться снаряди. Дозу адреналіну тоді отримали добрячу, але все обійшлося – наша артилерія трохи заспокоїла ворога, і ми закінчили роботу.

Найбільше Олексієві запам’ятався кількаденний виїзд на Савур-могилу у серпні 2014-го, коли за неї точилося найзапекліше протистояння.

– Ми розгорнули ремонтний пункт біля підніжжя висоти й працювали там майже цілодобово, – ділиться спогадами Олексій. – Я на той час вже звик до боїв та обстрілів, але досі пам’ятаю дрижання землі під час розривів снарядів із «Градів», які летіли на нас, зокрема і з боку Росії.

Тодішнє відрядження Олексія Мусатова тривало майже півтора року. Нині він продовжує навчати курсантів тонкощам роботи військового ремонтника.

– Є така думка, що випускники за кілька років забувають наставників, – розмірковує Олексій. – Я з цим не зовсім згоден. Наші хлопці, які вже дослужилися до високих посад, добре пам’ятають нас і нашу науку. Під час зустрічі дякують нам, офіцерам, які їх виховували. Це не лише приємно, а й дуже важливо для нас. Отже, ми правильно їх навчали.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 50000 до 120000 грн

Дніпро

ТРО 234 бат 128 бригада ВЧ А7409

Водій-кранівник, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ

Стрілець-електрик (ДШВ)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Інженер відділу повірки та регулювання електровимірювальних і тепломеханічних приладів

від 28000 до 30000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Інженер відділу повірки та регулювання радіовимірювальних приладів, військовослужбовець

від 28000 до 30000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Стрілець-помічник.

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область