ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Самохідна гаубиця DANA-М2: без боєприпасів не продається

Новини Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 7 хв. 13 Листопада 2020, 17:13

На початку листопада АрміяInform опублікувала інтерв’ю з Начальником ракетних військ та артилерії — начальником управління РВіА командування підготовки Командування Сухопутних військ ЗСУ генерал-майором Андрієм Маліновським.

Мова в інтерв’ю, зокрема, йшла про перехід на стандарти НАТО і відповідно про поступову заміну артилерійських систем 2А36, 2А65, 2С19, 2С5 на 155-мм самохідні гаубиці на колісному шасі, заміну окремих типів самохідних гаубиць 2С1 та 2С3 на 155-мм самохідні гаубиці на гусеничному шасі і про можливість закупівлі іноземних виробів типу KRAB (теж з калібром 155-мм) з перспективою налагодити виробництво вітчизняних самохідних гаубиць на гусеничному ходу.

Серед іншого в матеріалі згадано, що на заміну причіпних гармат наразі розглядається питання закупівлі й постачання 152-мм самохідної гаубиці DANA -М2 виробництва Республіки Чехія.

Це викликало неоднозначну реакцію у деяких «інтерпретаторів»,які не звернули увагу, що питання надходження таких САУ із Чехії тільки розглядається. Що, до речі, підтвердили і противники закупівлі. Так, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін в коментарі зазначив: «На засіданні комітету з оборони заступник Міністра оборони Миронюк повідомив про намір МО закупити значну кількість самохідних гаубиць «Дана» М2…» Ще раз — мова йде тільки про наміри.

АрміяInform спробувала з’ясувати всі подробиці щодо самохідних гаубиць DANA-M2.

«Закупівля DANA-М2 запланована з відповідною кількістю боєприпасів різної номенклатури від компанії-виробника гаубиці»

— Вітчизняне серійне виробництво артилерійських систем на цей час не налагоджене. Враховуючи потребу Збройних Сил України та необхідність доукомплектування підрозділів самохідними гаубицями калібру 152 мм, у Міноборони здійснюють заходи щодо закупівлі 152-міліметрових самохідних гаубиць (далі СГ.—Ред.) DANA-M2 для потреб ЗСУ, — зазначили нам у Міністерстві оборони.

У відомстві підкреслили, що DANA-М2 є модернізованим у 2017 році варіантом 152-міліметрової СГ vz.77 DANA, яку виробляла компанія ZTS (Словаччина) наприкінці 1970-х років.

— Модернізацію проведено компанією ExcaliburArmy (Чеська Республіка.—Ред.), зразок має тактико-технічні характеристики на рівні сучасних світових аналогів та значно перевищує за параметрами СГ 2С3 «Акація». DANA-М2 оснащена сучасною автоматизованою (цифровою.—Ред.) системою керування вогнем, що дозволяє легко інтегрувати її до розвідувально-ударної системи ЗСУ. Але важливо, що закупівля СГ DANA-М2 запланована з відповідною кількістю боєприпасів різної номенклатури від компанії-виробника гаубиці, які мають покращені характеристики щодо дальності польоту пострілу, осколковості та фугасності, — зауважили в оборонному відомстві.

І додали, що закупівля DANA-М2 надає можливість доукомплектувати та переозброїти артилерійські підрозділи сучасними зразками артилерійського озброєння й інтегрувати їх у єдину систему управління та керування вогнем артилерії, що прийнята на озброєння Збройних Сил України та підвищити їхні бойові та маневрені можливості.

«Дани» зірвали вірменський контрнаступ 7-9 жовтня під Гадрут-Джабраїлом, за півтори доби перемололи танки, піхоту й тили вірменського контратакувального угруповання

Обговорення можливої закупівлі DANA-М2 за ці дні стало настільки бурхливим, що змусило радника української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання збройного конфлікту на Донбасі Олексія Арестовича теж висловити свою позицію. Зокрема він зауважив, що опубліковані на деяких інтернет-ресурсах тактико-технічні характеристики стосуються застарілої версії «Дана-77».

— Ми закуповуємо версію «Дана-2М», яка не знята з озброєння в ЗС Чехії і продовжує експлуатуватися, більш того — частину дійсно застарілих Дана «vz.77» у 2018 році почали модернізувати до рівня «Дана-2М», — підкреслив радник української делегації.

За його словами, модифікація «Дана-2М» — відносно нова розробка, вже з сучасним автоматизованим комплексом управління вогнем як окремої самохідної артилерійської установки (САУ.—Ред.), так і в складі підрозділу.

— Цей же комплекс успішно працює, взаємодіючи з БПЛА. ЗС Азербайджану, готуючись до конфлікту в Карабаху, закупили 36 таких САУ і вони в зв’язці з БПЛА діяли настільки ефективно, що серед фахівців, які спостерігають за ходом конфлікту, виник і утвердився напівжартівливій, але дуже серйозний маркер — «де «Дана», там перемога»… «Дани» зірвали вірменський контрнаступ 7-9 жовтня під Гадрут-Джабраїлом, за півтори доби перемололи танки, піхоту і тили вірменського контратакувального угруповання в щебінь, — зауважив Олексій Арестович.

Він додав: «Дани», які використовували ЗС Азербайджану, переграли далекобійні російські системи, які стоять на озброєнні ЗС Вірменії, і що «Дана-2М» є не тільки в Азербайджану (з 2017-го), а й у натовській Польщі.

За правильної організації навчання особового складу, дбайливої експлуатації та грамотного використання на полі бою DANA-М2 є грізною зброєю

Також з приводу спроможностей DANA-М2 висловився і автор «Українського мілітарного порталу» Олексій Зінченко.

За його словами, до плюсів DANA-М2 можна віднести значно більший ресурс шасі порівняно з гусеничними гаубицями 2С19 та 2С3 та кращу мобільність; зручність роботи розрахунку; високий рівень автоматизації процесів заняття вогневої позиції, наведення, заряджання та здійснення пострілу; велику швидкострільність та темп стрільби.

Водночас до недоліків автор відніс достатньо високий рівень складності експлуатації, що потребує високої кваліфікації розрахунку та обслуговуючого персоналу; наявність іноземного шасі, що робить процес експлуатації дорожчим; гіршу прохідність шасі в порівнянні з гусеничними аналогами на бездоріжжі.

Олексій Зінченко робить висновок: за бойовими можливостями й рівнем автоматизації DANA-М2 перебуває на рівні 2С19, яких у ЗСУ одиниці. І що за правильної організації навчання особового складу, дбайливої експлуатації та грамотного використання на полі бою, DANA-М2 є грізною зброєю, значно кращою за застарілі радянські 2С3М або буксировані артилерійські системи.

«Ця артилерійська система є колісною, що суттєво підвищує мобільність подібних підрозділів для їхнього оперативного переміщення на загрозливі напрямки»

За коментарем АрміяInform також звернулась і до директора інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергія Згурця.

—Почну з того, що власне інформація про закупівлю для потреб українського війська модернізованих 152-мм самохідних гаубиць DANA-M2 іноземного виробництва була озвучена начальником Ракетних військ і артилерії Сухопутних військ ЗС України генерал-майором Андрієм Маліновським. При цьому він, напевно, виходив з оцінки реальної ситуації й знання нагальної потреби артилерійських підрозділів у тому чи іншому озброєнні, — розповів Сергій Згурець.

Він зауважив, що в цій ситуації важко критикувати подібні рішення, адже ніхто краще за армійців не знає реального стану справ у військах.

— За нашими оцінками, самохідна гаубиця DANA-M2 є найтехнологічнішим зразком, що зумів витиснути максимальні можливості з систем калібру 152 мм, спираючись, зокрема, на автомати заряджання, на систему управління вогнем, яка дозволяє забезпечити значно кращі показники щодо виявлення цілей і підготовки гармати до стрільби, а також спираючись на можливості осучаснення боєприпасів калібру 152 мм. Тобто, враховуючи технічні можливості, цей зразок цілком відповідає тій ціні, що була заявлена, — підкреслив директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express.

Він висловив сподівання, що Міністерство оборони України, ухвалюючи подібне рішення, прогнозувало можливості інтеграції цієї машини в наявні системи управління вогнем, як поточні, так і перспективні, включно з інтеграцією з «Оболонь-А», що як раз дійсно дозволяє поєднати можливості цього комплексу управління вогнем артилерії з потенціалом системи управління, якій передбачений у DANA-M2.

— Сподіваюся, що ця інтеграція також попередньо обговорювалася й буде втілена на практиці. На мій погляд, є позитивом і те, що ця артилерійська система є колісною, що суттєво підвищує мобільність подібних підрозділів для їхнього оперативного переміщення на загрозливі напрямки або для ефективної реалізації стратегії «вистрілив-втік», щоб забезпечити більшу мобільність під час розв’язання питань контрбатарейної боротьби. Також сподіваюся, що оборонне відомство провело економічні оцінки, пов’язані із забезпеченням утримання наявних артсистем калібру 152 мм, включно з «Акацією» та «Гвоздикою», на найближчі 3-5 років. Якщо, скажімо, проведені розрахунки свідчитимуть, що впродовж цього часу нам немає сенсу і дуже дорого утримувати наявні гусеничні артсистеми і перехід на платформу «Дани» є економічно доцільнішим, то, вважаю, це також буде додатковим важливим аргументом на користь цієї самохідної гаубиці. Але це зовсім не означає, що ми забуваємо про реалізацію вітчизняного проєкту. Маю на увазі доведення до бойового стану власної розробки САУ «Богдана», зокрема з урахуванням того досвіду, якого набудуть наші військові за час експлуатації самохідної гаубиці DANA-M2 у військах, — підбив підсумок директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Молодший медичний працівник (військова служба за контрактом)

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

Краматорський РТЦК та СП

Військовий капелан

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Технік комплексів АСУ, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Стрілець

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв

Військова частина А3476

Командир катера

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ

C Engineer

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша