ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Про «таємниці» модернізації військово-промислового комплексу в світі

Лонгрід
Прочитаєте за: 5 хв. 4 Листопада 2020, 10:52

Досвід країн, перед якими стояли аналогічні українським виклики щодо створення потужного ОПК, свідчить: нам слід пройти поетапно важкий шлях. Держави, які ще вчора були тільки споживачами-імпортерами, нині є розробниками й виробниками сучасних зразків зброї. Про досвід Індії, Китаю, Пакистану, Туреччини, які з часом здолали величезні проблеми в «оборонці» і нині успішно постачають зброю власного виробництва своїм арміям й експортують її, читайте в АрміяInform.

Після розвалу армії та «завмирання» оборонних підприємств в Україні, важко, але під тиском обставин, особливо з початком російської агресії, розпочалося відновлення наявної техніки та створення нових зразків і зброї, які раніше наші підприємства не виробляли. Але попри постійний фінансовий «голод», низка українських підприємств зуміли вистояти й зберегти себе.

Індійський шлях: бажаєте постачати на індійський ринок свою зброю, навчіть її виробляти

У 2016 році голова Департаменту оборонної промисловості Індії Ашок Кумар Гупта заявив, що його держава готується за десять поточних років збільшити об’єми експорту озброєнь у 20 разів та ввійти до когорти світових лідерів. До 2025-го заплановано збільшити експорт озброєнь до 3 млрд доларів на рік. «Це дозволить не тільки просунутись вперед до мети самозабезпечення оборонною продукцією, а й створить можливості для трудової зайнятості населення», – зазначив голова департаменту Гупта.

У серпні 2020 року міністр оборони Індії Раджнатх Сингх зазначив, що оборонне відомство тепер готове до великого поштовху ініціативи «Атаманірбхар Бхарат» шляхом поетапного ведення «ембарго на імпорт 101 предмета» впродовж п’яти років.

Довідка: «Атаманірбхар Бхарат Абхиян» у перекладі – «самодостатня Індія» – визначений шлях прем’єр-міністром Індії Нарендри Моді для розвитку країни та перетворення її «на більшу та важливішу частину світової економіки». П’ять стовпів самодостатньої Індії становлять економіка, інфраструктура, технологічні системи, динамічна демографія та попит.

Індія – у першій десятці у світі за закупівлями зброї. Вона не тільки вміє добре обирати й закуповувати іноземну зброю, наразі ця країна збільшує іноземну частку в підприємствах оборонної промисловості з 26 % до 49%. При укладенні угод обов’язковою умовою є передача Індії технологій та створення спільних підприємств. Мета дуже проста: бажаєте постачати на індійський ринок зброю, навчіть нас її виробляти.

Наприклад, Індія закупила у США бойові гвинтокрили AH-64 Apache і одразу в країні створили спільне підприємство з компанією Boeing з виробництва запчастин.

У лютому 2020-го під час візиту до Індії президента США Дональда Трампа досягнуто домовленості про закупівлю американської зброї на суму 3 млрд доларів. Угода передбачає постачання військово-транспортних літаків С-130J, С-17А й C295W, патрульних літаків С-130J, С-17А й C295W, транспортних гвинтокрилів H-47 Chinook.

Звісно, що отримані Індією нові техніка і технології дозволять упевнено крокувати до мети – побудови потужного та сучасного військово-промислового комплексу.

Тонкощі в укладенні міжнародних угод на закупівлю зброї. Офсетні угоди

Важливим елементом модернізації та фінансової підтримки свого ОПК є застосування офсетних угод. Ними успішно користуються не тільки країни, які розвиваються, а й економічно потужні держави, зокрема, члени НАТО.

Довідка: офсет – вид компенсаційної угоди при закупівлі імпортної продукції, істотною умовою якої є виставлення зустрічних вимог інвестування частини коштів від суми контракту в економіку країни імпортера.

У 1989 році Саудівська Аравія підписала контракт із Францією на закупівлю трьох фрегатів вартістю 18 млрд франків. Згідно з контрактом реінвестовані в економіку Саудівської Аравії кошти – на рівні 35% від контракту.

Фрегат «Ель-Дамман» (F 3000 S) спроєктований та побудований французькою компанією DCNS для ВМС Саудівської Аравії

У 2000-му Норвегія уклала угоду з іспанською компанією «Емпреса Насьональ Базан» (нині «Ізар») і американською «Локхід Мартін» на будівництво п’яти фрегатів. Сума контракту – 2 млрд доларів. Згідно з офсетним контрактом 100% отриманих від Норвегії коштів згадані компанії зобов’язали впродовж десяти років інвестувати в економіку Норвегії.

Норвезький фрегат типу «Фрітьоф Нансен»

У 2020 році італійська компанія виграла контракт на проєктування й будівництво фрегата нового покоління FFG для ВМС США. Кораблі планують зібрати у штаті Вісконсин на підприємстві Marinette Marine. Серію з 20 кораблів споруджують не в Італії, а у США. Американський флот отримує кораблі, американські робочі – заробітну платню, в цілому кошти, витрачені іноземною компанією, залишаться в американській економіці.

Турецький танк «Алтай» – результат розвитку місцевої «оборонки»

Наведені приклади добре ілюструють ефективність застосування офсетних угод як засобу запобігання вимивання коштів із економіки країни. Брати позики за кордоном та витрачати їх, вкладаючи в економіку кредитора, це гарантований шлях до зубожіння власної держави. Наш сусід Туреччина – яскравий приклад ефективного шляху розвитку ОПК. Адже ця країна за короткий час, укладаючи контракти на закупівлю військової техніки, поступово переходила спочатку на часткове виготовлення деталей, потім вузлів, і зрештою зайнялась конструюванням з подальшим серійним виробництвом власних зразків ОВТ.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 20000 до 50000 грн

Полтава

Військова частина А7310

Командир відділення

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Снайпер

від 20500 до 120000 грн

Кривий Ріг

Арей, окремий штурмовий батальйон

Інженер РЕБ в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Офіцер штабу

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ