ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Унікальний музей вибухівки працює у Хмельницькому

MilitaryArt Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Листопада 2020, 12:02

В обласному центрі ось уже понад десять років працює єдиний в Україні музей історії саперної справи – «Хмельницький музей еволюції мін». Ініціатор і організатор створення музею військовий сапер у минулому, офіцер-десантник Євген Гук.

Спочатку це було місце, куди могли прийти ветерани афганської війни, поспілкуватись і поділитись проблемами. А згодом Євген Вікторович почав поповнювати колекцію макетами різноманітних вибухових пристроїв та інструментом різних часів. І за п’ять років кімната поступово перетворилась на музей. Та ще й такий, що позаздрять інші профільні заклади.

Тут зібрані, без перебільшення, унікальні речі – спеціальні інструменти військових саперів часів Першої і Другої світових війн, зразки різноманітних вибухових пристроїв, мін, гранат і снарядів радянського та іноземного виробництва, службова література. Найбільша частина експонатів – боєприпаси, заряди, прилади та інструменти, якими користуються сапери у проведенні підривних робіт. Багато вибухових пристроїв експоновані у розрізі. Можна побачити їх внутрішню частину, уламкові елементи й «начинку». Саме ті речі, які небезпечні для людей як на війні, так і на мирній території. Звісно, всі експонати тут вже не несуть загрози, вони навчальні.

Євген Вікторович строкову служив у бригаді спецпризначення, згодом закінчив Кам’янець-Подільське військове інженерне училище і потрапив у Болград у одну з десантних частин. На початку дев’яностих її розформували й офіцер повернувся у рідний Хмельницький. Довелось розпочинати все з нуля. А коли вже став на ноги, спочатку облаштував кімнату для побратимів, а згодом, зібравши перші експонати, створив і музейну експозицію. Він годинами може розповідати про музей і все, що пов’язано з саперною справою.

Музей умовно поділений на три частини: радянський період, окремий великий офіцерський стіл з експонатами та війна в Афганістані. Кожна з них має художній образ та дизайнерське рішення. Афганська війна представлена унікальними речами: це годинникові вибухівки, «хатабки», саморобні вибухові пристрої, міни-пастки і міни-сюрпризи. У спеціальних нішах розташовані манекени воїнів: спецпризначенця, десантника та сапера. Вони в оригінальній військовій формі й зі зброєю. Поруч із кожною частиною експозиції стоять колони, оформлені у стилі чорних хусток із квітами, як символ скорботи за полеглими.

Окремо в музеї зберігають розписані петриківським розписом уже сучасні «сувеніри» з Донбасу: тубуси гранатометів, зразки й муляжі знешкоджених українськими саперами ворожих пасток.

У музей приходять відвідувачі, курсанти-прикордонники, школярі, військовослужбовці частин гарнізону. Унікальну експозицію відвідували й іноземці. Часті гості тут і місцеві волонтери, яких досвідчений сапер інструктує, як діяти в районі бойових дій.

– У наш час і на мирній території періодично страждають люди від вибухонебезпечних приладів. Тому під час зустрічей зі школярами інформую дітей про небезпеку і раджу, як діяти у разі їх виявлення, – ділиться Євген Вікторович.

Унікальна колекція постійно поповнюється новими експонатами. Щось купує на аукціонах за власні кошти, щось майструє своїми руками. Всього їх вже кілька тисяч. Звісно, кімната стала тіснуватою, і в планах – розширення музею. А ще поповнення новими екземплярами, які цей неординарний чоловік вишукує по всій Україні.

У День інженерних військ Євген Вікторович вітає колег із професійним святом!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Наші воїни на півдні ліквідували понад 100 окупантів, антену управління БПЛА та спостережний пункт

Наші воїни на півдні ліквідували понад 100 окупантів, антену управління БПЛА та спостережний пункт

Сили оборони півдня протягом доби знищили 104 окупанти і 9 одиниць озброєння та військової техніки.

Сапери розмінували майже 37% правобережжя Херсонщини

Сапери розмінували майже 37% правобережжя Херсонщини

Наразі вдалося розмінувати близько 37% правобережжя Херсонщини.

Ми повинні дістати Patriot з казарм, де вони стоять про всяк випадок, і передати їх ЗСУ — Жозеп Боррель

Ми повинні дістати Patriot з казарм, де вони стоять про всяк випадок, і передати їх ЗСУ — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель закликав європейські країни дістати системи Patriot із казарм і передати їх Україні. Рішення треба ухвалити швидко.

Куди планується витратити гроші із заморожених російських активів — Денис Шмигаль відповів

Куди планується витратити гроші із заморожених російських активів — Денис Шмигаль відповів

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час міністерського круглого столу в США заявив, що заморожені російські активи будуть направлені на відновлення України.

Зброя і безпекова ситуація в Україні: Руслан Стефанчук провів зустріч з маршалком Сенату Польщі

Зброя і безпекова ситуація в Україні: Руслан Стефанчук провів зустріч з маршалком Сенату Польщі

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук у Варшаві обговорив із маршалком Сенату Республіки Польща Малгожатою Кідавою-Блонською безпекову ситуацію і нагальні потреби України.

Сили оборони відбили атаку 14 FPV-дронів окупантів на Запорізькому напрямку

Сили оборони відбили атаку 14 FPV-дронів окупантів на Запорізькому напрямку

На Запорізькому напрямку прикордонники відбили декілька хвиль дронів окупантів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Командир стрілецького взводу

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Снайпер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Старший бойовий медик

від 20000 до 20000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Навідник ЗУ 23-2

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 30000 грн

Біляївка

Державна прикордонна служба України