ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Козацькі забави флотських ліцеїстів

Новини Репортаж
Прочитаєте за: 3 хв. 10 Жовтня 2020, 17:32

У Військово-морському ліцеї імені віцеадмірала Володимира Безкоровайного до Свята Покрови і Дня захисника України провели традиційні щорічні змагання «Козацькі ігри».

– Наші ігри відрізняються від подібних тим, що до них включені не тільки спортивні змагання, які побудовані на історично достовірних фактах тренувань у козацьких куренях, а й конкурси на знання історії та культури українського козацтва. Тому з кожним роком ми дізнаємося чимало цікавого. Наприклад, цього разу відкриттям стала тема українського козацтва та екології, тобто ставлення козаків до природи та природних символів, – розповідає організатор заходу, заслужений працівник культури України Ірина Павліщева.

До слова, саме вона була засновником та режисером перших «Козацьких ігор» серед військовослужбовців нашого флоту в Севастополі у 2006 році. Тоді жінка, розуміючи велич історії українського козацтва й паралельно усвідомлюючи ницість того, як в радянські часи вона принижувалась, як її намагалися знівелювати і похоронити будь-які традиції, пов’язані з козаками, вона разом із родиною вирішила відроджувати серед молоді цей пласт історії.

Козацьке свято у флотському ліцеї проходило гучно та весело. А розпочалось воно зі спільної молитви, бо, як відомо, запорожці завжди щиро молилися перед важливими справами та військовими походами. Далі учасники поділилися на 8 команд, кожна з яких отримала стрічку певного кольору. На конкурсантів чекали декілька турів, де кожен міг проявити себе. Зокрема під час спортивної естафети «Як козаки по сіль ходили», де треба було попідкидати гарбуза, пройти колоду, постріляти по «соняшниках» із пневматичної зброї, але найголовніше – принести найбільше солі для своєї команди. Новим конкурсом цього року стала «козацька шлюпка», під час якого учасники на швидкість підіймали щоглу та вітрила. Демонстрували свою влучність юні козаки у стрільбі з лука, а ось силою мірялися під час бою на мішках та «козацького млина», який схожий на перетягування канату. Звісно, окремі завдання були й для інтелектуалів. На них очікував також «квест розвідників». Він полягав у тому, щоб самостійно створити і пройти маршрут за допомогою закодованих підказок, у такий спосіб перевірити свої знання з термінології запорожців.

До речі, до чоловічої забави долучили й дівчат. Щоправда, майже всіх відправили на польову «кухню», лише першокурсниця Аліса взяла участь у спортивній складовій змагань. Дівчина цьому надзвичайно тішиться і жартує, що їй легше естафету пройти, ніж поратися біля казанів.

Але не варто думати, що похідний куліш – це так просто. Наприклад, представники команди старшокурсників Дмитро та Олександр з усією серйозністю підійшли до справи. Вони минулого року також кашеварили, але не здобули перемогу, бо допустили декілька помилок.

– Цього разу ми все врахували і сподіваємось на перемогу. Хоча насторожує впевненість дівчат, які щось мудрують над своїми казанами, може чаклують, – жартує Дмитро. – Але у нас є таємний інгредієнт, який забезпечить першість у кулінарному конкурсі – це тверда чоловіча рука. Погодьтесь, справжній козацький куліш можуть приготувати лише справжні козаки.

Звісно, обрати найкращу команду було важко, але «де є бої, там є герої». Цього разу перемогу здобув 4-й взвод 2-ї роти. Саме вони отримали перехідний кубок, за який розгорнеться запекла боротьба вже наступного року.

− «Козацькі ігри» мають важливе значення для патріотичного виховання молоді, − зазначив начальник Військово-морського ліцею капітан 1 рангу Віктор Шмигановський. − Такого роду змагання не лише дають змогу відчути дух і силу наших пращурів, опанувати їхні звичаї, традиції і ритуали, а ще й згуртовують, мотивують майбутніх захисників країни гартувати як тіло, так і волю.

Варто зазначити, що по завершенню свята приємні несподіванки чекали не лише на переможців, а й на решту учасників, які також отримали заохочувальні грамоти, кубки та солодкі подарунки.

Фото автора

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Медичні сили ЗСУ отримали ще два медичних евакуаційних вагони

Загалом таких вагонів вже 66, до кінця року планується зробити ще 4 такі вагони.

Сили оборони на півдні знищили 16 гармат і 3 міномети

Сили оборони на півдні знищили 16 гармат і 3 міномети

Протягом доби на південному напрямку було знищено 113 окупантів й 51 одиниця озброєння та військової техніки.

Пентагон оголосив, коли в Україну почнуть прибувати F-16

Пентагон оголосив, коли в Україну почнуть прибувати F-16

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, коли в Україну почне прибувати ескадрилья літаків F-16.

В Україні затвердили нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма»

В Україні затвердили нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма»

Заступниця Міністра оборони України Наталія Калмикова повідомила про ухвалення Міністерством охорони здоров’я наказу №714 від 25 квітня 2024 року, яким затверджені нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма».

Викрили військового з Прикарпаття, який за $4000 обіцяв «працевлаштування» у тилу

Викрили військового з Прикарпаття, який за $4000 обіцяв «працевлаштування» у тилу

За даними слідства, 47-річний командир роти військової частини за $4 тисячі обіцяв «вирішити питання» щодо працевлаштування військовозобов’язаного на посаду водія до тилової військової частини, де сам служить.

На півдні ворог застосував проти мирного населення 204 FPV-дрона

На півдні ворог застосував проти мирного населення 204 FPV-дрона

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей, ворог застосував 15 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 225 осколкових боєприпасів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик

від 20000 до 120000 грн

Кути

Військова частина А7126

Стрілець стрілецької роти

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Помічник пілота дронів

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Офіцер штабу

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ

Радіотелефоніст (128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада)

від 23000 до 123000 грн

Мукачеве, Закарпатська область