ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Стартує призов офіцерів запасу на військову службу

Важливо Новини
Прочитаєте за: 6 хв. 28 Жовтня 2020, 13:48

Невдовзі на Дніпропетровщині розпочнеться черговий призов офіцерів запасу на військову службу за призовом осіб офіцерського складу. Головна мета якого – набуття офіцерами запасу, які свого часу закінчили військові кафедри при цивільних навчальних закладах, практичного досвіду служби, перепідготовки, та в цілому збільшення кількості військово-навчених осіб у запасі. Про це повідомляється на Facebook-сторінці Дніпропетровського обласного ТЦК та СП.

На головні питання щодо організації та проведення поточного призову відповідає військовий комісар Дніпропетровського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Олег Васильович Котелевець.

– Олегу Васильовичу, незабаром розпочнеться призов офіцерів запасу, кого саме призиватимуть і на який термін?

– Так, у Дніпропетровському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки 30 жовтня розпочне роботу атестаційна комісія, яка відбиратиме кандидатів на військову службу за призовом серед офіцерів запасу віком до 43 років, які пройшли повний курс військової підготовки, склали встановлені іспити, мають вищу освіту за освітнім ступенем не нижче ніж «бакалавр» і які не служили у ЗСУ. Відбір організовано на рівних засадах як для чоловіків, так і для жінок. Відібраних кандидатів призвуть на військову службу на термін 18 місяців.

– Чи відправлятимуть призваних офіцерів служити в район бойових дій?

– Після призову офіцери стануть слухачами курсів підготовки та перепідготовки при профільних військових вишах. Навчання почнеться 3 грудня і триватиме три місяці. За результатами роботи мандатних комісій при вишах офіцерів призначать на вакантні посади у військових частинах небойового складу. Тих, хто проходить службу за призовом осіб офіцерського складу, в район проведення ООС не направлятимуть.

– Що має зробити офіцер запасу, отримавши повістку, чи існують поважні причини неприбуття у вказаний термін?

– Відповідно до вимог п. 10.2 наказу Міноборони від 10.04.2009 р. №170, після видання наказу Міністра оборони щодо призову на військову службу осіб офіцерського складу запасу, громадяни України, яким надійшла повістка, зобов’язані прибути у пункт і в термін, зазначені у повістці.

Особливу увагу звертаю керівників підприємств, установ, організацій усіх форм власності, що вони повинні забезпечити своєчасне прибуття громадян, які в них працевлаштовані, відповідно до врученої повістки.

Поважними причинами неприбуття офіцера запасу в установлений строк, підтвердженими відповідними документами, є: перешкода стихійного характеру; хвороба офіцера запасу або інші обставини, які позбавили його можливості прибути у зазначені пункт і строк; смерть його близького родича або близького родича його дружини.

Інші причини не вважаються вагомими і можуть бути розцінені, як ухилення від призову на військову службу.

– Яка існує відповідальність за ухилення від призову на військову службу за призовом осіб офіцерського складу?

– Законодавство України передбачає два види відповідальності за порушення законодавства про військовий обов’язок і військову службу: адміністративну і кримінальну.

Адміністративна відповідальність настає за порушення правил військового обліку, неявку офіцера на виклик до РТЦК та СП без поважних причин або несвоєчасне подання відомостей про зміну місця проживання, освіти, роботи, посади тощо. В цьому випадку застосовують санкції, передбачені ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Адміністративна відповідальність передбачає накладання штрафів.

Кримінальна відповідальність – це вже серйозно. За ст. 335 Кримінального кодексу України, ухилення від призову на військову службу за призовом осіб офіцерського складу карається обмеженням волі на строк до 3 років.

Отже, наполегливо рекомендую офіцерам не нехтувати своїми обов’язками, а, як того вимагає чинне законодавство, прийти до нас, та отримати не тільки досвід, а й переваги у проходженні військової служби за призовом осіб офіцерського складу. Як показує досвід минулих призовів, значна частина таких офіцерів вирішили продовжити службу в ЗС України і підписали контракт.

– Чи мають офіцери запасу право на відстрочку від призову або звільнення від служби, як їм про це дізнатися?

– За рішенням атестаційної комісії відстрочку від призову на військову службу осіб офіцерського складу надають на підставах, визначених статтею 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Офіцери запасу, яким надано відстрочку від призову на військову службу, зобов’язані щороку до 1 жовтня подавати у районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки документи, що підтверджують таке їхнє право.

Крім того, офіцерів запасу, які втратили підстави для надання відстрочки від призову на військову службу осіб офіцерського складу, а також осіб, які не мають права на відстрочку чи підстав для звільнення, передбачених Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу», і не призваних з різних причин на військову службу у встановлені строки, можуть призвати на військову службу осіб офіцерського складу у наступний призов.

Призову не підлягають офіцери запасу, які проходили військову службу та службу у військовому резерві, а також визначені статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» військовозобов’язані, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Вважаю, що офіцери запасу зацікавлені в тому, щоб ознайомитись з повним переліком цих підстав, і раджу заздалегідь з цими питаннями звернутись у територіальні центри комплектування за місцем проживання для надання консультацій з цього приводу.

– Як відомо, офіцери запасу – не призовники, багато з них вже мають сім’ю, постійне місце роботи, житло, тобто сталий соціальний статус. Як він зміниться з початком проходження військової служби за призовом?

– На час проходження військової служби офіцери не тільки виконують обов’язки, а й користуються правами, пільгами і видами забезпечення, визначеними законодавством, тому в соціальному забезпеченні у них з’являться певні переваги.

Відповідно до ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України, за працівниками, призваними на військову службу за призовом осіб офіцерського складу або прийнятими на військову службу за контрактом, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізичних осіб-підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Фактично це означає, що особа має право на дві зарплати одночасно, цивільну (за місцем роботи) та в ЗСУ.

Під час проходження служби офіцерам надається щорічна чергова відпустка терміном 30 діб, забезпечується проживання, а тим, хто орендує житло – виплачується компенсація. Грошове забезпечення та соціальний захист відповідає рівню офіцерів військової служби за контрактом.

І будь-кого до лав Збройних Сил не призиватимуть. У відборі обов’язково проводимо психологічне тестування, одразу відсіюють осіб, які притягувались до кримінальної відповідальності або перебувають на обліку у наркологічному диспансері тощо.

До речі, призвані із запасу особи офіцерського складу після шести місяців такої служби за бажанням можуть продовжити військову службу за контрактом.

Підготувала Анна Макарчук

Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

У Повітряних Силах ЗСУ назвали знищення Ту-22М3 вендетою за Дніпро

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував знищення Силами оборони України російського стратегічного бомбардувальника Ту-22М3, носія крилатих ракет Х-22.

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Сили оборони вперше знищили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 — носій крилатих ракет Х-22

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук прокоментував знищення дальнього стратегічного бомбардувальника Ту-22М3.

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

росія становить екзистенційну загрозу і для ЄС — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель провів зустріч із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Він наголосив, що наразі безпека ЄС також перебуває перед загрозою. 

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Повітряні Сили ЗСУ підтвердили знищення Ту-22М3, а також ракет та дронів

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук заявив про знищення російського бомбардувальника Ту-22М3, а також 15 ворожих ракет та 14 БПЛА.

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Обидві партії Конгресу США запевнили Україну в підтримці законопроєктів про допомогу

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що обидві партії Конгресу США запевнили українську делегацію у підтримці законопроєктів про допомогу.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор протитанкового озброєння, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Оператор протитанкового озброєння у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Водій-стрілець, військовослужбовець

від 21000 до 51000 грн

Харків

Харківський зональний відділ ВСП

Навідник зенітного артилерійського відділення взводу охорони

від 21000 до 121000 грн

Васильків, Київська область

Військова служба в Збройних Силах України

від 21000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область

Мінометник в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область