ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Через загрозу диверсій харківські склади охороняють зенітники та «чотирилапі армійці»

Новини Репортаж
Прочитаєте за: 4 хв. 26 Жовтня 2020, 19:31

На початку вересня в Об’єднаному центрі забезпечення Оперативного командування «Схід» упроваджено важливе нововведення в порядку видавання паливно-мастильних матеріалів представникам військових частин. Так, водночас із завантаженням в автоцистерни ПММ відбувається процедура їхнього маркування.

— Перед видаванням у війська дизельне пальне маркують спеціальним барвником. Це дає змогу запобігти його крадіжці, — пояснює заступник начальника складу — начальник технічної частини складу ПММ Центру капітан Микола Терлецький. —У разі порушення можна швидко виявити, що це пальне з нашого Центру, яке призначене тільки для ЗС України.

Він додав, що процес маркування займає лише хвилину-дві. Тому це абсолютно не впливає на час завантаження машин та формування автоколон.

Існують й інші інновації в роботі колективу Центру. Про них дізнавався кореспондент АрміяInform.

Вантажообіг — десятки тисяч тонн

Капітан Микола Терлецький розповідає, що обсяги роботи його колег чималі, адже вони забезпечують ПММ армійські частини в сімох областях. Зокрема військові організми, які виконують бойові завдання на Донбасі.

— Вантажообіг паливно-мастильних матеріалів вимірюється десятками тисяч тонн на рік. До слова, цей показник чи не найбільший у нашому війську. Таких службових успіхів досягаємо завдяки професійній команді тиловиків, і це не просто красиві слова. Справжнім випробуванням стали 2014-2015 роки, коли персонал складу буквально валився з ніг після робочого дня. Але ми тоді витримали й нині все відбувається за планом, — розповів офіцер.

До речі, більшість колишніх армійців, які служили на складі, після звільнення залишаються там як цивільні працівники. Серед них — прапорщик запасу, завідувач сховища світлих нафтопродуктів Олександр Висоцький.

— Я тут служу та працюю з 1993 року,—говорить Олександр Іванович. —Службу починав солдатом-строковиком, далі лишився на контракті. Більшість часу був у відділі зберігання пального. Після демобілізації деякий час працював у приватному секторі, а потім повернувся до рідного складу. Адже все моє життя пов’язане з цим місцем. Робота дуже складна й потребує чіткого зосередження на алгоритмі дій. Наші помилки вимірюються грошима і, до речі, чималими. У середньому щомісяця через мене проходить до 300 тонн ПММ.

А 74-річний слюсар складу, працівник ЗСУ Віктор Кармелюк колись в армії служив лише строкову, а життя присвятив роботі в тиловій військовій частині. Проте цьому чоловікові ніколи не даси стільки років, як у паспорті: він так жваво й швидко залазить на великі залізничні цистерни таповодиться з різними технічними засобами.

Інша працівниця Надія Себко працюєна складі вже 31 рік і передала свій досвід не одному поколінню тиловиків.

—Рідними для нас стали й військовослужбовці автомобільної частини, розташованої на Черкащині, — уточнює капітан Микола Терлецький. —Вони з початку російсько-української війни перебуваютьу нашому підпорядкуванні й допомагають підвозити паливо до підрозділів ООС. Деякі з них навіть встигли побратися з харків’янками.

Нововведення тиловиків

Об’єднаний центр забезпечення ОК «Схід» розташований у двох областях на кількох територіях. Тому, згідно з рішенням начальника Центру, старшим військового містечка, де розташовано склад ППМ, призначено заступника командира частини з морально-психологічного забезпечення підполковника Володимира Ященка.

— Це тільки називається складом, — каже підполковник Ященко. — Насправді це колишня окрема база палива, реформована у 2011-му, що ввійшла до складу Центру. Нині на кількох десятках гектарів розміщені адмінбудівлі, сховища, величезні резервуари, залізничні шляхи. Значущість нашої роботи зрозуміли й вороги України. Тому не раз організовували різного роду диверсії, спрямовані проти цього стратегічного об’єкта. На щастя, правоохоронні органи своєчасно викривали всі ці спроби. Через таку загрозу нападу кілька років тому назріла необхідність посилення нашого захисту.

Віднедавна створено окремий підрозділ охорони з військовослужбовців з бойовим досвідом, які отримали сучасні системи відеоспостереження, зенітні установки та спеціальну апаратуру протидії ворожим БПЛА.

Приміром, за знищення противника у повітрі відповідає командир зенітно-ракетного відділення молодший сержант Артем Фесік.

— Бойове хрещення пройшов ще у 2015-му в лавах воїнів окремої механізованої бригади імені Івана Мазепи, — пригадує молодший командир. — Більшість часу на передовій служив вартовим неба, досвід охоче передаю молодим воїнам. Вчасно виявити БПЛА допомагають технічні засоби, яких у перші роки російсько-української війни не було. Тож, як кажуть, повітряний суверенітет — у руках професіоналів.

Інший важливий для організації роботи складу — пожежний підрозділ Центру. В його арсеналі кілька спеціальних машин і відпрацьована роками система боротьби з вогняною стихією.

Періодично військові вогнеборці з підрозділами ДСНС беруть участь у спільних навчаннях на території складу з ліквідації умовних наслідків надзвичайної ситуації. Так вдається залучити максимальну кількість пожежниківі, так би мовити, вбити двох зайців: перевірити майстерність кожного колективу та злагодженість роботи двох відомств.

— Звісно ж, усіх таємниць у нашій роботі не розкриємо. Та в цьому роцідо штату підрозділу охорони введено кінологічне відділення. Тож нашим захистом займаються і «чотирилапі армійці». Військові кінологи пройшли спеціальну підготовку в навчальних центрах, —продовжив заступник командира частини з морально-психологічного забезпечення.

Отже, військові тиловики з Харкова під надійною охороною та майже щодня направляють у військові колективи автоколони, чим забезпечують успіх на полі бою.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Президент відзначив державними нагородами понад 700 військових, з них — 228 посмертно

Президент відзначив державними нагородами понад 700 військових, з них — 228 посмертно

Президент України Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 718 військовослужбовців України, 228 з них — посмертно.

У Запоріжжі до центру рекрутингу протягом місяця звернулись понад 700 осіб

У Запоріжжі до центру рекрутингу протягом місяця звернулись понад 700 осіб

Понад 730 людей звернулись до Запорізького центру рекрутингу за місяць.

Окупанти скинули модернізовану авіабомбу на Селидове

Окупанти скинули модернізовану авіабомбу на Селидове

У вівторок, 23 квітня, о 4:20 окупанти вдарили авіабомбою УМПБ Д-30 по Селидовому на Донеччині.

На Львівщині затримали військового, який за $17 тис. «продав» місце в делегації для виїзду за кордон  

На Львівщині затримали військового, який за $17 тис. «продав» місце в делегації для виїзду за кордон  

Військовослужбовець військової частини з Львівщини за гроші обіцяв фіктивно включити військовозобов’язаного до складу делегації, яка виїжджатиме на міжнародну конференцію до однієї з країн Євросоюзу.

Литва збирається надати Україні радари ППО

Литва збирається надати Україні радари ППО

Литва хоче зробити внесок в українську протиповітряну оборону, зокрема надати радари протиповітряної оборони.

Глава держави підписав указ про утворення військових адміністрацій у Запорізькій області

Глава держави підписав указ про утворення військових адміністрацій у Запорізькій області

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про утворення восьми військових адміністрацій у Запорізькій області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Розвідник, оператор БПЛА

від 21000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Опеpатоp-топогеодезист, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

розвідник 144 окрема піхотна бригада

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Гранатометник

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Фахівець радіоелектронної боротьби, військовослужбовець

від 20000 до 60000 грн

Коломия

Військова частина А1267