ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Я не зупиню війну, але зможу врятувати якомога більше життів військових і мирних жителів!»

Life story
Прочитаєте за: 5 хв. 6 Жовтня 2020, 15:58

Робота у надскладних умовах 24/7, необхідність вибирати, чиє життя рятувати передусім, уміння приймати рішення тут і зараз – у таких реаліях працюють медики у районі військових конфліктів. Кореспондентка АрміяInform зустрілася з лікарем-реаніматологом Маріупольського шпиталю старшим лейтенантом медичної служби Олександром Демченком, який п’ятий рік поспіль рятує поранених військових у районі ООС.

Довелося оперували «замінованого» пацієнта

Розкажіть про ваш шлях як лікаря…

− Я народився у родині вчителів. Після школи вступив до Дніпропетровської державної медичної академії. Із початком бойових дій на Донбасі кілька разів пробував поїхати сюди, але батьки наполягли, щоб я закінчив виш. 2016-го закінчив інтернатуру, у червні склав іспити, і вже 29 липня вступив до лав ЗСУ.

А як сталося, що вашою професією стала медицина?

– У 9-му класі я захворів грипом і понад місяць провів у лікарні. Спостерігав за медиками, їхнім ставленням до пацієнтів. Так і зрозумів, ким хочу бути…

На фронт як потрапили?

– Зв’язався з начальником реанімації мобільного шпиталю у Маріуполі, який тоді розташовувався у смт Володарське, він і запросив на службу лікарем-анестезіологом-реаніматологом. До березня 2017-го служив у цьому населеному пункті з постійними ротаціями на фронт. Незабаром розпочав роботу мобільний шпиталь у Маріуполі, де ми надавали кваліфіковану меддопомогу військовим, правоохоронцям та цивільним.

Пам’ятає те перші виїзди і «своїх» поранених?

– Дебютну операцію я з колегами робив у Володарському. Втручання буле нескладне – кульове поранення м’яких тканин нижньої кінцівки. Більше запам’яталися наступні – з червня 2017 року зросла кількість воїнів з мінно-вибуховими ранами. Поступали вони масово. А тут уже діяло правило «золотої години»: чим більше упродовж цього часу зробиш – катетеризація, інтубація, переливання крові, виведення з шоку – тим більше шансів врятувати людину.

Так, наприклад, якось я був у складі медичної евакуаційної бригади у районі Волновахи. Ми рятували військового, який підірвався на невідомому вибуховому пристрої. І вже збиралися їхати у Маріуполь. Але нас притримали – привезли п’ятьох поранених. Четверо з них – у тяжкому стані. Вони тоді їхали по воду, і їх автівку обстріляли з мінометів. Довелося працювати на випередження – за 15-20 хвилин «стабілізували» чотирьох критично поранених. На ранок трьох із них відправили у Дніпро, на жаль, один зазнав травм, несумісних із життям.

А в 2018 році, під час ротації до Волновахи, нам привезли військового із складним пораненням нижньої кінцівки. Хлопця стабілізували. А вже під час рентгенологічного дослідження побачили, що в кістці, під м’язами, застряг нерозірваний снаряд ВОГ, який у будь-який час міг детонувати. Тож викликали бригаду саперів, а самі надягли шоломи й бронежилети… Під час операції я не міг покинути операційну, адже потрібно було так знеболити й ввести у наркоз пораненого, щоб не було мимовільних рухів кінцівкою. Тоді я бачив, як злагоджено працювали хірурги-травматологи з саперами. І треба віддати належне саперам – зробили свою роботу, не дивлячись на кров і відкриту рану. На той момент було страшно…

Про порятунок ворога: «Я – лікар, тому мене не хвилює статус людини»

− А доводилось рятувати бойовиків?

− Так, якось привезли бойовика з кульовим пораненням у районі попереку. Звісно, він нас боявся, смикався, не давав себе інтубувати. Операція видалася складною – потрібне було переливання компонентів крові. Але ми його врятували. Далі ним зайнялись відповідні служби.

Які відчуття були, коли надавали йому допомогу?

– Я – лікар, тому мене не хвилює статус людини. Я повинен врятувати життя, а все інше вже не до мене. Крім того, у подальшому, цю людину обміняли на кількох наших полонених…

За час роботи змогли звикнути до смерті?

– Людина, яка обирає професію лікаря, має розуміти:у кожного медика є своє кладовище. А в анестезіолога воно більше, ніж, наприклад, у терапевта. Наше завдання −  насамперед рятувати життя, але буває, що інколи зробити це просто неможливо. Ми всі трохи фаталісти й віримо: якщо прийшов час, людина помре, що б ти не робив. Але водночас є випадки, що диву даєшся. Приміром, коли людина виживає після 12 зупинок серця! До смерті звикнути неможливо – ти пам’ятаєш кожного, хто пішов. Але варто розуміти: твоєї провини немає, адже є стани й поранення, несумісні з життям.

Якими рисами, на вашу думку, має володіти лікар-анестезіолог?

– Передусім, уміти працювати тоді, коли всі у паніці, а адреналін зашкалює. Адже за тяжких поранень ми перші починаємо рятувати людину.

Лікар-анестезіолог повинен постійно розвиватися – знати іноземну, зокрема, англійську, щоб вивчати наукові роботи, нові підходи у реанімації.

А також уміти принести в жертву особистий час та потреби, рятуючи життя впродовж 24 годин, 7 днів на тиждень. І вміти організувати середній та молодший медперсонал на плідну, але важку роботу…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

C Engineer

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Водій-заправник, контрактна служба

від 22000 до 55000 грн

Черкаси, Черкаська область

Водій-стрілець

від 21000 до 50000 грн

Запоріжжя

Військова частина А2176

Пожежник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Кухар-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків

Косівський РТЦК та СП

Інспектор прикордонної служби (Бригада Гвардії наступу “Помста”)

від 25000 до 125000 грн

Черкаси, Черкаська область