ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Завжди «Зі щитом»: вітаємо з першим ювілеєм, «Едельвейси»!

Історія Новини
Прочитаєте за: 8 хв. 1 Жовтня 2020, 18:20

5 років – це багато, чи не дуже?! Якщо ми говоримо про вік людини, то, звісно, це занадто скромний вік. Але якщо про військовий колектив – то це вже достатній проміжок часу, щоб заявляти про певні здобутки й розповідати про цікаві моменти, пов’язані з його повсякденною та бойовою діяльністю.

1 жовтня виповнюється 5 років з дня створення окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» ОК «Захід» Сухопутних військ ЗС України. З дня створення і донедавна бригаду очолював Герой України полковник Василь Зубанич. Під його керівництвом «Едельвейси» встигли здобути репутацію професійних та звитяжних воїнів, що обороняли найгарячіші ділянки фронту на Донеччині й Луганщині.

У повсякденному житті підрозділ «Едельвейсів» має свій унікальний і креативний стиль. До вашої уваги лише деякі цікаві факти з короткої, але насиченої біографії ювілярів!

34 «едельвейси» заплатили житям за звільнення української землі

Насамперед згадаємо про те, що гірсько-штурмова бригада відзначилась у районі проведення АТО/ООС. Від початку створення частини особовий склад виконував бойові завдання поблизу населених пунктів Мар`їнка-Красногорівка Донецької області, Попасна-Золоте-Гірське, Новотошківське-Кримське-Трьохізбенка Луганської області. За час виконання завдань підрозділи бригади  повернули під повний контроль української влади два населені пункти – Новоолександрівку й Катеринівку. За збереження суверенітету та цілісності України віддали життя 34 військовослужбовці частини. На їхню честь у 2019 році у пункті постійної дислокації бригади у місті Коломия відкрито меморіал. Жодний захід за участі військовослужбовців не обходиться без хвилини мовчання і згадування полеглих побратимів та посестер. Це священна для кожного воїна традиція!

Продовжимо тим, що це єдина з гірсько-штурмових бригад ЗСУ, що має власний гімн! Слова до нього написав колишній військовослужбовець бригади Гліб Бабич. А музику – відомий на всю Україну гурт Коzак SYSTEM. На офіційному YouTube-каналі гурту ця пісня зібрала вже понад 2 млн переглядів! А якщо додати й інші майданчики у мережі Інтернет, то, напевно, ця цифра подвоїться!

– Як з’явилася пісня «Подай зброю?», – пригадує автор слів Гліб Бабич. – Та дуже просто. Я написав її і награв на гітарі на телефон. Прямо на позиції, у бліндажі. А потім вона потрапила до гурту KOZAK SYSTEM. Не відразу, через день. Через Сашка Положинського. А вже наступного дня вони зателефонували мені. І замість розмов про «підходить – не підходить», я дізнався, що її вже роблять повним ходом. Іван Леньо сказав мені: «Чувак, від неї так пре війною, що у нас навіть не виникло питання робити її чи ні. Ми вже робимо». У цю ж ніч долетів із фронту до київської бази «Козаків». Ми зробили її фактично за день. Та розуміли: без відеоряду буде не те. І через тиждень вони були у гостях у бригади. Кліп знімали по-чесному. Тобто, практично на нулі. Або зовсім на нулі. Тобто там, де «Хлопці, а ось туди вище підніматися не треба. Там снайпер працює… » І «беха» була справжнісінька. Вона тільки вилізла з капоніра. Із БК і БРкою. І всі герої кліпу грали самі себе. Щось у пісні виявилося, що прийняли всі, хто якось пов’язаний з цією війною. Напевно, ми все зробили правильно. І це був тільки початок історії…

Ця бригада ‒ єдина у ЗСУ, у якій всі окремі частини мають бойові прапори

Квітка едельвейсу розміщена на нарукавному знаку бригади разом із трьома найвищими вершинами Карпат: Говерлою, Бребенескулом та Піп Іван Чорногорський та гаслом «Зі щитом» – це загальний тотем для Рисі, Крука і Вовка! Річ у тім, що бригада складається з трьох окремих військових частин. Історично склалося так, що створений у вересні 2015-го гірсько-штурмовий полк, вже у жовтні набув статусу бригади. Цей військовий організм на початках складався з гірсько-штурмового батальйону й добровольчих батальйонів «Айдар» та «Донбас». Згодом, в 2016 році, «Айдар» та «Донбас» виведені зі складу бригади. У грудні того ж року до складу увійшли ще два гірсько-штурмові батальйони. А 24 серпня 2018 року, на День Незалежності України, п’ятий Президент України Петро Порошенко вручив бойові прапори всім трьом окремим гірсько-штурмовим батальйонам. Отже, бригада «Едельвейс» – єдина у війську, у якій всі окремі частини мають бойові прапори. А на батальйонних штандартах розміщено символи підрозділів – хижаки, що споконвіку населяють карпатські ліси та скелі: рись, вовк та крук!

До слова, у п’ятий день народження бригади воїни частини отримали у подарунок… торти у вигляді нарукавних знаків бригади і батальйонів. Ініціатором цього подарунку стала ровесниця бригади – 5-річна коломийчанка Ангеліна. Донька одного з місцевих патріотів-меценатів. Зі слів воїнів бригади, які приймали несподіваний подарунок, дівчина – фанатка гірських штурмовиків. І це була суто її ідея – привітати вояків частини солодощами. Вага кожного частунку – близько 20 кілограмів! Гірські штурмовики, розчулені такою увагою  малечі, вручили Ангеліні берет кольору скель з емблемою гірських піхотинців.

Служба у гірсько-штурмових частинах не менш популярна, ніж у морській піхоті, ССО чи десанті

Служба у гірсько-штурмових частинах Сухопутних військ не менш популярна, ніж у морській піхоті, ССО чи десанті. Принаймні, у регіоні базування вони не мають особливих проблем із набором рекрутів. Майже у переддень першого ювілею бригада прийняла до своїх лав понад п’ять десятків новобранців. 30 вересня вони урочисто присягнули на вірність українському народові!

Зі слів офіцера управління бригади підполковника В’ячеслава Скоряка, частина активно працює з військовими комісаріатами у регіоні. Крім того,  на постійній основі проводить кампанії залучення громадян України на службу. І робить це креативно і так, що люди розуміють переваги служби!

– Ми розповідаємо людям реальний стан речей. У нас є безліч роликів та світлин, які показують,  як ми служимо, як забезпечуємось, готуємось на полігонах і воюємо, – говорить офіцер.

І справді, вигоди є. Гірські штурмовики отримують грошове забезпечення на 23% вище, ніж інші підрозділи Сухопутних військ, адже вони прирівняні до елітних з’єднань десанту та морської піхоти. До прикладу, солдат отримує близько 13000 грн у розташуванні частини, а у районі ООС – 20000 та 30000 грн на другій і першій лініях. При укладанні першого контракту виплачується винагорода від 16800 до 21000 грн залежно від звання. Із проживанням також особливих проблем немає. До прикладу, у Коломиї контрактники проживають у новозбудованих казармах-гуртожитках із покращеним плануванням. Відпустка для військовослужбовців становить від 30 до 45 днів та супроводжується виплатою на оздоровлення у розмірі місячного заробітку. І це неповний перелік усього соцпакету, який гарантує держава. Для мешканців карпатського регіону такі умови служби видаються досить прийнятними!

Штурмуємо вершини!

Це ще одна унікальна традиція, яку започаткували воїни бригади. Практика групових сходжень на найвищі верхівки українських Карпат – невід’ємна частина і практичної підготовки, і дозвілля. Перший навчальний вихід у гори військові здійснили 13 січня 2017 року, взявши гору Великий Верх. Підйом тривав 8 годин. У другій половині лютого того ж року воїни бригади піднялись на Говерлу, встановивши на вершині Державний прапор на честь загиблих на Дебальцевському плацдармі. Йшли наверх 5 годин, спускались – дві. Гірські штурмовики ходять у гори перед виїздом на фронт та після повернення з району ООС. Тривалими сходженнями тестують і тих, хто вливається у колектив. Зокрема, нещодавно випускники військових вишів 2020 року здійснили вихід до вершину Ґорґан Явірницький. Це похід протяжністю 18 км на висоту 1467 м над рівнем моря. Відбуваються такі походи влітку і взимку. За нагоди, АрміяInform обов’язково розповість вам про одну з таких подій!

Гуцульська вишиванка як елемент заохочень та військового піару

Напевно, багато хто з читачів бачив БМП-1, розмальовану в біло-чорно-червоні кольори традиційної гуцульської вишивки. Але мало хто знає, що ця бойова машина піхоти та її екіпаж – з гірсько-штурмової бригади. У такий спосіб воїни привітали українців із днем вишиванки. Погодьтесь, дуже креативно! А світлини й досі активно «гуляють» мережею Інтернет.

Утім, елементи гуцульської вишивки використовують у бригаді ще й в урочистому ритуалі. У ППД частини у Коломиї є стенд, біля якого проводять у запас тих, хто звільняється зі служби, або переходить в інші підрозділи. Такі військові отримують право внести свою частку у вишиваний орнамент, що складається з багатьох…автоматних гільз. Як символ того, що вони назавжди в «обоймі» бойового складу частини.

У бригаді служать справжні богатирі

Торік у День Захисника України у  Коломиї  у розташуванні гірсько-штурмової бригади відомі українські стронгмени, які є в кадровому резерві цієї військової частини, встановили одразу два рекорди України із переміщення бронетехніки за допомогою м’язової сили.  Команду з чотирьох атлетів очолював Володимир Пиндус – більш знаний, як найсильніша людина Прикарпаття, учасник та призер багатьох силових змагань України. Разом із товаришами він зрушив із місця танк Т-72 вагою 42 тони. Чотири стронгмени потягнули машину ремнями на 3 м 35 см. Складність полягала в тому, що на відмінну від колісної техніки, панцерника слід було буквально ривком зривати з місця, а це справа нелегка, адже це величезне навантаження на тіло. Спортсмени готувались до встановлення рекорду заздалегідь і поставили собі за мету  – 3 м.  Вони навіть трохи більше потягнули бойову машину і представник Національного реєстру рекордів України вручив стронгменам сертифікат про встановлення рекорду держави. Другий рекорд зафіксовано  того ж дня, коли стронгмени тягнули танк утрьох.

Свій перший ювілей гірські штурмовики зустріли досить скромно

Тоді під час урочистого шикування воїни вшанували хвилиною мовчання загиблих побратимів.

Згодом заступник командувача військ оперативного командування «Захід» полковник Володимир Горбатюк звернувся до гірських штурмовиків із промовою, у якій подякував усьому особовому складу за відданість службі, жертовність, відвагу та професіоналізм.

Урочистості продовжились уже у Народному домі Коломиї, де кілька десятків солдатів, сержантів та офіцерів були нагороджені відомчими відзнаками й грамотами за досягнення у службі та бойові заслуги.

Інформагентство АрміяІnform зі свого боку долучається до привітань, які звучать на адресу гірських штурмовиків із Прикарпаття! Завжди відповідайте своєму гаслу: будьте «Зі щитом», «Едельвейси»!

Фото з архіву бригади

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Сапер в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Начальник групи телекомунікації інформаційно-телекомунікаційного вузла

від 20000 до 25000 грн

Хмельницький

Військова частина А1056

Черговий відділу управління службою, військовослужбовець

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Старший розвідник, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Геодезист

Шепетівка

Військова частина А4127

Пілот БПЛА

від 25000 до 125000 грн

Одеса

Рота УБАК (37 ОБрМП)