ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Ці навчання допоможуть сформувати ефективну систему тероборони не лише Херсонщини, а й всієї країни»

Навчання та тренування Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 28 Вересня 2020, 19:05

В Україні у другій половині вересня відбулися стратегічні командно-штабні навчання «Об`єднані зусилля – 2020». У них брали участь і підрозділи територіальної оборони, зокрема Херсонської області. Наш кореспондент став свідком того, як під час навчань йшла підготовка тероборонців цього регіону.

Які задачі вони виконували? Яким наразі є портрет тероборонця, та які перспективи територіальної оборони Херсонщини? Про це читайте у нашому матеріалі.

«Підписано документ про співпрацю між Міністерством оборони України та Міноборони Естонії у питаннях тероборони»

-У рамках навчань «Об`єднані зусилля – 2020» бригада тероборони Херсонської області виконувала завдання за призначенням: патрулювання населених пунктів, фільтраційна робота, пропускний режим на блокпостах, охорона й оборона органів місцевого самоврядування і військового управління. Воїни пройшли індивідуальну підготовку та вишкіл у складі відділень, взводів, – повідомив військовий комісар Херсонського обласного військкомату полковник Ігор Буднік.

Фінальною стадією підготовки стало виконання воїнами територіальної оборони завдань з охорони і оборони порту та відбиття нападу противникав одному з міст півдня України. За діями тероборонців23 вересня спостерігали Президент України Володимир Зеленський, Міністр оборони Андрій Таран, Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак та голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв.

-Я як голова ОДА та голова Ради оборони Херсонської області відповідаю за територіальну оборону. Сьогодні тут відбуваються масштабні навчання бригади тероборони Херсонської області. В межах яких ми, зокрема, впроваджуємо ті підходи, які запозичуємо в інших країн. Власне, в Естонії. Торік підписано документ про співпрацю між міністерствами оборони України та Естонії у питаннях територіальної оборони, пілотним проєктом якого визначено саме Херсонщину. За моєю пропозицією нині ми відпрацьовуємо питання територіальної оборони за участю Верховного Головнокомандувача. І, власне, ці навчання допоможуть сформувати ефективну систему тероборони не лише Херсонщини, хоча наша область є пілотною, а й всієї країни, – зауважив у той день очільник області.

«Тому, що захищають свій дім, вулицю, свій населений пункт»

Навесні ми вже писали, що на полігоні «Олешківські піски» (Херсонська область. – Ред.), відбулись заняття з військовозобов’язаними підрозділів територіальної оборони. Тоді головним нововведенням стало те, що заняття відбувалися у розширеному складі учасників. До навчань залучили не лише резервістів, а й представників ДСНС і правоохоронців.

Так само, вже у межах навчань «Об`єднані зусилля – 2020» під час охорони та оборони порту воїнам херсонської тероборони допомагали підрозділи ЗСУ, Національної поліції, Нацгвардії та Держприкордонслужби.

-Те, як тероборона відпрацювала тут – гарний початок нових змін у цьому напрямку. Ефективних змін, які мають привести до того результату, на який очікуємо. Упевнений: якщо призвали (до тероборони. – Ред.) місцевих хлопців, які бажають служити, то вони зроблять все якнайкраще, бо захищають свій дім, вулицю, свій населений пункт, – зазначив Головнокомандувач ЗС України генерал-полковник Руслан Хомчак.

– Ми ставимо завдання відпрацювати реагування на виникнення загрози − у межах області й по Україні в цілому − особовому складу, який повинен прибувати на виконання завдань як за добу, так і за лічені години, й приступати до виконання завдань тероборони. Це наше амбітне завдання, − додав командувач територіальної оборони Командування Сухопутних військ ЗСУ генерал-майор Анатолій Баргилевич.

«Патріотично налаштовані, розуміють, для чого потрібна територіальна оборона»

-Тероборонці, які постійно беруть участь у наших навчаннях – і не тільки таких масштабних, бо ми відпрацьовуємо завдання і під час «Стрілецьких днів» – вже підготовленій одразу розуміють, що від них потрібно. Тому вся попередня підготовка, яку вони отримали, свою роль відіграла сьогодні, – підкреслив полковник Ігор Буднік.

За його словами, середньостатистичний тероборонець Херсонщини – це чоловік 40-50 років, переважно мешканець сільської місцевості.

-Це люди, залучені в агросекторі й на підприємствах області. Вони патріотично налаштовані, розуміють, для чого такі заходи проводять, і навіщо взагалі потрібна тероборона. І саме гаслом, написаним на шевроні нашої бригади – «Захистимо свій дім – захистимо Україну» – керувалися військовозобов’язані, які на час навчань стали військовослужбовцями,– розповів військовий комісар Херсонського облвійськкомату.

…Під час навчань «Об`єднані зусилля 2020» наш кореспондент пересвідчився, що випадкових людей серед тероборонців Херсонщини немає. Більшість удруге, а то і втретє прибула на збори підрозділів, менша – учасники АТО, які своїм обов’язком вважають передачу бойового досвіду колегам.

Так, воїни територіальної оборони переважно є чоловіками «за сорок». Але не забуваймо, що життєвий досвід ще нікому не ставав на заваді. Тим більше в армії.

Про перспективи територіальної оборони в Україні читайте також у нашому матеріалі «На низькому старті. Тероборона України в очікуванні нового Закону».

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський у роковини аварії на Чорнобильській АЕС нагадав, що за 38 років після тієї трагедії російські окупаційні війська ставлять світ перед небезпекою нової атомної катастрофи.

У МОУ спрогнозували долучення нових країн до «Рамштайну»

У МОУ спрогнозували долучення нових країн до «Рамштайну»

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін анонсував долучення до засідань Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») нових країн, які готові допомогти Україні у захисті від російського агресора.

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Одна місцева мешканка загинула на місці, друга померла у швидкій дорогою до лікарні.

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

Організована група лікарів заробляла на документах, необхідних для отримання інвалідності.

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

Сухопутні війська Фінляндії на полігоні Ніїнісало розпочинають 26 квітня 2024 року щорічні військові навчання Arrow 24 за участю країн НАТО.

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

За результатами репатріаційних заходів в Україну повернули 140 полеглих Оборонців.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БПЛА в ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Розвідник 135 окремого батальйону

від 20000 до 120000 грн

Обухів, Київська область

військова служба за контрактом

від 21000 до 123000 грн

Одеса, Одеська область

Водій

від 22000 до 122000 грн

Київ

Військова частина А0222

Електрик-дизеліст, військовослужбовець

від 21600 до 121600 грн

Львів, Львівська область

Медик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП