ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Христина Сушко: як воювала єдина жінка-офіцер Армії УНР

Історія
Прочитаєте за: 3 хв. 16 Вересня 2020, 13:04

У радянські часи інформацію про Визвольну війну замовчували та приховували. Лише сьогодні ми почали заповнювати білі плями. Більшість імен воячок Армії УНР та учасниць повстансько-партизанського руху ще невідомі широкому загалу, але це справа кількох найближчих років. Сьогодні АрміяInform розповість про Христину Сушко – єдину жінку-офіцера в армії Української Народної Республіки, яка присвятила своє життя боротьбі за українську державність.

У той час, як в Українській Галицькій Армії десятки жінок мали офіцерські звання хорунжих, в армії УНР Христина Сушко виявилася єдиною жінкою-офіцером. Вона була військовою лікаркою 6-ї січової дивізії Армії УНР і стала героїнею бою, який влітку 1920 року відбувся під селищем Перга на Житомирщині. Про її життя до Української революції відомо мало, але непростий шлях, що пройшла жінка з 1918 року, дозволяє зробити висновок про велич і багатогранність цієї особистості.

Христина народилася у 1894 році. Різні джерела зазначають місцем її народження Сочі, Крим або Київ. Перед початком Першої світової війни жінка успішно пройшла курс навчання на медичному факультеті Лозаннського університету у Швейцарії. Знала  кілька іноземних мов (німецьку, французьку, польську), а також українську та російську. Загибель її першого чоловіка на фронті, а також страхіття більшовицьких переслідувань занесли її в Україну, на Наддніпрянщину, де вона познайомилася зі своїм другим чоловіком Романом Сушком – одним із командирів січових стрільців.

8 верст озвірілий більшовик, їдучи конем, волочив Христину за довгі коси

На початку 1918-го Христина Скачківська стала військовою лікаркою в українській армії. А під час антигетьманського повстання приєдналася до Січових стрільців. Опинившись у самому вирі бойових дій, вона, покликана лікувати, сама була двічі поранена. 5 червня 1919 р. у бою під с. Малою Салихою (ст. Пузирки, між Старокостянтиновим і Шепетівкою) вона, рятуючи кулемети, потрапила у полон до більшовиків, при чому 8 верст озвірілий хам-більшовик, їдучи конем, волочив за довгі коси свою жертву. У полоні була поневіряна, тяжко бита і мучена. Та відважність духу і спритність рятують її з неволі. Непомітно викравшись, вона втікає на даху переповненого більшовиками потяга, а потім, скочивши, добирається до Чорного Острова, де дає українським військовим властям інформацію про розташування більшовицьких частин і знов береться до своєї праці в війську.

Сила духу дозволяла жінці долати будь-які випробування війни

10 липня того ж року Христина зазнала поранення двома кулеметними кулями в праву руку і, не виходячи з рядів, лишилася в полку, за що отримала подяку. У серпні вже в 4 полку під с. Великою Салихою (напрям В. Пузирки – Шепетівка) під час найбільшої небезпеки жінка, підтримуючи бадьорість духу стрільців, йшла з ними у першій лінії і була тяжко контужена, внаслідок чого стався параліч правого боку.

Лікування таких тяжких поранень потребувало багато коштів, які вдалось знайти лише з допомогою Головного отамана Симона Петлюри. У резолюції на виділення коштів для лікування за кордоном Петлюра написав, що це «реалізація обов’язку держави і її влади до одної з найкращих дочок її».

Восени 1920, одужавши, Христина Скачківська-Сушко знову повернулася до лав Армії УНР, яка вже була інтернована в таборах на території Польщі. Попри травми й складнощі життя у таборі з двома дітьми, вона дуже багато працювала в Українській спілці військових інвалідів, допомагаючи іншим воїнам, які втратили здоров’я захищаючи Україну.

Христину дуже любили й поважали. Навіть генерал Михайло Омелянович-Павленко, який у різний час командував армію УНР та УГА, згадував про неї як про непересічну особистість. Їй були притаманні найкращі національні чесноти, а найприкметнішою рисою воячки була сила духу, що дозволила здолати  всі випробування, тимчасову фізичну неміч, таборову безвихідь…

Пішла з життя ця мужня жінка в лютому 1967 року в Женеві. Сьогодні її особистість, безсумнівно, є символом боротьби і тогочасної, і нинішньої України за свою незалежність.

Читайте нас в Telegram
У НАТО оцінили прогрес України у реформуванні системи оборонних закупівель

У НАТО оцінили прогрес України у реформуванні системи оборонних закупівель

Україні вдалося провести низку важливих змін у системі оборонних закупівель, які, зокрема, допомогли і в забезпеченні військ під час російської агресії.

Інформатору, який наводив російські ракети і дрони на Дніпро, загрожує до 12 років тюрми

Інформатору, який наводив російські ракети і дрони на Дніпро, загрожує до 12 років тюрми

Служба безпеки України затримала ще одного російського інформатора рф, який наводив ворожі ракети і дрони на Дніпро.

У Повітряних Силах ЗСУ пояснили, чому «шахеди» перебували 6 годин над Україною

У Повітряних Силах ЗСУ пояснили, чому «шахеди» перебували 6 годин над Україною

Речник командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш прокоментував тривале перебування в повітряному просторі України ворожих ударних БПЛА типу Shahed-131/136.

Президент Литви: Ціна недостатньої військової підтримки України — втрачені життя та відкладена перемога

Президент Литви: Ціна недостатньої військової підтримки України — втрачені життя та відкладена перемога

Ціною недостатньої військової підтримки України є втрата українських життів, подальші руйнування та відкладена перемога України.

росіяни обстріляли 13 українських областей

росіяни обстріляли 13 українських областей

За добу були атаковані 96 населених пунктів та 181 об'єкт інфраструктури.

Кирило Буданов розповів про сподівання путіна на Дональда Трампа

Кирило Буданов розповів про сподівання путіна на Дональда Трампа

Начальник Головного управління розвідки Міністерства Оборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов вважає, що кремль розраховує отримати для себе позитивний результат у разі перемоги Дональда Трампа на виборах президента США.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор систем РЕБ

від 22000 до 22000 грн

Одеса

Військова частина А0528

Інструктор групи розвідувального забезпечення

від 46500 до 46500 грн

Бердичів

Військова частина А2772

Стрілець-санітар

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Офіцер групи планування

від 29250 до 75000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Бухгалтер (матеріальний стіл), військовослужбовець

від 23000 до 23000 грн

Дніпро

25 Окрема повітрянодесантна Січеславська Бригада

Сапер, Військова частина А7290

від 20000 до 120000 грн

Лозова

Військова частина А7290