ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Основні прийоми та аргументи Кремля, що допомагають легітимізувати незаконну окупацію Криму

Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 15 Серпня 2020, 10:47

Легітимізація окупації Криму та агресії на Сході України вже сьомий рік є одними з ключових напрямків російської пропаганди. Однак після ухвалення поправок до конституції РФ і так званого референдуму, що «обнулив» терміни президентства Володимира Путіна, офіційна риторика Москви стала набагато відвертішою. Про це зазначають експерти ІSANS (International Strategic Action Network for Security). Пропонуємо ознайомитись з основними прийомами й аргументами, що використовує Кремль для спроб легітимізації незаконної окупації.

  • Нав’язування наративу про «історичну несправедливість» передачі Криму Україні, уявні порушення порядку передачі, які усунуті лише «референдумом» 2014 року.
  • Ствердження російських ідеологів, що приєднання Криму до України, обумовлене свого часу економічною, територіальною і культурною доцільністю, було нелегітимним з точки зору радянського законодавства.
  • Риторика про «споконвічно російський» Крим, до якої відноситься і теза «Севастополь – місто російської слави», а також інші гасла, що підкреслюють історичний зв’язок Криму з Росією.
  • Порядок приєднання Криму через псевдореферендум, інформаційна кампанія, спрямована на демонстрацію нібито «вільного вираження волі населення Криму». При цьому навмисно замовчується факт, що так званий референдум проходив у супроводі й під тиском «зелених чоловічків» – військовослужбовців регулярних військ Російської Федерації.
  • Твердження про утиск російської мови і прав російськомовних. Окупація Криму Росією подається як крок, спрямований на захист російськомовного населення півострова, зокрема від «радикальних груп українських націоналістів».
  • Використання майданчиків міжнародних організацій, основні серед яких ООН та ОБСЄ, для організації виступів там «представників» Криму. Наприклад, у червні Росія намагалася організувати виступ представника окупаційної влади Криму на сесії Ради з прав людини ООН в Женеві. Тим часом у доповіді Генерального секретаря ООН РФ названа винною в порушенні прав людини в Криму, незаконних арештах і тортурах людей.
  • Організація поїздок у Крим право- і ліворадикальних європейських політиків і депутатів. Останній такий вояж відбувся на «референдум» щодо поправок до конституції. При цьому російська пропаганда замовчує, що ці політики приїжджають до Криму і окупованих територій Донбасу як приватні особи, часто за гроші Кремля, а не як офіційні представники парламентів або державних інституцій.
  • Відкриття псевдопредставництв Криму для імітації міжнародного визнання. Як приклад, можна навести спробу відкрити в Брюсселі лобістської структури «Представництво Криму» в 2019 році, а також діяльність асоціації «Друзі Криму». Об’єднує їх те, що вони здебільшого є фіктивними організаціями, що допомагають наповнювати пропагандистську новинну стрічку РФ. Одне з їхніх основних завдань – ініціювання різних акцій, спрямованих проти законної позиції України стосовно окупованого Криму.
  • Поширення в інформаційному просторі меседжу про те, що кілька країн визнали окупацію Криму. Крім Росії, це Афганістан, Венесуела, Куба, Нікарагуа, Сирія, Північна Корея – країни, які або самі перебувають у міжнародній ізоляції, або перебувають у стані конфлікту.

Однак існує і низка меседжів, які спеціально відпрацьовані для вужчого цільового впливу. Наприклад, щоб домогтися максимального визнання окупації, на білоруську аудиторію направлені наративи про «необхідність для Білорусі визнання Криму російським задля збереження хороших відносин з Москвою». Або ж «Білорусь є головним експортером товарів до Криму» чи «білоруси, які проживають в Криму, дуже просять Мінськ запустити пряме залізничне сполучення Криму з Білоруссю».

Ці прийоми і тези кремлівської пропаганди присутні як у Білорусі, так і в інформаційному просторі інших країн, де їх поширюють через інформаційні майданчики Кремля і розгалужену мережу проросійських ресурсів.

Читайте також

Шість років окупації Криму: як туристична Мекка перетворилась на військовий полігон

Руйнуємо топ-3 російські наративи про український Крим

Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Офіцер штабу

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ

Водій військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Харків

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Оператор БПЛА військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Одеса, Одеська область

Стpілець-зенітник, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Бойовий медик

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Електрозварник експлуатаційно – технічного взводу

від 20000 до 50000 грн

Старокостянтинів, Хмельницька область