ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Біороботи: інтелектуальні копії морської фауни на службі армії

Лонгрід
Прочитаєте за: 4 хв. 8 Липня 2020, 13:50

Сучасний розвиток технологій дає можливість у недалекому майбутньому створити повністю автономні роботи для ведення бойових дій. Спроможності механічних виробів досягнуть такого рівня, що люди стануть найслабкішим ланцюжком у низці оборонних систем і компонентів. Головна перевага роботів — в їхній здатності ухвалювати рішення в дуже короткий проміжок часу, значно менший, ніж потрібно людині-оператору. Роботи здатні працювати та виконувати бойові завдання в умовах, які для людини є смертельними. Відсутність втручання людини знижує ймовірність помилки, роботи не знають страху та почуття помсти, здатні виконувати завдання без людських емоцій. Програмування таких комплексів дозволить уникнути ухвалення хибних рішень і скоротить небойові втрати особового складу на полі бою. Для виконання розвідувальних завдань вони — надійні збирачі інформації, оскільки позбавленні відчуття страху й інстинкту самозбереження. Робот, оснащений інфрачервоним, акустичним та іншим обладнанням, здатен зібрати максимальну кількість інформації в режимі реального часу. Нині у світі активно розробляють роботів для військових потреб. Нерідко за основу конструкції беруть особливості будови представників тваринного світу. Адже використання схем і рішень, які виникли протягом мільйонів років еволюції, є обґрунтованим і логічним.

Робот-риба

Американці створили робота-рибу Silent Nemo, здатного проникнути в найзахищеніші куточки ворожої акваторії. При цьому робот уміло маскується під звичайну лускувату — тунця. І дуже вдало копіює рухи справжньої риби, навіть з невеликої відстані їх важко розрізнити. Silent Nemo завдовжки 1,5 метра, вага близько 45 кг, швидкість руху до 75 км/год. Робот-тунець може діяти як на водній поверхні, так і пірнати на глибину до 90 метрів. І здатен працювати в трьох режимах: автономно, коли вся енергія надходить зі встановлених на комплексі акумуляторів, а ним керує програма його комп’ютера; напівавтоматично, коли «тунцем» керують дистанційно; третій режим, коли роботом керують з допомогою гнучкого кабелю завдовжки до 150 метрів. У всіх варіантах використання Silent Nemo є досить ефективним засобом отримання інформації. Цей робот постійно вдосконалюють, і технічні характеристики у серійної моделі можуть бути значно кращими, ніж зазначені.

Робот-лобстер

Інженери Морського наукового центру Північно-східного університету на замовлення ВМС США розробили автономні підводні протимінні роботи, що за будовою дуже схожі на омарів. Вага «омара» становить 3,86 кг, довжина — 61 см, ширина — 40 см, він має вісім лапок — по чотири з кожного боку, а також дві клешні-маніпулятори. Має автономне живлення від батарей, що дозволяє працювати до трьох годин на глибинах до 50 метрів навіть в умовах сильної течії. Радіус дії від командного пункту — до 1400 метрів. Створений для виконання протимінних робіт.

М’якотілий робот-восьминіг

Інженери з Італії виявили перевагу м’якого тіла восьминога для робототехніки. Подібний зразок здатен плавати, тримати предмети й плазувати, а також використовує в набагато меншому обсязі інтелектуальні потужності для функціонування. Замість того, щоб рухатися математично передбачуваним чином, як «тверді» машини, робот-восьминіг здатен стискуватись, переміщуватись хвилястими рухами та скручуватись. У «восьминога» немає жорстких кінцівок і нерухомих вузлів, що є важливою перевагою, оскільки такий робот може пристосовуватись до навколишнього середовища.

І наостанок варто зазначити, що в США, Японії, Південній Кореї, Західній Європі розроблено низку цікавих роботів: медуз, міног, павуків та інших копій тваринного світу. Повз увагу військових такі винаходи не проходять і з часом перетворюються на бойові засоби сучасної армії.

P.S. Про тактику застосування цих та інших біороботів в наших наступних публікаціях.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Радіотелефоніст (128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада)

від 23000 до 123000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Командир взводу, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Сапер до 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади

від 23000 до 123000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Старший акумуляторник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Майстер ремонтної майстерні

від 25000 до 30000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Водій-електрик ДО В/Ч А4729

від 21000 до 51000 грн

Київ, Київська область