ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Цього дня у 1997 році Україна та НАТО підписали Хартію про особливе партнерство

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 9 Липня 2020, 8:56

9 липня у 1997 році Україна та НАТО підписали Хартію про особливе партнерство, розпочавши таким чином співробітництво між нашою країною та Північноатлантичним альянсом, повідомляє Укрінформ.

Проте діалог між Україною та НАТО розпочався ще у 1992 році, коли Україна вступила до Ради євроатлантичного партнерства, у 1994 році ми взяли участь у програмі «Партнерство заради миру». Після підписання Хартії, почав діяти Комітет Україна-НАТО, разом з тим відбувалося багато різних зустрічей і робочих контактів.

Щодо наміру України приєднатися до Північноатлантичного альянсу на офіційному рівні — вперше було заявлено у травні 2002 року на засіданні РНБО. А вже в жовтні того ж року у Верховній Раді відбулися парламентські слухання щодо НАТО, внаслідок яких було ухвалене рішення: «Визначальним фактором успішного просування України цим курсом є підготовка України до членства в НАТО…»

У червні 2003 року парламент ухвалив закон «Про основи національної безпеки України», який підтвердив бажання українців щодо інтеграції в структури Північноатлантичного альянсу. А у 2004 році наміри України щодо приєднання до НАТО були викладені в новій редакції «Воєнної доктрини України».

Проте згодом пункти про співпрацю з НАТО були виключені з Доктрини. Під час президентства Ющенка Україна знову взяла курс на євроатлантичну інтеграцію держави з метою прискорити вступ до НАТО. Попри це на Бухарестському саміті НАТО 2008 року ухвалили рішення не запрошувати Україну до приєднання до Плану дій щодо членства. А потім, прийшовши до влади, команда Януковича 2010 року взагалі вилучила з закону «Про основи національної безпеки України» формулювання щодо інтеграції України в НАТО.

Незважаючи на це, впродовж цих років Україна залишалася країною-партнером НАТО та брала участь у всіх основних поточних миротворчих місіях під її керівництвом. Українські миротворці були залучені до виконання завдань у складі Міжнародних сил безпеки в Косовому, Тренувальної місії НАТО в Іраку, Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані.

Після російської анексії Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей співпраця між Україною та НАТО вийшла на новий рівень. У грудні 2014 року Верховна Рада ухвалила рішення про відмову України від позаблокового статусу, який виявився неефективним у контексті забезпечення безпеки держави від зовнішньої агресії та тиску. Наразі одним з основних пріоритетів практичної підтримки, яку НАТО надає Україні, є підтримка реформ у Збройних Силах.

У грудні 2015 року Україна та НАТО підписали дорожню карту з оборонно-технічного співробітництва. Цей документ визначає основні заходи співробітництва, розвитку України у сфері озброєння і військової техніки, досягнення взаємосумісності з силами НАТО у цій галузі, а також надання допомоги Україні щодо переходу на технічні стандарти Альянсу. У червні 2017 року Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо зовнішньополітичного курсу України», який одним з пріоритетів національних інтересів держави визначає членство в НАТО.

12 червня 2020 року Північноатлантична рада визнала Україну членом Програми розширених можливостей НАТО. Цей статус є частиною партнерської ініціативи НАТО щодо взаємодії, метою якої є підтримка та поглиблення співпраці між союзниками й партнерами, які зробили значний внесок в операції та місії під проводом НАТО.

Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій 39 зенітного ракетного полку

від 21000 до 51000 грн

Володимир, Волинська область

Стрілець

від 21000 до 51000 грн

Дніпро

Л-П ЗВ ВСП

Командир стрілецького взводу

Київ

Військова частина А7039

Радіотелефоніст відділення мінометної батареї

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Стаpший навідник, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ