ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як ВМС України планують використовувати американські катери Mark VI

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 8 Липня 2020, 14:24

Національні Військово-Морські Сили підсилять 16 новітніми американськими катерами Mark VI, про те ми нещодавно повідомляли. Переваги цих катерів – багатофункціональність, швидкість, маневреність, оснащення зброєю, яка здатна наносити прицільні удари по цілях противника, малопомітність, ‒ цілком органічно вписуються в концепцію розвитку корабельно-катерного складу в рамках виконання Стратегії розвитку ВМС ЗС України до 2035 року.

Дуже вигідна інвестиція для вітчизняного флоту

Закупівля американських катерів Mark VI є дуже вигідною інвестицією для вітчизняного військового флоту, адже вони за своїми характеристиками є одними з кращих катерних платформ у світі. Придбання цих катерів дозволить нашим ВМС значно ефективніше виконувати завдання із захисту ближньої морської зони в Азово-Чорноморському регіоні. Про це повідомляє АрміяInform.

190508-N-RM689-1175 SANTA RITA, Guam (May 8, 2019) Three Mark VI patrol boats attached to Coastal Riverine Squadron (CRS) 2, maneuver in formation during a training evolution near Apra Harbor. CRS-2, assigned to Coastal Riverine Group 1, Det. Guam, is capable of conducting maritime security operations across the full spectrum of naval, joint and combined operations. Further, it provides additional capabilities of port security, embarked security and theater security cooperation around the U.S. 7th Fleet of operations. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Kelsey Adams)

Чому ж військових моряків зацікавили саме ці катери? Насамперед, через те, що нині в умовах обмежених ресурсних можливостей на перший план виходять такі критерії як якість малотоннажних катерних платформ, їхні бойові спроможності та, звісно, вартість закупівлі. До речі, жодній країні ці катери США ще не передавали. Україна може стати першою після Сполучених Штатів, яка матиме на озброєнні Mark VI.

Жодній країні ці катери США ще не передавали

За словами командувача ВМС ЗС України контр-адмірала Олексія Неїжпапи, катери Mark VI ‒ це універсальна катерна платформа, на якій можна встановлювати зброю та обладнання за кількома функціональними напрямками. Катери можуть мати різні конфігурації обладнання: патрульну, десантно-штурмову, протидиверсійну й протимінну. Крім того, розглядається варіант встановлення на них ракетних комплексів малої дальності для знищення цілей противника.

Мультифункціональність – серед переваг

Передбачається, що перед цими катерами стоятимуть завдання щодо забезпечення оборони торговельних портів, захисту об’єктів морської інфраструктури та море-господарчого комплексу, підтримки операцій основних сил ВМС України, охорони морського кордону й протидії агресії РФ із морського напрямку тощо. Тобто  залежно від поставлених завдань та різної конфігурації обладнання, катери Mark VI зможуть, наприклад, патрулювати визначені ділянки моря або ж транспортувати підрозділи морської піхоти чи Сил спеціальних операцій. Важливо, що американські катери мають великий запас модернізації. Є можливість установки спецобладнання, наприклад, для пошуку, ідентифікації й знищення вибухонебезпечних предметів у морі.

До слова, в північно-західній частині Чорного моря існує висока ймовірність застосування противником мінної зброї. Ворог може приховано розставляти на фарватерах донні й якірні міни. Це призведе до фактичного блокування морських шляхів цивільного судноплавства й може нанести великої шкоди в роботі таких важливих для національної економіки України торговельних портів, як Одеса, Чорноморськ та Південний. Тому ВМС України мають адекватно реагувати на ці загрози та ефективно здійснювати протимінні заходи. У цьому контексті встановлення на цих катерах обладнання для пошуку та знищення мін є вкрай актуальним.

У північно-західній частині Чорного моря існує висока ймовірність застосування противником мінної зброї

Крім того, ці катери цілком реально можна застосовувати навіть під час пошуково-рятувальних операцій в морі, адже є змога в його приміщеннях розмістити постраждалих чи поранених при проведенні заходів із евакуації.

Ефективний прицільний вогонь навіть під час шторму

Важливо, що на Mark VI встановлено сучасні системи спостереження за морською обстановкою і виявлення противника. Крім того, він захищений бронею. Водотоннажність катера становить усього 65 тонн, що робить його дуже маневреним. Водночас Mark VI стійкий до хвилювань моря. Однією з його особливостей є те, що він може ефективно вести прицільний вогонь на ураження по морських цілях навіть під час шторму. Приміром, наш МБАК може використовувати озброєння при коливаннях моря лише до 3 балів.

Силова установка Mark VI складається з двох дизельних двигунів і двох водометів, які забезпечують катеру максимальну швидкість, ‒ 45 вузлів. Нагадаємо, що максимальна швидкість, наприклад, вітчизняного артилерійського бронекатера – 25 вузлів. Дальність ходу цього катера при крейсерській швидкості в 30 вузлів – до 750 миль. А це є важливим для флоту під час виконання завдань у Азово-Чорноморському регіоні. Для загального розуміння, максимальна дистанція між східним і західним берегами Чорного моря (від Грузії до Болгарії) становить 730 морських миль, мінімальна – від південного узбережжя Криму до Туреччини – 160 миль.

За задумом Командування ВМС ЗС України, наявність 16 катерів Mark VI у складі вітчизняного флоту забезпечать постійну присутність наших надводних сил у ближній морській зоні Азовського та Чорного морів та стане суттєвим посиленням спроможностей флоту на цих стратегічних приморських напрямках.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командиp танка (з pакетно-гарматним озброєнням)

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Інженер-електронік

від 16000 до 19000 грн

Львів

4762 військове представництво МОУ

Молодший інспектор прикордонної служби

від 20100 до 25000 грн

Миколаїв

Державна прикордонна служба України

Такелажник, військовослужбовець

від 20500 до 20500 грн

Городок (Житомирська обл.)

Військова частина А2192

Навідник 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Стрілець, помічник гранатометника

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328