ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Молодший сержант Ольга Ващенко: «Коли важкий пацієнт виходить із лікарні на своїх двох – радієш, як за рідну людину, і забуваєш про втому…»

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 14 Травня 2020, 17:08

Майже двадцять п’ять років ця жінка присвятила роботі медсестрою в нейрохірургічному відділенні. Надважкі пацієнти, складні мозкові травми, екстрені випадки, а відтак, безсонні ночі й завжди ненормований робочий день.

Молодший сержант Ольга Ващенко за своє життя бачила немало людського горя і врятувала багато життів. Тож коли  почалася війна, зрозуміла, − сидіти осторонь не зможе. І хоча військовою жінка стала не так давно − у перші роки війни саме займалася вихованням маленьких доньок-близнючок, намагалася допомагати військовим як волонтер. А щойно змогла працювати − повернулася до медичної справи. Залишила лікарню, у якій працювала багато років, та влаштувалася у військовий мобільний госпіталь,  який розмістився у Маріуполі. А потім ще й підписала контракт зі Збройними силами. І хоча нині Ольга Іванівна служить медсестрою пересувного стоматологічного кабінету, досі мріє повернутися до нейрохіргії. А поки − вже опанувала специфіку стоматологічної справи. Також їздить на медогляди з пересувним рентгенкабінетом уздовж лінії зіткнення та асистує лікарям, які лікують наших бійців у районі ООС. Каже, радіє, що хоч якось стає в пригоді нашим захисникам.

Нині Ольга Ващенко не уявляє уже свого життя без медичного халату та пацієнтів. Хоча, зізнається, − пішла в медицину не за власним бажанням, а за вимогою матері.

− Мама працювала на двох роботах, щоб виховати нас із сестрами. Жили ми незаможно. Без батька. Однак мама завжди мріяла про хорошу освіту для нас. Мені порадила піти в медичне училище, щоб потім мати змогу вступати в університет на лікаря. Для цього я поїхала до дядька в Маріуполь з Казахстану, де народилася. Але вступу в університет завадили події 90-х років. Розвал країни, розруха, фінансова непевність. Тож мусила йти працювати, а не навчатися. Та й дядько виїхав назад у Казахстан, − розповідає Ольга Іванівна.

Тоді, опинившись сам на сам у чужому місті, ще зовсім юною дівчиною Ольга Ващенко вперше мусила самотужки дбати про себе. Влаштувалась у лікарню. Розпочинала свій медичний шлях з неврології. Потім за здібність і старання її перевели в більш складне відділення − нейрохірургію. Тут пропрацювала 24 роки. І хай як було складно, каже, жодного дня не пожалкувала, що обрала саме цю професію.

Зовні привітна та весела жінка знає, як це, коли треба відкинути емоції і з залізним обличчям робити свою справу, хоча сльози душать горло від жалю і скорботи. Як це, коли вдома чекають діти, (а їх  у жінки троє), а вона не може піти з роботи, бо привезли нового важкого, або в її пацієнта напад…

− Старша донька Дарія з року практично виросла в мене в маніпуляційній, − говорить жінка.

Тому, каже, і не дивується, чому її донька обрала той самий шлях. Нині її Даша − також медсестра в тому ж 61-му військовому мобільному госпіталі, що і пані Ольга. Працює в реанімаційному відділенні. Вона − справжня гордість для матері. Адже жінка з власного досвіду знає, будь-кого на таку відповідальну роботу не беруть.

А потім, за прикладом матері, Даша також стала військовою − підписала контракт зі Збройними Силами України. Нині також − молодший сержант ЗСУ. Та хоча донька працює з мамою в одному госпіталі та й живуть вони неподалік служби, Ольга розповідає − її донька ніколи не користується навіть найменшими привілеями та авторитетом матері. Нарівні з іншими залишається на чергування, відгукується на будь-яке прохання про допомогу, понаднормово, посеред ночі, байдуже чия це зміна…І дуже радіє, коли вдається витягувати пацієнтів із найкритичніших станів, коли вони видужують.

Нині Ольга уже забула, що починала своє самостійне життя колись у зовсім чужому і незнайомому місті, бо наразі її знає і поважає ледь не пів Маріуполя. ЇЇ пацієнти та їхні рідні давно стали для жінки хорошими друзями. А на свята вітають та приходять у гості навіть ті, кого рятувала 20 років тому.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Ворог 12 разів обстрілював Чернігівщину та Сумщину

Ворог 12 разів обстрілював Чернігівщину та Сумщину

Всього протягом доби нараховано 12 обстрілів (69 вибухів) прикордонних територій Чернігівської та Сумської областей.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

Сили оборони знищили ворожий ЗРК «Стріла-10»

Сили оборони знищили ворожий ЗРК «Стріла-10»

Бійці підрозділу активних дій ГУР Міноборони на фронті виявили та завдали удару по російському зенітно-ракетному комплексу «стрєла 10».

Ворог атакував Дніпровщину FPV-дронами

Ворог атакував Дніпровщину FPV-дронами

Звечора та вночі російські війська тероризували Нікопольський район: його піддали артобстрілу й пʼяти атакам FPV-дронами.

У Силах оборони пояснили, як росіяни змінили тактику застосування ракетоносіїв у Чорному морі

У Силах оборони пояснили, як росіяни змінили тактику застосування ракетоносіїв у Чорному морі

Ворожі ракетоносії останнім часом не виходять на бойове чергування, проте це не означає зниження рівня загрози ракетних ударів по території України.

Ворог намагається компенсувати невдачі наземних операцій повітряними ударами — Наталія Гуменюк

Ворог намагається компенсувати невдачі наземних операцій повітряними ударами — Наталія Гуменюк

Війська рф не припиняють терор на суходолі, де не можуть досягти помітних успіхів, які запланували, і компенсують свої невдачі повітряними ударами.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Санітарний інструктор, медична сестра, фельдшер

від 20000 до 23000 грн

Диканька

Військова частина 3052 НГУ

Пожежний, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Водій 39 зенітного ракетного полку

від 21000 до 51000 грн

Володимир, Волинська область

військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Кам'янець-Подільський, Хмельницька область

Звязківець

від 21000 до 121000 грн

Київ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Водій

від 21000 до 120000 грн

Запоріжжя

115 окремий батальйон 110 ОБр ТрО