ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Війна у вікні: прикарпатські волонтери облаштовують унікальний музей

MilitaryArt
Прочитаєте за: 3 хв. 7 Травня 2020, 15:54

Одна з вітрин першого поверху будівлі Івано-Франківської облдержадміністрації, або, як її називають місцеві мешканці, «Білої хати», з недавніх пір декорована різноманітними артефактами гібридної російсько-української війни. Маскувальні сітки, нарукавні знаки різних підрозділів, прапори, гільзи, уламки мін та снарядів, шматки оплавленого металу тощо. Про це повідомляє АрміяInform.

Активісти «Спілки волонтерів Прикарпаття» облаштували унікальний музей просто у вікнах свого штабу, який розташований на першому поверсі адміністративної споруди. Ідея музею – привернути увагу громадськості до подій, що відбуваються на сході України, нагадати, що війна та російська агресія нікуди не поділись. І допомога армії та добровольцям усе ще актуальна та необхідна від усіх без винятку членів нашого суспільства.

Більш детально про імпровізовану експозицію розповів заступник керівника спілки волонтерів Андрій Паляниця, який займається волонтерською діяльністю з перших днів неоголошеної війни і сам є воїном-добровольцем.

З кожної ротації на фронт Андрій Паляниця та його побратими привозили якісь матеріальні свідчення  війни. І назбиралося того на цілий музей.

За словами Андрія, сюди, ще до оголошення карантинних заходів, часто приходили школярі з екскурсіями. Частину артефактів прикарпатські волонтери передавали для шкільних куточків історії. Чоловік говорить, що від юних прикарпатців іноді можна почути такі запитання, що й відповіді не відразу складеш.

– Вони дуже кумедні. Діти, які виросли на комп’ютерних «стрілялках».  Питають щодо тактики, мовляв, як правильно визирати з-за укриття під час перестрілки, – говорить Андрій. – Але я всім кажу, що там не гра. Там не біжать напролом, бо цінне кожне життя – моє, побратима, з яким пліч-о-пліч воюєш.

Ще до карантину часто бували туристи, які просто проходили повз і цікавились. А зайшовши до волонтерського центру, долучались до наших справ. Є такі люди з Польщі, США, Великої Британії, навіть з Австралії.

У вітрині музею серед сплавленого й потрощеного залізяччя вирізняється обгорілий наплічник. Андрій Паляниця розказує, що то заплічна сумка парамедика-добровольця Надії Богович. Три роки тому під час ворожого артобстрілу в селищі Піски вона встигнула його скинути та пірнути в укриття. Наплічник добряче обгорів, втім, дівчина залишилась жива.

– А це лючок від САУшки із сумнозвісної «промзони», – показує волонтер інший предмет. – Хлопці поверталися з розвідки й почався обстріл. Тож бійці одного з підрозділів Збройних Сил України виїхали їх прикривати. Два ворожі танки вони підбили, а третій по них – пряме влучання. В екіпажі САУ всі загинули, але вони врятували тоді 14 бійців-добровольців.

Чи не за кожним експонатом – трагічна історія. Але є і зі щасливим фіналом. Таким, зокрема, є хвостовик від міни, яка впала за метр від бійця і не вибухнула. Воїн передав частину цього предмета у волонтерський музей, як матеріальне свідчення свого другого дня народження.

В експозиції багато речей, зроблених руками прикарпатських волонтерів: маскувальні сітки, снайперські накидки-кікімори.

– У нас є такий жіночий підрозділ «Едера», – говорить Андрій Паляниця. – Вони самі так себе назвали. Плетуть сітки від початку війни. Я раніше рахував метраж їхніх виробів, та вже перестав – збився з ліку. Але з десяток футбольних полів наплели точно.

Волонтери збирають колекцію з 2014 року. Майже кожен предмет – це ще й пам’ять про побратимів, що власним життям сплатили ціну свободи. І члени волонтерської спільноти Прикарпаття хочуть, аби пам’ять про них збереглася і не була втрачена чи розпорошена. Тому нині волонтери планують прописати QR-коди до кожного експоната, аби пересічна людина, що зацікавилась експозицією, за допомогою смартфону змогла прочитати повну історію тієї чи іншої речі з представленої експозиції.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Такелажник в артилерійський підрозділ

від 20150 до 50150 грн

Луцьк, Волинська область

Звязківець

від 21000 до 121000 грн

Київ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Навідник

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Міноментник

від 21000 до 121000 грн

Київ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Старший інспектор прикордонної служби

від 25000 до 30000 грн

Бориспіль

Київ, ОКПП ДПСУ

Начальник ремонтної майстерні, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ